• Tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet

    Szerző: Független Hírügynökség

    Vezető haláloknak számít a tüdőrák mind a férfiak, mind a nők esetében a tavalyi év statisztikái alapján. Rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkenthető lenne a halálesetek száma - vélik a szakemberek.

    Több mint 30 ezren halnak meg évről évre daganatos betegségben Magyarországon, aminek a szakemberek szerint az is az oka, hogy kevesen járnak szűrésre, és sokszor túl sok idő telik el a diagnózisig - hangzott el az RTL Híradójában. Tavaly a férfiak között a tüdő-, a nők között az emlőrák volt a leggyakoribb, de mindkét nemnél tüdőrákban haltak meg a legtöbben.

    Hirdetés

    A tüdőrák tünetei


    Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli.
    A tüdőrák tünetei >>

    Tavaly több mint 7 ezer nőnél találtak daganatot az emlőrák-szűrésnél, A nemzeti rákregiszter adatai alapján a rákos nők közül az emlőrákban, bőrrákban, valamint vastag és végbélrákban szenvedtek a legtöbben. A férfiaknál tavaly is a tüdőrák vezetett a daganatos megbetegedések között, és ebben is haltak meg a legtöbben.Ma már azonban nem csak a férfiak, hanem a rákbeteg nők között is ez a leggyakoribb halálok.

    Még mindig sokan, több mint négyszázan haltak meg tavaly méhnyakrákban, pedig ez a betegség szinte minden esetben gyógyítható, ha időben felfedezik, de csak minden második nő jár el szűrésre.

    Összevont vizsgálatok szükségesek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az adatok szerint nem csökkent a gyomordaganatos betegek száma sem, tavaly csaknem 2 és félezer embernek volt ilyen betegsége. Közöttük nagyon magas a halálozás, minden negyedik beteget nem tudnak megmenteni az orvosok. Ezt a betegséget csak tükrözéssel tudják felismerni, amire ma jóval kevesebben mennek el, mint húsz éve.

    Szentirmay Zoltán a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke azt mondta: régebben még felismerték a korai rákokat, és jól meg lehetett gyógyítani, ma a korai rák felismerése rendkívül ritka már csak előrehaladottabb állapotban tudják felismerni.

    Az onkológus szerint nem csak az a gond, hogy kevesen járnak szűrésre, hanem az is, hogy gyakran nagyon sokáig "hányódnak a betegek" vidéken, mert itt csinálnak egy CT-t, ott egy biopsziát, tehát a vizsgálatokat nagyon nehéz összevonni. Így van, hogy hónapok telnek el, míg valakiről kiderül, hogy rákja van. Ez pedig csökkenti a túlélés esélyét.

    (Független Hírügynökség )

    Legutóbb frissült: 2010.02.05 10:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormon behatás nem éri a szervezetet.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

    A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.