• A dohányzás diabéteszes neuropátiához vezethet

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    A kutatások szerint kétszer akkora eséllyel alakul ki diabéteszes neuropátia a dohányzók esetében, mint azoknál, akik nem cigarettáznak.

    A diabéteszes neuropátia


    A (poly)neuropáthia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere betegséghez − pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz − társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek). A diabéteszes neuropáthia>>

    Felméréseink szerint a diabéteszes neuropátiában szenvedő betegeink 62 százaléka dohányzott, míg 33 százalékuk nem - mondta Todd Call, a rochesteri (Minnesota) Mayo Clinic orvosa az American Academy of Pain Medicine (Amerikai Fájdalomcsillapítás Akadémiája) által tartott konferencián.

    Kétszerese volt a dohányozók száma a neuropátiás fájdalmat tapasztaló betegek között, mint a fizikai fájdalommal küzdő páciensek körében - mondta.

    A kutatásban résztvevő betegek

    A vizsgálatban azok a betegek vettek részt, akik az önkitöltős S-LANSS fájdalmi skálán 12-es szintnél magasabb értéket kaptak, akik idegi fájdalmakra panaszkodtak és akiket neuropátiás fájdalommal kórházban kezeltek.

    Dr. Call 205 ilyen beteget vont be a tanulmányába és további 26 krónikus fájdalomtól szenvedő pácienst, akiknek a tünetei hasonlóak voltak, de nem szenvedtek idegi fájdalomtól.

    Hirdetés

    A tanulmányban résztvevőket egy klinikai vizsgálatnak vetették alá, hogy igazolják, valóban neuropátiás eredetű a fájdalmuk. A dohányzási szokásaikat szintén feljegyezték. A páciensek 13 százaléka dohányzott és kiderült, hogy ezt a 13 százalék a neuropátiás fájdalomtól szenvedő betegek 21 százalékát adja.

    Az orvosok meghatározó szerepe a felvilágosításban

    A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei


    A cukorbetegség az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét. Ha sikerül a vércukorszintet a normális tartományban tartani, drámaian csökken a szövődmények kialakulásának kockázata. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei>>

    Amikor egy dohányzó beteg a diabéteszes neuropátia tüneteivel fordul orvosához, a tanácsadás, figyelmeztetés az orvos fontos feladata - mondta Rollin Gallagher, a Pennsylvaniai Egyetem pszichiátria és az anesztezológia professzora. Szerinte ez egy jó alkalom, hogy a betegeket felvilágosítsák, a cukorbetegségnek és a dohányzásnak milyen káros hatásai vannak az idegrendszerre - főként a karok és lábak hosszú idegpályáira.

    Dr. Gallagher, az AAPM szóvivője úgy véli, az orvosoknak beszélnie kellene a dohányzó betegekkel arról  a fájdalomról és a legyengülésről, ami rájuk vár, amennyiben nem hagynak fel a dohányzással. A fájdalommal küzdő beteg motivált igazán - jelentette ki.

    A dohányzás és a diabétaszes neuropátia összefüggése még ismeretlen

    Nem tudjuk bizonyosan, hogy miért növeli a dohányzás a diabéteszes neuropátia esélyét - mondta Dr. Toby Weingarten, Dr. Call szerzőtársa és kollégája. Azt is hozzátette, hogy néhány orvos szerint a dohányzás egyfajta isémiás (a vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti oxigénhiányos állapot) sérülést okoz a diabétesz okozta fájdalom mellett. Ebben a tanulmányban nem az okokat vizsgáltuk - szögezte le.

    A dohányzó nők esetében gyakoribb a fájdalom

    Dr. Weingarten továbbá egy másik kutatásnak is mentora volt, amelyet Dr. Susan Moeschler, szintén a Mayo Clinic munkatársa prezentált. Dr. Moeschler kutatásai arra a jellegzetességre világítottak rá, miszerint a nők több esetben panaszkodtak fájdalomra, mint a férfiak - ez azonban csak a dohányzó nők esetében volt igaz.

    Tudjuk, hogy a nikotin különböző hatással van a férfiakra és a nőkre – mondta - ez lehet az oka, hogy a vizsgált alanyok közül a dohányzó nők szenvedtek a leginkább a fájdalomtól.

    (WEBBeteg - CS.K.)

    Módosítva: 2014.03.10 09:41, Megjelenés: 2014.03.10 09:41
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A diabéteszes kóma előjelei és kockázati tényezői

    A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szíveredetű halálozásával.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.