A foghullás rákos megbetegedésre utalhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Sok ezer beteg vizsgálata után japán kutatók szoros összefüggést találtak a foghullás és három rákos megbetegedés kockázata között. Ezek a nyelőcső, a fej és nyak, illetve a tüdő rákos megbetegedései - számolt be a Health24.

A kutatók úgy gondolják, hogy a fogak egészségének megőrzésével csökkenthető ezeknek a kialakulási kockázata, hiszen a rossz szájhigéniának köszönhető bakteriális fertőzések és gyulladások szintén hozzájárulhatnak a rákos megbetegedés kialakulásához. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az a tény is, hogy a fogágy-betegségek bizonyítottan növelik a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

"A fogvesztés általában valamilyen krónikus bakteriális fertőzés következménye, mely kitűnő táptalaja a krónikus gyulladásoknak, fertőzéseknek, amik elősegíthetik a rákos sejtek fejlődését"- állítja Akio Hiraki, a kutatás vezető orvosa.

A kutatás menete

14 különböző rákfajta előfordulását és a fogvesztés arányát vizsgálták 5 240 rákos betegnél, a kapott eredményeket pedig összehasonlították 10 480 nem rákos résztvevőnél tapasztaltakkal.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik foghullást tapasztaltak, 136%-kal nagyobb az esélye a nyelőcső-, 68%-kal a fej és nyaktájéki-, 54 százalékkal a tüdőrák kialakulásának kockázata. Emellett megfigyelték, hogy a rákos megbetegedés mértéke és az elvesztett fogak száma között kapcsolat van. Természetesen figyelembe vették a betegek dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait is.

Korábban is végeztek már kutatásokat a különböző rákos megbetegedések és a fogvesztés kapcsolatára vonatkozóan, ám ez az eddigi legnagyobb, és az első, mely ázsiai populáció körében történt. Szintén ez az első tanulmány, mely kapcsolatot mutat a tüdőrák és a fogbetegségek között.

A kutatók megjegyzik, hogy az életkor és a nem befolyásolja a kapott eredményeket. A fej és nyaktáji-, illetve a nyelőcsőrák kialakulási kockázata nagyobb volt a fogvesztett nők és a 70 év alattiaknál.

Figyelembe kell venni, hogy míg a kiterjedt gyulladás megmagyarázhatja a kapcsolatot a fogvesztés és a rák kockázata között, addig a rákos betegeknél tapasztalt foghullás lehet annak az egészségtelen életmódnak is a következménye, mely a rákhoz vezetett.

A szájhigénia fontossága

Előfordulhat, hogy az, aki elvesztette a fogait nem képes egészségesen táplálkozni, s tudjuk, hogy a megfelelő étkezésnek fontos szerepe van a rákmegelőzésben. Bármi is legyen a betegség kialakulásának mechanizmusa, a kutatók kiemelik a szájhigénia fontosságát.

A szájüreg tulajdonképpen nem más, mint összeköttetés a külvilág és az emésztőrendszer között, így szerepet játszik a fogyasztásban és az emésztésben is. A szájhigénia hat a gasztrointesztinális flóránkra, így a krónikus betegségek kialakulási esélyére is.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.