Terhesség és mániás depresszió

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.

A legtöbb mániás depresszióra előírt gyógyszer, növelheti a születési rendellenesség kockázatát, ugyanakkor a gyógyszer szedésének abbahagyásával, növekszik a depresszió visszatérésének kockázata; a szülés utáni szakaszban a visszaesési arány 50-70 százalék egyes felmérések szerint.

Ennél is riasztóbb, hogy a bipoláris nőknél százszor nagyobb a valószínűsége a szülés utáni elmezavar megjelenésének, mint a többi nő esetében. Az elmezavar egy súlyos hangulatzavar, amely a legrosszabb esetben gyermekgyilkossággal végződhet.

Mondjunk nemet a gyógyszerekre?

A bipoláris gyógyszerek szedését a terhesség alatt, ma már nem tekintik olyan veszélyesnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de azért nem is ártalmatlanok ezek a szerek. A legtöbb pszichotróp szer potenciális kockázatot jelent a magzat számára.

Kutatások bizonyítják, hogy az antikonvulzív (rohamellenes) valproátsav és karbamezapin születési rendellenességet okozhat, a testi deformitásoktól kezdve egészen a gerinchasadékig. Más kutatások szerint viszont egy másik antikonvulzív szer, a lamotrigin tehető felelőssé a szájpadhasadék kialakulásának megnövekedett kockázatáért.

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek. A tapasztalatok nyomán világossá vált, hogy a fejlődő embrió sokkal érzékenyebb lehet bizonyos környezeti anyagokra, melyek semlegesek vagy nem károsak az anyára nézve. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

A bipoláris nőknek valóban abba kellene hagyniuk gyógyszereik szedését? A születési rendellenesség kockázata kicsi, mégis gyakran felfüggesztik a gyógyszerszedést még azok a nők is, akik súlyos pszichiátriás betegségben szenvednek. A mániákus depresszió mindenkinél másféleképpen jelentkezik, ezért nagyon nehéz egy egységes gondozási formát létrehozni a rendellenességet tapasztaló terhes nők számára. Mindenegyes esetet egyéni alapon kell kivizsgálni.

Azonban kezdetben sokan nincsenek tudatában annak, hogy a kezeletlen betegség is – nem csak a gyógyszer – kockázatokat rejt magában. Egyrészt a terhesség alatt ismét kiújulhat a depresszió, másrészt az anya depressziója a csecsemőre is hatással lehet és komplikációkhoz vezethet a terhesség alatt és után.

Mégis sokan a gyógyszerszedés felfüggesztését választják a csecsemő érdekében. Tanácsosabb lenne pszichiáterhez fordulni, mert a depresszió súlyosbodhat, és utána még több gyógyszerre lesz szükség.

Tervezés a szülés utáni időszakra

A komplikációmentes terhesség gyógyszerrel vagy anélkül nem jelenti azt, hogy most már minden rendben van. A bipoláris anyáknak nem a terhesség, hanem a szülés utáni időszak a legnehezebb.

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt. Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

A szülés utáni nehézségek természetesen nemcsak a bipoláris nőknél jelentkeznek. Sok nőre tör rá a sírás, és körülbelül 10% súlyosabb szülés utáni depresszión esik át. A mániás depresszióval küzdő nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve; a szülés utáni elmezavar – amelyet a mániás depresszió egyik megnyilvánulásának tartanak – 25-50 százalékban jelenik meg.

A szülés utáni elmezavar súlyos kockázat, azonban kezelhető, mi több, megelőzhető gyógyszeres kezeléssel. Rendkívül fontos egy mániákus depressziós nő esetében, hogy legyen terve a családja számára arra az estre, ha rátör az elmezavar. Az elmezavar magas kockázatának következtében a nőknek valóban el kellene kezdeniük a gyógyszerek szedését legkésőbb szülés előtt.

A szoptatás egy újabb kihívás. Habár néhány gyógyszer biztonságosan szedhető ez idő alatt is, gyakran éjszaka is fel kell kelni megetetni a babát.

A mániás depressziós nőknél azonban az alvás megvonása kiválthatja a tüneteket. A mániás depresszió gyakran előfordul egy családban. Kutatások kimutatták, hogy a bipoláris szülők gyerekei tízszer nagyobb eséllyel válnak maguk is mániás depresszióssá.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.