Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

„Kutatásunk eredményei azért is izgalmasak, mert először mutatják meg, hogy aktívan tehetünk valamit a genetikai kockázati tényezők kompenzálására” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Elzbieta Kuma, az Exteri Egyetem munkatársa. Kutatásához egy brit bioadatbázist használt, és munkatársaival közel 200 000, 60 év feletti személy adatait értékelték, melyek genetikai információkat is tartalmaztak a résztvevőkről.

Kockázati besorolás életmód alapján

Az Alzheimer-kór kockázatát növelő korábban ismert génvariánsok alapján a kutatók a résztvevőket alacsony, közepes és magas demenciakockázatú csoportba osztották. Ezenkívül tájékoztatást kaptak a résztvevők életmódjáról is. Egészségesnek az olyan életmódbeli tényezőket értékelték, mint a dohányzásmentesség, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres sportolás és alacsony alkoholfogyasztás.

Rossz génekkel is 30%-kal csökkenthető a demencia kockázata

A következő nyolc évben a tanulmány résztvevői közül 1769 személynél alakult ki demencia. Azoknál, akik korábban azt állították magukról, hogy egészséges életmódot folytatnak, ritkább volt a betegség. A genetikai kockázat és az egészségtelen életmód kombinációja az érintetteknél megháromszorozta a demencia kialakulásának esélyét, az egészséges életmódot folytató vagy genetikailag nem veszélyeztetett emberekhez képest.

A magas genetikai kockázatú, egészségesen élő embereknél, noha a demencia kockázata továbbra is magasabb, az 30%-kal kisebb, mint a veszélyeztetett, egészségtelen életmódot folytatóknál.

Az Alzheimer-kórnak nem kell sorsszerűnek lennie!

„A tanulmány nagyon fontos üzenetet hordoz” - mondta dr. David Llewellyn, a tanulmány vezetője. „Gyengíti a demenciáról kialakult fatalista képet. Sokan úgy vélik, a génjeik miatt elkerülhetetlenül Alzheimer-kórosak lesznek.” Most azonban bebizonyosodott, hogy az egészséges életmód még kedvezőtlen genetika esetén is jelentősen csökkenti a demencia személyes kockázatát.

Még mindig nem gyógyítható

Ma Magyarországon minden 50. ember él demenciával. A legtöbben Alzheimer-kórban szenvednek. A betegség okai még nem egyértelműek, és egyelőre nem létezik olyan kezelési módszer, ami megállítaná vagy gyógyítaná a betegséget. Így még fontosabb azokra az életmódbeli tényezőkre odafigyelni, melyek késleltethetik vagy megakadályozhatják a betegség kialakulását!

Tovább Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Alzheimer: Lebensstil kann Risiko-Gene ausgleichen (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.