A folsav és a B-vitamin kombinációja véd a ráktól?

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

A folsav és a B-vitamin kombinációja hatásos lehet a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésére. A feltételezés eddig nem volt tudományosan elfogadott, most egy nagy amerikai tanulmány próbált a végére járni.

A folsav, a B12- és a B6-vitamin fontos szerepet játszanak a rák- valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ugyanis csökkentik az érkárosító és rákkeltő homocisztein aminosav szintjét a szervezetben. Eddig ez nem volt széleskörűen elfogadott a tudósok körében.

Shumin M. Zhang és kollégái, a Harvard Medical School munkatársai Az antioxidánsok és a folsav szerepe a nők kardiovaszkuláris megbetegedéseiben című tanulmányukban ezt a kérdést akarták tisztázni: több mint 7 éven keresztül vizsgáltak 5442, 42 évesnél idősebb nőt.

Nem meggyőző

A csoport egyik felének B6, B12 és folsav keveréket adtak, a másiknak placebót, hatóanyag nélküli tablettát. A hosszú tanulmány ideje alatt 379-en lettek rákosak, közülük 192-en voltak, akik placebót kaptak. A vitaminkeverékes csoportból tehát öttel kevesebb rákos beteg került ki, ez a különbség nem meggyőző ahhoz, hogy bizonyítsa a B-vitamin-folsav "koktél" védő hatását.

A tanulmány azonban hozott egy érdekes eredményt is: a vitamint kapó 65 éven felüli nők körében egy negyeddel kevesebb volt a rákos, 38 százalékkal a mellrákos esetek száma. Ez azért érdekes, mert ebben a korban daganatos betegség kialakulásának nagy az esélye, ráadásul sok idős szenved B-vitamin- és folsavhiányban. A vitaminkombináció rák elleni hatásosságát még további vizsgálatoknak kell tisztáznia.

Bővebben a ról itt olvashat.

Fontos vitaminok

A folsav, a B6-vitamin és a B12-vitamin fontosak a kiegyensúlyozott anyagcsere megőrzéséért, erősítik az immunrendszert, segítik a vérképzést, valamint sejterősítő, -védő hatásuk van.

Folsav nagy mennyiségben található a salátában, a paradicsomban, a "leveles" zöldségekben (például a spenótban), de a búzacsíra, a tojássárgája és a máj is gazdag ebben a vízben oldódó vitaminban. B12-vitamint húsokból, tojásból, tejből és sajtból, B6-vitamint pedig mogyoróból, banánból, búzacsírából.

B-vitamin teszt

Szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik, és megfelelő a B-vitamin ellátottsága? B-vitamin tesztünk kitöltése

(WEBBeteg, forrás: stern.de)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.