• Depressziós kismamák

    Szerző: MTI

    Évente több tízezer brit kismama szenved csendben a szülés utáni depressziótól, mert sokan közülük attól félnek, hogy ha szakértői segítséget kérnek, akkor elveszik tőlük a csecsemőiket - figyelmeztetnek a szakemberek.

    A 4Children nevű jótékonysági szervezet jelentése szerint évente 35 ezer angol és walesi kismama küzd úgy a szülés utáni depresszióval, hogy nem mer orvosi segítséget kérni. Még magasabb azoknak a száma, akik az egészségügyi rendszer hibájából fakadóan nem részesülnek azonnali ellátásban, illetve az antidepresszánsokba vetett túlzott bizalom áldozataivá válnak, vagy egyszerűen félnek a betegség miatti megbélyegzéstől.

    Hirdetés

    Nem vesznek igénybe orvosi segítséget

    A koraszülés oka is lehet


    Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült. A depressziós kismamák korábban szülnek>>

    Egy több mint kétezer édesanya bevonásával készített felmérés szerint a szülés utáni depresszióval küzdő résztvevők 49 százaléka nem fordult orvoshoz a problémájával. Az első gyermekes kismamák a többgyermekesekhez képest nagyobb valószínűséggel kerülték el a rendelőket. A megkérdezettek egyharmada azért hallgatott a betegségéről, mert aggódott a saját maga, vagy a gyermeke sorsáért.    

    A Pszichiáterek Királyi Kollégiuma szerint a rossz közérzettel, a csecsemő gondozás és a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségével járó állapot a nők 10-15 százalékát érinti. A betegség tünetei általában a szülést követő pár hónapban, de minden harmadik nőnél már a terhesség ideje alatt jelentkeznek és a későbbiekben is megmaradnak. A kezelés az állapot súlyosságától függ.

    Nem ismerik el betegségüket, nem számolnak a következményekkel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség párkapcsolati problémákhoz vezethet és az idősebb gyerekekre háríthatja a kisebbek gondozását, ezzel "a szegényes korai kötődés hosszú távú következményeinek" kitéve a kicsinyeket. A depressziós résztvevők egyharmada nem ismerte fel, hogy miben szenved és 60 százalékuk nem érezte elég súlyosnak a tüneteit ahhoz, hogy szakemberhez forduljon.

    A szülés utáni depresszió egy olyan probléma, amely az időben érkező segítséggel jól kezelhető, elkerülve a család többi tagját érintő hosszú-távú következményeket - idézte Anne Longfieldet, a 4Children vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

    A szakemberek szerint a probléma kezeléséhez az egészségügyi dolgozóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a betegség korai felismerésére. A kismamákat és családtagjaikat pedig időben fel kell készíteni a szülés utáni depresszió lehetőségére.

    Szülés utáni depresszió


    A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (post partum) depresszióval. Tünetek és kezelés>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.10.05 13:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A túlsúly szülés utáni depresszióhoz vezet?

    Szív-érrendszeri megbetegedések fokozott hajlama, mozgásszervi panaszok, cukorbetegség, kóros anyagcsere-eltérések, magas vérzsírszint... Sorolhatnánk még azokat a betegségeket, panaszokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve a túlsúlyhoz köthetők.

    A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

    A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (postpartum) depresszióval.

    Depresszió a híres emberek életében

    A sok tekintetben zseniálisat alkotó emberek életét viszonylag gyakran kísérik különféle mentális betegségek, amelyek miatt életük egyes szakaszaiban vagy akár egész életükben is súlyosan depressziósak lehetnek. A depresszió ugyan gyakran hozzásegíti őket olyan művek megalkotásához, amelyre a búskomor lelkiállapotok átélése nélkül nem lettek volna képesek, sokuk élete azonban tragikusan, életük önkezükkel történő kioltásával végződik, amikor lelki szenvedéseiket már nem képesek többé ép ésszel elviselni.

    Szülés hipnózisban - Nyugodtabb, természetesebb szülés

    A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során pedig szükség lehet a hypnotherapeuta folyamatos jelenlétére. A hypnobirthing relaxációs technika napjainkban ismét kedvelt a természetes szülés hívei között.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Stresszhormon felel a szülés utáni depresszióért

    A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.