Nyirokcsomó téma

A nyirokcsomók szerepe

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-05-25 03:03
A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.

A limfómák főbb típusai, okai és tünetei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-09-15 15:03
A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T- és B-limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.

A pajzsmirigyműtét

WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész - 2022-01-14 20:33
A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

A leukémia tünetei és diagnosztizálása

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2021-10-15 13:03
A leukémiák kezdeti tünetei általánosak lehetnek, ezért nehéz lehet a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt nem azonnal fordulnak a betegek orvoshoz.

A melanoma malignum kezelése

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus - 2021-06-10 18:33
Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára vonatkozóan, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

A nyirokcsomó-megnagyobbodás okai

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-04-06 18:33
A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be, fő szerepük a kórokozókkal szembeni küzdelem.

A nyakinyirokcsomó-megnagyobbodásról

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2020-12-09 16:03
Mi a nyirokcsomók feladata? Mitől duzzadhatnak meg a nyaki nyirokcsomók? Hová fordulhat, ha ezt a tünetet tapasztalja? Milyen vizsgálatok szükségesek, és mi a teendő?

Immunrendszerünk működése és zavarai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2020-11-07 13:23
A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítéséért.

Áttétek a nyirokcsomókban

Rákgyógyítás - 2018-07-03 18:38
Vírus- és baktériumszűrőként is viselkednek nyirokcsomóink, amelyek alapvető védelmi funkciót töltenek be szervezetünkben. Nemcsak a kórokozók, hanem a daganatsejtek is fennakadhatnak a nyirokrendszer apró filterein, ezért a rosszindulatú daganatsejtek gyakran adnak áttéteket a testünk egészét behálózó nyirokrendszerben.

A Hodgkin-limfóma - Egy jó eséllyel gyógyítható daganat

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2017-05-31 16:04
Az úgynevezett Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer olyan rosszindulatú daganatos burjánzása, melynek megjelenését összefüggésbe hozzák az Ebstein-Barr vírus (EBV) fertőzéssel. Kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés.

Az orvos válaszol: a herpes genitalis

WEBBeteg - 2016-07-24 02:51
A herpes genitalis nemi úton is terjedő vírusos betegség, mely lágyéki nyirokcsomó duzzanattal, lázzal, rossz közérzettel jár. Mivel a vírus nem tűnik el a szervezetből, az immunrendszer gyengülésekor bármikor kiújulhat.
A tartós, több hete - pár hónapja meglévő nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, felnőttek esetében sokszor valamilyen fej-nyaki daganat áttétét jelenthet. Gyakran a nyirokcsomó megnagyobbodás az első, sőt néha az egyetlen jele annak, hogy fej-nyaki laphámrákkal állunk szemben.

A macskakarmolási betegség tünetei

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-10-04 05:21
A macskakarmolási betegség olyan bakteriális fertőzés, mely a nyirokcsomók duzzanatával jár, és macskakarmolás vagy harapás okoz.

Emlő nyirokrendszer

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 12:00

A hónalji nyirokcsomók a mell, a mellkas, a kéz, a kar és a felső hasfal régiójából gyűjtik össze és tisztítják a nyirokfolyadékot. Az emlők környéki nyirokérrendszer megtisztítja az emlők szöveteit anyagcseréjük bomlástermékeitől.

Az emlőszövetek sejtközötti hézagaiban összegyűlt szövetnedvet a nyirokkapillárisok (hajszálerek) veszik fel, amelyek nagyobb nyirokerekké egyesülnek, majd a még nagyobb nyirokértörzsekbe nyílnak, ezután a vénás rendszerbe és végül a szívbe jutnak.

Nyirokcsomók

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 11:46

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részei, a nyirokérhálózatban lévő változó méretű, bab alakú szűrők. A nyirokcsomók mérete betegség esetén  többszörösére duzzadhat. Nyirokcsomók test szerte előfordulnak, rendszerint azonban csoportokban helyezkednek el a test különböző részein.

A nyirokcsomók feladata a nyirokerekben folyó nyirok megszűrése, méregtelenítése. A nyirok a nyirokcsomó tokján át a kéreg alatti öblökbe jut. A nyirokcsomóban lévő számtalan csatorna hálózatot képez, így rendkívül nagy felületen, hatékonyan képes megszűrni a nyiroknedvet, és mire az az elvezető nyirokutakhoz ér, megtisztul.

A nyirokcsomó másik fontos szerepe a nyiroksejtek termelése, melyek a véráramba kerülve segítik a szervezet védekezését a gyulladásos folyamatokban.

A nyirokcsomókban sok B- és T-limfocita található, melyek az immunrendszer fontos elemei.

A mértékletes súlyemelés enyhíti a kardagadást, amely azoknál a mellrákos nőknél jelentkezik, akiknek a műtét során hónalji nyirokcsomóit is eltávolították - közölték szerdán amerikai kutatók.

Csomót találtam a bikinivonalon! segítség!

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2012-05-21 14:29
Azzal a problémával fordulnék Önökhöz, hogy tegnap este mikor bekentem a bikinivonalamat krémmel fekvő állapotban, hirtelen egy fájdalmas pontot éreztem, majd ahogy tapogattam észre vettem hogy "mélyen" (ha benyomok csak akkor érezni) egy csomó sze

Dudor a fej hátsó részén

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2012-02-13 16:31
Jó napot! Pár hete egy kisebb dudort találtam a koponyám, hátsó alsó részénél (a nyakam fölött, a fülem mögötti csont mellett) . kézzel tapintható, szemmel nem látható. Ha megnyomom kellemetlen érzés, és gyakran megfájdul utána egy picit a fejem.

Nyirokcsomók

Orvos valaszol - Dr. Csáki Csilla - 2011-07-20 11:56
Kedves Doktor Nő/Úr. 1-2 hónapja apró kb. fél cm-es csomókat vettem észre a nyakamon.Nem nőtt egyik sem azóta csak már a másik oldalon is van egy. Ez mitől lehet? Lehet a por vagy a kutyaszőr allergiámtól? Válaszát előre is köszönöm!

Nyirokcsomó

Orvos valaszol - Dr. Molnár Katalin - 2011-05-29 22:05
Tisztlet Doktor nő/ Doktor Úr! 2010 decemberében műtöttek here tumor miatti retroperitonealis nyirokcsomó áttétek miatt. Előtte kemoterápián vettem részt (BEP kezelést kaptam 3 fázisban) . A műtét során a lép hylusban lévő 4 mm-s nyirokcsomót nem v

Nyirokmirigy vizsgálat

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2011-03-24 21:57
Tisztelt doktornő. Nyaki nyirokmirigy megduzzadt.az ultrahangos vizsgálaton két köbcenti gennyes váladékot levettek amit elküldtek vizsgálatra. Vélemény: A látott kép alapján alapvetően cysticus laphám carcinoma áttéte jön szóba. A vizsgálat eredm

Nyirokcsomók

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2010-12-28 11:08
Feleségem nyakán a mandulában lévő primer tumor áttétjeként több nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak. Ezeket mi is ki tudtuk tapintani, tömött, sima felületűek voltak. A kemo kezelés hatására ezek összeálltak egy nagyobb csomóvá, kemény, érdes fel