• 11 éves kisfiú nyerte a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadik receptversenyét!

        Szerző: www.vandb.hu

        Közel százan gondolták úgy, hogy próbálkoznak, leleményes, fantáziadús és persze egészséges ételeik receptjét küldik be a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság harmadszor meghirdetett, Egészségedre! elnevezésű receptversenyére. A pályázók között idén is akad tisztifőorvos, dietetikus, diabéteszes, de még séf is!

        A határon túli nyitás jegyében érkeztek receptek a Vajdaságból, Szlovákiából, de még Finnországból is. Bár nem került a nyertesek közé nagyon izgalmas az oromhegyesi Balla László áldosa, melynek hagyománya a magyarok áldozati ételeihez nyúlik vissza, és egy alkalommal ezer-kétezer ember számára készítik ma is Oromhegyesen. Érdekessége, hogy a borjú, vagy vadhúsokat árpagyönggyel és aszalt-gyümölcsökkel főzik együtt. 

        A pályázat különdíjasa: dr. Sipeky Csilla genetikus-onkológus, Finnországban kutatva maga fogja a Balti-tengerben csukagombócához a csukát. Csilla a halat darálja, fasírtot készít belőle, amit paradicsomos hajdinakásával tálal.

        Jó hír, hogy az édesszájúak isteni zserbót, vagy éppen Rákóczi túróst készíthetnek, a nélkül, hogy bűnöznének, hiszen a beküldött receptek szerint a finomságok szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készülnek, hogy a diabéteszesek is bátran fogyaszthassák őket. Finom és kalóriacsökkentett sós süti a fetasajtos pehelypogácsa joghurtos mártással, de olyan különlegességek is megtalálhatók a receptek között, mint a vöröslencse golyó, vagy éppen a zöldfűszeres kukoricabatyuban sült bélszín.

        Hirdetés
        Receptkereső a WEBBetegen

        Egészséges ételek receptjei a WEBBeteg receptkeresőjében - Receptek speciális étrendekhez betegségek szerint. Receptkereső a WEBBetegen>>

        Nemcsak középkorúak vagy idősebbek versenyeztek, több 19 éves egyetemista is kedvet kapott a főzőcskézéshez, a legfiatalabb versenyző pedig a 11 éves Kerti Patrik meg is nyerte a versenyt. Zabkorpával, durumliszttel és édesítőszerrel készített fitt meggyes sütijébe édesanyja is besegített, ez azonban mit sem változtat azon, hogy büszkén mutatja beküldött fotóján a diabetikus finomságot. A díjátadón kiderült, testvérével együtt valóban ők készítik a reform sütiket, okos választásukat erősen befolyásolja a dietetikus mama. Patrik éppen a nagymamájánál volt Egerben, így ő vette át a díjat helyette.

        Igazi öröm, a fiatalok jelenléte, hiszen az ő korukban még nem kell keservesen, rengeteg energiával és odafigyeléssel változtatni rosszul berögzült szokásinkon, elég a reformétrendet megszokni, amit majd nyilván átadnak gyermekeiknek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy kevesebb legyen az elhízás és társult betegségeinek megjelenése. Az első tízben két 19 éves egyetemista is ott van: Knap Tícia és Szabó Ramóna. Tícia áfonyás túrógombóca tönkölybúza darával és joghurttal készül, de ne feledkezzünk meg az áfonya szív-és érrendszerre gyakorolt hatásáról sem!

        Harmadik helyezettünk séf egy budapesti étteremben. Papp Károly érlelt lazaca avokádó salátával amellett, hogy gyönyörű látvány, kifejezetten gyógyító ételnek számít. Másik szakácsversenyzőnk a siófoki Hajós Ágnes, de a nyertesek között van Szlovákiából érkezett gasztroblogger, háziasszony és életmódtréner is.

        Az összetevők élettani hatásáról szólva, sokan érdekes és a betegségek szempontjából fontos háttértörténetet írtak. Tudták például, hogy a csicsóka rostokban és inulinban/probiotikum/ gazdag, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegek szívbetegek és fogyni vágyók számára? Vagy: az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. B-vitaminjai segítik az agysejtek melatonin termelését, csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, jótékonyan hat az ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

        Nem volt könnyű dolga a zsűrinek-elnöke Dr. Bedros J. Róbert professzor, a MOMOT elnöke, társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke, tagjai: Antal Emese dietetikus, Dr. Audikovszky Mária lipidológus, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Csongrádi Kata színésznő a KKT elnökségi tagja, Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, G. Németh György, a Napidoktor főszerkesztője, Kovács Györgyné Katalin főszakács Hévíz, Dr. Pados Gyula a MOMOT főtitkára, Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára- hiszen minden egyes recept beküldője díjat érdemelne.  Az ételeket pedig érdemes végigkóstolni, hiszen a pályázók figyelembe vették kérésüket, szénhidrátcsökkentett, felesleges kalóriáktól mentes, fogyókúrázók, és diabéteszesek is fogyaszthatják fogásaikat.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ezért is döntött úgy a zsűri, hogy bár idén is 10 versenyzőt jutalmaz meg, az első 3 dobogós helyet hirdeti ki, a többieket kiváló helyezéssel jutalmazza a versenyben.

        A nyertesek március 21- én szombaton, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság XIV. Kongresszus záróakkordjaként vehették át díjaikat. Az első helyezett a Hévízi Szent András Reumakórház felajánlásaként a négycsillagos Hotel Spa Hévízben nyert egy 3 éjszakás wellness hétvégét, a többiek a 77 Elektronika jóvoltából vércukormérőt, a Springmed kiadó jóvoltából pedig könyvet, illetve könyvutalványt vehettek át az oklevél mellé.

        A nyertes receptek rövidesen megjelennek a MOMOT / www.momot.hu/és a Kor Kontroll Társaság/ www.korkontrolltarsasag.hu / portálján.

        Nyertesek:

        1. Kerti Patrik Bende 11 éves Budapest / Fitt meggyes süti

        2. Knap Tícia egyetemista Budaörs / Áfonyás túrógombóc

        3. Papp Károly séf Budapest / Érlelt lazac avokádó salátával

        Kiválóan szerepeltek:

        Witttmerné Tóth Judit Komló /Csicsóka saláta fokhagymás csirkemellel

        Bulla Bianka életmódtréner Budapest / színes zöldségkavalkád

        Magyar Roland blogger Komárno / Rákóczi túrós muffin

        Szabó Ramóna egyetemista Budapest / Francia krémes rakottburgonya

        Hajós Ágnes szakács Siófok / Rozmaringos kacsamell paprikasalsával és édesburgonyával

        Sebők Klára / Karfiol parmezános ropogós pizza

        Kakukné Varga Ágnes Szeged / Hamis húsleves

        Különdíj: Sipeky Csilla Finnország: Csukagombóc hajdinakásával

        (www.vandb.hu)

        Legutóbb frissült: 2015.03.24 05:21
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mellhártyagyulladás

        Mellhártyagyulladás

        Dr. Brugós László

        A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

        Miért fontos reggelizni?

        Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

        Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

        A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

        Ön tudta a C-vitaminról?

        A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

        Chiamag - Érdemes fogyasztani?

        A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek? A 2018-ban az ország cukormentes tortájának választott Három kívánság is tartalmazza ezt az összetevőt.

        Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

        Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.