• Terhesség és mániás depresszió

    Szerző: WEBBeteg - T.A.

    Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.

    A legtöbb mániás depresszióra előírt gyógyszer, növelheti a születési rendellenesség kockázatát, ugyanakkor a gyógyszer szedésének abbahagyásával, növekszik a depresszió visszatérésének kockázata; a szülés utáni szakaszban a visszaesési arány 50-70 százalék egyes felmérések szerint.

    Hirdetés

    Ennél is riasztóbb, hogy a bipoláris nőknél százszor nagyobb a valószínűsége a szülés utáni elmezavar megjelenésének, mint a többi nő esetében. Az elmezavar egy súlyos hangulatzavar, amely a legrosszabb esetben gyermekgyilkossággal végződhet.

    Mondjunk nemet a gyógyszerekre?

    A bipoláris gyógyszerek szedését a terhesség alatt, ma már nem tekintik olyan veszélyesnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de azért nem is ártalmatlanok ezek a szerek. A legtöbb pszichotróp szer potenciális kockázatot jelent a magzat számára.

      A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei


    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek. A tapasztalatok nyomán világossá vált, hogy a fejlődő embrió sokkal érzékenyebb lehet bizonyos környezeti anyagokra, melyek semlegesek vagy nem károsak az anyára nézve. Miután rájöttek a terhesség alatti talidomid-szedés és születési hibák közötti összefüggésre, a forgalmazó visszavonta készítményét a piacról, a gyógyszerügyi hatóságok pedig megkövetelték a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

    Kutatások bizonyítják, hogy az antikonvulzív (rohamellenes) valproátsav és karbamezapin születési rendellenességet okozhat, a testi deformitásoktól kezdve egészen a gerinchasadékig. Más kutatások szerint viszont egy másik antikonvulzív szer, a lamotrigin tehető felelőssé a szájpadhasadék kialakulásának megnövekedett kockázatáért.

    A bipoláris nőknek valóban abba kellene hagyniuk gyógyszereik szedését? A születési rendellenesség kockázata kicsi, mégis gyakran felfüggesztik a gyógyszerszedést még azok a nők is, akik súlyos pszichiátriás betegségben szenvednek. A mániákus depresszió mindenkinél másféleképpen jelentkezik, ezért nagyon nehéz egy egységes gondozási formát létrehozni a rendellenességet tapasztaló terhes nők számára. Mindenegyes esetet egyéni alapon kell kivizsgálni.

    Azonban kezdetben sokan nincsenek tudatában annak, hogy a kezeletlen betegség is – nem csak a gyógyszer – kockázatokat rejt magában. Egyrészt a terhesség alatt ismét kiújulhat a depresszió, másrészt az anya depressziója a csecsemőre is hatással lehet és komplikációkhoz vezethet a terhesség alatt és után.

    Mégis sokan a gyógyszerszedés felfüggesztését választják a csecsemő érdekében. Tanácsosabb lenne pszichiáterhez fordulni, mert a depresszió súlyosbodhat, és utána még több gyógyszerre lesz szükség.

    Tervezés a szülés utáni időszakra

    A komplikációmentes terhesség gyógyszerrel vagy anélkül nem jelenti azt, hogy most már minden rendben van. A bipoláris anyáknak nem a terhesség, hanem a szülés utáni időszak a legnehezebb.

      Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút


    A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt.  A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából állandó, egy százalék körül mozog, a nemek között lényeges eltérés nincs. A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben, de genetikai tényezők mellett szól, hogy a beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar. Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A szülés utáni nehézségek természetesen nemcsak a bipoláris nőknél jelentkeznek. Sok nőre tör rá a sírás, és körülbelül 10% súlyosabb szülés utáni depresszión esik át. A mániás depresszióval küzdő nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve; a szülés utáni elmezavar – amelyet a mániás depresszió egyik megnyilvánulásának tartanak – 25-50 százalékban jelenik meg.

    A szülés utáni elmezavar súlyos kockázat, azonban kezelhető, mi több, megelőzhető gyógyszeres kezeléssel. Rendkívül fontos egy mániákus depressziós nő esetében, hogy legyen terve a családja számára arra az estre, ha rátör az elmezavar. Az elmezavar magas kockázatának következtében a nőknek valóban el kellene kezdeniük a gyógyszerek szedését legkésőbb szülés előtt.

    A szoptatás egy újabb kihívás. Habár néhány gyógyszer biztonságosan szedhető ez idő alatt is, gyakran éjszaka is fel kell kelni megetetni a babát.

    A mániás depressziós nőknél azonban az alvás megvonása kiválthatja a tüneteket.

    A mániás depresszió gyakran előfordul egy családban. Kutatások kimutatták, hogy a bipoláris szülők gyerekei tízszer nagyobb eséllyel válnak maguk is mániás depresszióssá.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: T.A.

    Módosítva: 2010.08.09 23:17, Megjelenés: 2010.08.09 23:17
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Antidepresszáns gyógyszerek szedése - Mire számíthat a beteg?

    Sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk. Fontos hangsúlyozni, hogy nem pillanatnyi rosszkedvről, rossz napról van szó, hanem egy állandósuló helyzetről, ami többnyire időszakosan, hosszabb-rövidebb epizódokban jelentkezik.

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. A ma is használt főbb készítmények használata már több évtizedes múltra tekint vissza, így a gyógyszerektől várható hatások és esetleges mellékhatások is jól ismertek a gyakorló szakorvosok körében.

    Bipoláris személy a családban

    Megfelelő tájékozódással, ismeretekkel és kezeléssel a bipoláris zavarban szenvedő betegek gyakorlatilag teljes életet élhetnek, melyben az illető családjának is fontos, segítő szerepe lehet. Ehhez elengedhetetlen az egyes epizódok felismerése, valamint néhány gyakorlati praktika is hasznunkra lehet.

    Életmódtanácsok bipoláris zavarral küzdőknek

    A legtöbb, amit a bipoláris zavarral élő tehet állapota javításáért, az a megfelelő életmód, ami azonban az egyik legfontosabb tényező is egyben. Néhány egyszerű életmód-változtatással jelentős változás érhető el bipoláris zavarral élők életében, ami nagy mértékben segítheti a mindennapokat.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

    Sztárok betegségei 2011-ben

    A sztárok betegségei nem csak arra emlékeztetnek bennünket, hogy ők is csak emberek, de gyakran segítenek felhívni a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra is. Katalin hercegnő súlyproblémáitól Venus Wililams Sjögren –szindrómájáig összeszedtük 2011 legnagyobb figyelmet kapó celeb betegségeit.

    Pajzsmirigy-túlműködés is állhat a bipoláris zavar mögött

    A pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése - akárcsak alulműködése - számtalan problémát okozhat, azonban a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris zavarral és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, endokrinológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.