Sugárzásvédő gyógyszer rákkezeléshez

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy New York-i rákkutató intézetben olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely megvédi az egészséges sejteket és a csontvelőt a rákkezeléskor használt sugárzástól, miközben nem csökkenti a sugárterápia hatékonyságát. A gyógyszer akár az atombomba sugárzása ellen is védhet.

A CBLB502 jelű új gyógyszerről a Science című amerikai tudományos hetilap pénteki számában jelenik meg beszámoló. A sugárterápia a ráksejtek elpusztítására való, de az egészséges sejteket is tönkre teszi. Az új gyógyszer azonban kísérleti egereken és majmokon jól védte sugárzástól a gyomor, a bélrendszer és a csontvelő sejtjeit, anélkül hogy csökkentette volna a sugárkezelés hatásosságát.

A kutatók szerint a gyógyszerből sugárkezelés előtt adott egyetlen dózis jelentősen csökkentette a besugárzás által kiváltott sejtpusztulást a csontvelőben és a bélrendszerben. Amerikai rákkutatók szerint a gyógyszer áttörést jelenthet a rák kezelésében.

Az új gyógyszer ugyanazt a molekuláris mechanizmust alkalmazza, amelyet egyes esetekben maga a rák is, vagyis kikapcsolja a természetes sejthalált. A feltalálók szerint a gyógyszer alkalmas lehet atomerőművekben bekövetkezett balesetek esetére, sőt akár atombomba sugárzása ellen is hatásos lehet.

Az embereken való klinikai tesztek idén nyáron megkezdődhetnek.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.