A gyerekkori kivételezés felnőttkori depresszióhoz vezet

Medipress
megjelent:

Középkorukra nagyobb valószínűséggel lettek depressziósok azok a gyermekek, akiknek édesanyja kivételezett egyik-másik gyerekével. Az testvérekkel való nem egyenlő bánásmód valamennyi gyerekre hatással van, nem csak a pozitívan vagy negatívan kivételezettre.

A Cornell Egyetem kutatói 275, hatvanas-hetvenes éveiben járó, Boston környékén élő anyát kérdezett ki, akiknek legalább két élő gyermekük volt. Emellett 671 gyermeket is felkerestek.

A szerzők szerint ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy az előnyben részesíté,s és a visszautasítás káros hatásai felnőttkorban is érezhetők. A Journal of Marriage and Family folyóiratban nemrég közzétett tanulmány eredményei új terápiák kidolgozásában is segíthetnek.

"Társadalmunkban igen erős a nyomás, hogy a szülők egyenlően kezeljék gyermekeiket, így valamelyik gyermek előnyben részesítése tabutéma” – mondta el Karl Pillemer gerontológus, a vizsgálat vezetője az egyetem sajtóközleményében.

"Ha a pszichológus tanácsadók segíteni tudnak az idősebb szülőknek és a felnőtt gyermekeknek, hogy ezek a dolgok napvilágra kerüljenek, számos családi konfliktust előzhetünk meg.”

"Ha az édesanya előnyben részesíti egyik gyermekét, annak hatása még akkor is érezhető a lelki egészségre nézve, ha az illető gyermek már évek óta nem él a szülői házban, esetleg már saját családja van" – tette hozzá Jill Suitor, a Purdue Egyetem szociológusa, a cikk társszerzője. "Nem számít, ki a kivételezett gyermek, a nem egyenlő bánásmód valamennyi testvérre hatással van."

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.