Bőr- és hajmintákból következtetnek daganatra

MTI
megjelent:

A Gyermekrák Alapítvány a világon egyedülálló bőrrák diagnosztizálásra alkalmas műszert vásárolt a Veszprém Megyei Kórháznak.

A Gyermekrák Alapítvány elnöke 2009. december 22-én adja át a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórháznak a diabétesz és melanoma korai elváltozásait diagnosztizáló eszközt.

Prof. Dr. Mink János, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutató Központjának és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar professzorának kérését teljesítette a Gyermekrák Alapítvány. 2.332.724 Ft-ért megvásárolta és átadja azt az eszközt, amivel az emberi hajból és bőrből vett mintából diagnosztizálni tudja a rosszindulatú daganatok jelenlétét.

A mikroszkópos rendszeren alapuló vizsgálat az egyik legkevésbé invazív diagnosztikai lehetőséget adja az orvostudománynak. Korábban több mint 2000 mérést végeztek az egyetemen, illetve a kémiai központban, ahol meglepően jó eredményekre jutottak a rák diagnosztizálásával, illetve megelőzésével kapcsolatban.

Az utóbbi időben sikerült igazolni, hogy az emberi bőr infravörös színképe összefüggést mutat a paciensek egészségügyi állapotával. Lehetőség van korai stádiumban a melanoma (bőrrák) okozta elváltozásokat is észlelni, így a korai felismerés különösen fontos a gyermekek esetében. Köztudott, hogy az erős napsütés és az ózonlyuk hatása jelentősen elősegíti a bőrrák kialakulását.

Daganatok jelei
A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának.
A daganatos betegségek jelei

Az Alapítvány által megvásárolt műszer a Veszprém Megyei Csolnoki Ferenc Kórházban kerül alkalmazásra, ahol Dr. Mink János egyetemi tanár irányításával az Akadémia munkatársai segítenek Dr. Kővágó Levente bőrgyógyász főorvosnak. Nagyon fontos, hogy ennek a műszernek magyarországi működése egyedülálló az hazánkban.

Semmilyen műtéti beavatkozást nem kell végezni, ugyanakkor gyermekeknél és a felnőtteknél is képes a rák kimutatására. Az Alapítvány felmérte, hogy a megelőzés mennyire fontos, ezért szinte azonnal döntött, hogy segít megvásárolni a kért diagnosztikai eszközt.

A karácsonyi ajándéknak szánt műszert korábbi számos műszerátadás is megelőzte, ugyanis mint azt az Alapítvány már 12 év óta teszi, Magyarországon egyedülálló nagyságrendben segíti a rákos beteg gyermekeket, hozzátartozóikat és az őket gyógyító egészségügyi intézményeket.

2009-ben a Gyermekrák Alapítvány 338.645.453 forintot adott a beteg gyermekeknek és családtagjaiknak, valamint az őket gyógyító egészségügyi intézményeknek. Az Alapítvány 12 éves működése alatt elérte, hogy az országban egyedülálló nagyságrendben nyújt támogatást a betegeknek.

Rendszeres anyagi segítséget kapnak és térítésmentesen biztosítják azokat a szupportív terápiához (helyreállító kezelés) szükséges gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítőket, melyeknek értéke 20-45 ezer forint között van családonként havonta.

Az egészségügyi intézményeknek vásárolt orvostechnikai eszközök a XXI. század legújabb technikái, amire az Alapítvány az elmúlt négy évre visszatekintve összesen 1 milliárd 40 millió forintot költött.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.