• Sugárzásvédő gyógyszer rákkezeléshez

    Szerző: FH

    Egy New York-i rákkutató intézetben olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely megvédi az egészséges sejteket és a csontvelőt a rákkezeléskor használt sugárzástól, miközben nem csökkenti a sugárterápia hatékonyságát. A gyógyszer akár az atombomba sugárzása ellen is védhet.

    A CBLB502 jelű új gyógyszerről a Science című amerikai tudományos hetilap pénteki számában jelenik meg beszámoló. A sugárterápia a ráksejtek elpusztítására való, de az egészséges sejteket is tönkre teszi. Az új gyógyszer azonban kísérleti egereken és majmokon jól védte sugárzástól a gyomor, a bélrendszer és a csontvelő sejtjeit, anélkül hogy csökkentette volna a sugárkezelés hatásosságát.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint a gyógyszerből sugárkezelés előtt adott egyetlen dózis jelentősen csökkentette a besugárzás által kiváltott sejtpusztulást a csontvelőben és a bélrendszerben. Amerikai rákkutatók szerint a gyógyszer áttörést jelenthet a rák kezelésében.

    Az új gyógyszer ugyanazt a molekuláris mechanizmust alkalmazza, amelyet egyes esetekben maga a rák is, vagyis kikapcsolja a természetes sejthalált. A feltalálók szerint a gyógyszer alkalmas lehet atomerőművekben bekövetkezett balesetek esetére, sőt akár atombomba sugárzása ellen is hatásos lehet.

    Az embereken való klinikai tesztek idén nyáron megkezdődhetnek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.11 09:45, Megjelenés: 2008.04.11 09:45
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    A bőrdaganatok sebészi és egyéb helyi ellátása

    Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Minden, amit tudni kell a sugárterápiáról

    Nemcsak passzív elszenvedője, hanem tevékeny részese is lehet a beteg a daganatellenes sugárterápiának. Azzal, ha megfogadja az orvosok kéréseit, s betart néhány étrendi és életmódbeli tanácsot, önmaga is tehet azért, hogy némileg könnyebben átvészelhesse a sugárterápiát.

    A koponya sugárkezelése

    Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Diétás tanácsok rákbetegeknek

    Minden rákellenes kezelési módszer (műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés igen erőteljesen hat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.