• Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

    „Kutatásunk eredményei azért is izgalmasak, mert először mutatják meg, hogy aktívan tehetünk valamit a genetikai kockázati tényezők kompenzálására” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Elzbieta Kuma, az Exteri Egyetem munkatársa. Kutatásához egy brit bioadatbázist használt, és munkatársaival közel 200 000, 60 év feletti személy adatait értékelték, melyek genetikai információkat is tartalmaztak a résztvevőkről.

    Hirdetés

    Kockázati besorolás életmód alapján

    Az Alzheimer-kór kockázatát növelő korábban ismert génvariánsok alapján a kutatók a résztvevőket alacsony, közepes és magas demenciakockázatú csoportba osztották. Ezenkívül tájékoztatást kaptak a résztvevők életmódjáról is. Egészségesnek az olyan életmódbeli tényezőket értékelték, mint a dohányzásmentesség, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres sportolás és alacsony alkoholfogyasztás.

    Rossz génekkel is 30%-kal csökkenthető a demencia kockázata

    A következő nyolc évben a tanulmány résztvevői közül 1769 személynél alakult ki demencia. Azoknál, akik korábban azt állították magukról, hogy egészséges életmódot folytatnak, ritkább volt a betegség. A genetikai kockázat és az egészségtelen életmód kombinációja az érintetteknél megháromszorozta a demencia kialakulásának esélyét, az egészséges életmódot folytató vagy genetikailag nem veszélyeztetett emberekhez képest.

    A magas genetikai kockázatú, egészségesen élő embereknél, noha a demencia kockázata továbbra is magasabb, az 30%-kal kisebb, mint a veszélyeztetett, egészségtelen életmódot folytatóknál.

    Az Alzheimer-kórnak nem kell sorsszerűnek lennie!

    „A tanulmány nagyon fontos üzenetet hordoz” - mondta dr. David Llewellyn, a tanulmány vezetője. „Gyengíti a demenciáról kialakult fatalista képet. Sokan úgy vélik, a génjeik miatt elkerülhetetlenül Alzheimer-kórosak lesznek.” Most azonban bebizonyosodott, hogy az egészséges életmód még kedvezőtlen genetika esetén is jelentősen csökkenti a demencia személyes kockázatát.

    Még mindig nem gyógyítható

    Ma Magyarországon minden 50. ember él demenciával. A legtöbben Alzheimer-kórban szenvednek. A betegség okai még nem egyértelműek, és egyelőre nem létezik olyan kezelési módszer, ami megállítaná vagy gyógyítaná a betegséget. Így még fontosabb azokra az életmódbeli tényezőkre odafigyelni, melyek késleltethetik vagy megakadályozhatják a betegség kialakulását!

    Olvasson tovább! Hogyan előzhető meg a demencia kialakulása?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; 
    Alzheimer: Lebensstil kann Risiko-Gene ausgleichen (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.03.11 14:35, Megjelenés: 2020.03.11 14:35
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

    Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

    Az Alzheimer-kór okai

    Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjei károsodnak.

    Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

    Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem tudósai az Alzheimer Egyesület nemzetközi gyűlésén Párizsban tették közzé felfedezésüket.

    Zeneterápia - Visszahozza az Alzheimer-kóros betegeket az életbe

    Egy, a YouTube-ra feltöltött meglepően népszerű 6 perces videó a zeneterápiára az Alzheimer-kórban (AD) és demenciában szenvedő betegek tüneteit enyhítő lehetséges módszerként hívja fel a figyelmet.

    A kolin meg is akadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kolin egy vízben oldódó makrotápanyag, amely hasonlóképpen hat a szervezetben, mint a B-vitaminok. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségét, valamint fenntartja a normális anyagcserét.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.