Terhesség és mániás depresszió

Szerző: WEBBeteg - T.A.
Megjelent: 2010.08.09

Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.

A legtöbb mániás depresszióra előírt gyógyszer, növelheti a születési rendellenesség kockázatát, ugyanakkor a gyógyszer szedésének abbahagyásával, növekszik a depresszió visszatérésének kockázata; a szülés utáni szakaszban a visszaesési arány 50-70 százalék egyes felmérések szerint.

Ennél is riasztóbb, hogy a bipoláris nőknél százszor nagyobb a valószínűsége a szülés utáni elmezavar megjelenésének, mint a többi nő esetében. Az elmezavar egy súlyos hangulatzavar, amely a legrosszabb esetben gyermekgyilkossággal végződhet.

Mondjunk nemet a gyógyszerekre?

A bipoláris gyógyszerek szedését a terhesség alatt, ma már nem tekintik olyan veszélyesnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de azért nem is ártalmatlanok ezek a szerek. A legtöbb pszichotróp szer potenciális kockázatot jelent a magzat számára.

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek. A tapasztalatok nyomán világossá vált, hogy a fejlődő embrió sokkal érzékenyebb lehet bizonyos környezeti anyagokra, melyek semlegesek vagy nem károsak az anyára nézve. Miután rájöttek a terhesség alatti talidomid-szedés és születési hibák közötti összefüggésre, a forgalmazó visszavonta készítményét a piacról, a gyógyszerügyi hatóságok pedig megkövetelték a terhesség alatti biztonságossági vizsgálatok eredményeit minden új gyógyszer esetén, mielőtt forgalmazni engedték azt. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei

Kutatások bizonyítják, hogy az antikonvulzív (rohamellenes) valproátsav és karbamezapin születési rendellenességet okozhat, a testi deformitásoktól kezdve egészen a gerinchasadékig. Más kutatások szerint viszont egy másik antikonvulzív szer, a lamotrigin tehető felelőssé a szájpadhasadék kialakulásának megnövekedett kockázatáért.

A bipoláris nőknek valóban abba kellene hagyniuk gyógyszereik szedését? A születési rendellenesség kockázata kicsi, mégis gyakran felfüggesztik a gyógyszerszedést még azok a nők is, akik súlyos pszichiátriás betegségben szenvednek. A mániákus depresszió mindenkinél másféleképpen jelentkezik, ezért nagyon nehéz egy egységes gondozási formát létrehozni a rendellenességet tapasztaló terhes nők számára. Mindenegyes esetet egyéni alapon kell kivizsgálni.

Azonban kezdetben sokan nincsenek tudatában annak, hogy a kezeletlen betegség is – nem csak a gyógyszer – kockázatokat rejt magában. Egyrészt a terhesség alatt ismét kiújulhat a depresszió, másrészt az anya depressziója a csecsemőre is hatással lehet és komplikációkhoz vezethet a terhesség alatt és után.

Mégis sokan a gyógyszerszedés felfüggesztését választják a csecsemő érdekében. Tanácsosabb lenne pszichiáterhez fordulni, mert a depresszió súlyosbodhat, és utána még több gyógyszerre lesz szükség.

Tervezés a szülés utáni időszakra

A komplikációmentes terhesség gyógyszerrel vagy anélkül nem jelenti azt, hogy most már minden rendben van. A bipoláris anyáknak nem a terhesség, hanem a szülés utáni időszak a legnehezebb.

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt. A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából állandó, egy százalék körül mozog, a nemek között lényeges eltérés nincs. A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben, de genetikai tényezők mellett szól, hogy a beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar. Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

A szülés utáni nehézségek természetesen nemcsak a bipoláris nőknél jelentkeznek. Sok nőre tör rá a sírás, és körülbelül 10% súlyosabb szülés utáni depresszión esik át. A mániás depresszióval küzdő nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve; a szülés utáni elmezavar – amelyet a mániás depresszió egyik megnyilvánulásának tartanak – 25-50 százalékban jelenik meg.

A szülés utáni elmezavar súlyos kockázat, azonban kezelhető, mi több, megelőzhető gyógyszeres kezeléssel. Rendkívül fontos egy mániákus depressziós nő esetében, hogy legyen terve a családja számára arra az estre, ha rátör az elmezavar. Az elmezavar magas kockázatának következtében a nőknek valóban el kellene kezdeniük a gyógyszerek szedését legkésőbb szülés előtt.

A szoptatás egy újabb kihívás. Habár néhány gyógyszer biztonságosan szedhető ez idő alatt is, gyakran éjszaka is fel kell kelni megetetni a babát.

A mániás depressziós nőknél azonban az alvás megvonása kiválthatja a tüneteket.

A mániás depresszió gyakran előfordul egy családban. Kutatások kimutatták, hogy a bipoláris szülők gyerekei tízszer nagyobb eséllyel válnak maguk is mániás depresszióssá.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: T.A.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

Újabb magyar fejlesztésű gyógyszer...

Az amerikai Egészségügyi Kutatási Tanács is támogatja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóit a skizofrénia, a bipoláris betegség és...

Bipoláris személy a családban

Megfelelő tájékozódással, ismeretekkel és kezeléssel a bipoláris zavarban szenvedő betegek gyakorlatilag teljes életet élhetnek, melyben az illető...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A bipoláris zavar kezelési...

Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek...

Bipoláris zavar: az érzelmi...

A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a...

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

Bipoláris zavar gyermek- és...

A 2000-es évek környékéig a bipoláris zavar diagnózist döntően felnőtt pszichiátriai esetekben alkalmazták, így gyerek- és serdülőkorúak...

Életmódtanácsok bipoláris zavarral...

A legtöbb, amit a bipoláris zavarral élő tehet állapota javításáért, az a megfelelő életmód, ami azonban az egyik legfontosabb tényező is egyben....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.