Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos frissítve:

A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

Mennyi káliumra van szükség?

Az egészséges szervezet napi kálium igénye 2-5 g (50-125 mmol). A szoptató kismamáknak ennél többre, 5100 mg-ra van szükségük. Gyerekeknél az ajánlott bevitel életkortól függően az alábbiak szerint változik:

  • 0-6 hó: 400 mg
  • 7-12 hó: 700 mg
  • 1-3 év: 3000 mg
  • 4-8 év: 3800 mg
  • 9-13 év: 4500 mg

Segít a csontritkulás ellen

Az életkor előrehaladtával a csontjaink is hajlamosak gyengébbé, törékenyebbé válni. A nagymértékű húsbevitel és a tejtermékek túlzott fogyasztása túl sok savtermeléssel jár, ami gyorsítja a csontok gyengülését. A káliumban gazdag élelmiszerek - főként gyümölcsök és zöldségek – fogyasztása azonban lassíthatja ezt a folyamatot.

Segít megelőzni a vesekövet

Ezek az apró méretű, ásványokból képződő kövek a vizeletben nagyon fájdalmasak tudnak lenni, ha elakadnak. Minél savasabb egy szervezet – általában a húsban gazdag étkezésnek köszönhetően – annál nagyobb a valószínűsége a kialakulásuknak. A kálium azonban segít megszabadulni a szervezetnek a savaktól, ezzel pedig a fájdalmas vesekövek kialakulásának megelőzésében is.

Segíti az izmok működését

A sejteknek megfelelő mennyiségű káliumra van szükségük ahhoz, hogy az izmok jól működhessenek. Ha túl kevés vagy túl sok van belőle, akkor az izmok gyengék, vagy akaratlanul görcsbe rándulhatnak.

Segít megelőzni a magas vérnyomást

A magas vérnyomás strokehoz, szívbetegségekhez vagy szívelégtelenséghez vezethet. Gyakran csak néma gyilkosként emlegetik, mert ritkán vannak tünetei. A sóban található nátrium a magas vérnyomást tovább súlyosbítja, ám a kálium segít megszabadulni a nátriumtól és enyhíti az erek falának feszülését.

Segít megelőzni a stroke-ot

Stroke akkor jelentkezik, ha a véráramlás akadályozott vagy elzárt az egy területén, gyakran valamely véredény elzáródásának következtében. Kialakulásában fontos szerepet játszik a magas vérnyomás, így kevésbé valószínű a betegség kialakulása, ha a vérnyomását kontroll alatt tartja, illetve megfelelő mennyiségű káliumot fogyaszt! A stroke jellemző tünetei közé tartozik a beszédzavar, a kar gyengesége, az arc egyik oldalánaklebénulása . Ha ezek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal hívjon orvosi segítséget!

Banán

Egyetlen banánban 422 mg kálium van! Fogyassza nasiként, vagy karikázza a reggeli müzlijébe, esetleg süssön banánkenyeret! Ne áztassa és ne főzze, mert azzal elveszíti kálium tartalmát!

Burgonya

Egy közepes méretű, héjában sült burgonya 926 mg káliumot tartalmaz! Természetesen, ha vajjal és tejföllel bőven locsolva fogyasztja, az több egészségügyi problémát okozhat, mint amit a benne található kálium enyhíteni tud, ezért ezeket csak minimális mennyiségben adja hozzá!

Aszalt szilva

Fél csészényi aszalt szilvában 637 mg kálium és rengeteg rost található. Fogyassza dió-és mogyorófélékkel vagy sajttal együtt! Vigyázzon, a cukortartalma magas, ezért csak mértékkel fogyassza!

Narancs

Egy közepes méretű narancs káliumtartalma kb. 237 mg. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám mivel cukrot is tartalmaz, fogyasztását ne vigye túlzásba!

Paradicsom

Egy közepes méretű paradicsom kb. 292 mg káliumot tartalmaz. Fogyassza tésztaszószként, pasztaként, így még több káliumot vihet be a szervezetébe. Egy csésze paradicsompürében 1065 mg, míg ugyanennyi paradicsomszószban 2455 mg kálium van, ami több, mint az ajánlott napi mennyiség fele!

Limabab

Rostban gazdag, alacsony cukortartalmú, csészénként 970 mg káliumot tartalmazó élelmiszer. Ha éjszakára beáztatja, könnyebben emészthető, de a konzerv vagy fagyasztott változat fogyasztása is egészséges.

Napraforgómag

Nem csak káliumban, de vitaminokban és egyéb tápanyagokban is gazdag élelmiszer.

Táplálék-kiegészítő készítmények

Természetesen az a legjobb, ha a napi káliumszükségletet élelmiszerek segítségével viszi be a szervezetébe, ugyanakkor a táplálék-kiegészítő készítmények is hasznosak lehetnek bizonyos betegségek vagy gyógyszerek mellett. Figyeljen azonban arra, hogy a túladagolás hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést és gyomorfekélyt okozhat. Kérdezze orvosát, hogy van-e szüksége kálium kiegészítésre!

Káliumhiány: Hipokalémia

Amennyiben a szervezetében nincs elegendő mennyiségű kálium, azt izomgyengeség és gyakori fáradtság jelzi. Emellett görcsökre és székrekedésre is panaszkodhat. A káliumhiány gyakori oka a súlyos hányás vagy hasmenés, a vízhajtók és hashajtók túlzott használata, illetve a túlzott alkoholfogyasztás.

Káliumtöbblet: Hiperkalémia

Ez az állapot a csecsemőknél, időseknél és vesebetegeknél jellemzőbb. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem jár tünetekkel, vagy csak izomgyengeség, szabálytalan pulzus vagy hányinger jelzi. Hiperkalémiát okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, illetve az, ha a szervezet nem képes bizonyos hormonokból elegendő mennyiséget előállítani. Ilyenkor általában gyógyszerrel vagy dialízissel segítik a veséket a vér tisztításában.

A hiperkalémiáról bővebben A magas káliumszint (hiperkalaemia) okai és kezelése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.