Emlőrák: a kíméletesebb beavatkozás is hatásos lehet

MTI
megjelent:

Az emlőrák műtéti kezelése során az egyes nyirokcsomók eltávolításán alapuló, kíméletesebb beavatkozás ugyanannyira lehet eredményes, mint a drasztikusabb, a nyirokmirigyek mindegyikét eltávolító operáció.

A mellrákos betegek műtéti kezelésénél gyakran döntenek a sebészek a nyirokmirigyek teljes eltávolítása mellett. Az invazív beavatkozás következményeként azonban idegkárosodás léphet fel, és csökkenhet a karok, valamint a váll használhatósága. Amerikai és kanadai kutatók 5611 pácienst követtek nyomon, akik emlőrákja korai szakaszban volt, és nem terjedt még át a nyirokmirigyekre.

A páciensek mintegy felénél az agresszívabb műtéti megoldást alkalmazták, másik felénél pedig csak a közvetlenül érintett nyirokcsomókat távolították el. Mindkét csoportban a betegek többsége sugárterápiát is kapott. A páciensek egészségi állapotát nyolc éven át nyomon követve az orvosok nem találtak különbséget a csoportok között a túlélési arányban.

A kiterjedtebb műtéten átesett 1975 nő közül 1660 volt életben nyolc év elteltével, míg a 2011 nő közül, akiknél kevésbé invazív műtéttel csak a környező nyirokcsomókat távolították el, 1675 élt a kontroll idején. A tanulmányt a The Lancet Oncology című brit szakfolyóirat keddi számában közölte.

(MTI)

Frissítve: 2010.09.21. 23:23, Megjelent: 2010.09.21. 23:23
Címkék: Emlőrák téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.