• Sugárzásvédő gyógyszer rákkezeléshez

    Szerző: FH

    Egy New York-i rákkutató intézetben olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely megvédi az egészséges sejteket és a csontvelőt a rákkezeléskor használt sugárzástól, miközben nem csökkenti a sugárterápia hatékonyságát. A gyógyszer akár az atombomba sugárzása ellen is védhet.

    A CBLB502 jelű új gyógyszerről a Science című amerikai tudományos hetilap pénteki számában jelenik meg beszámoló. A sugárterápia a ráksejtek elpusztítására való, de az egészséges sejteket is tönkre teszi. Az új gyógyszer azonban kísérleti egereken és majmokon jól védte sugárzástól a gyomor, a bélrendszer és a csontvelő sejtjeit, anélkül hogy csökkentette volna a sugárkezelés hatásosságát.

    Hirdetés

    A kutatók szerint a gyógyszerből sugárkezelés előtt adott egyetlen dózis jelentősen csökkentette a besugárzás által kiváltott sejtpusztulást a csontvelőben és a bélrendszerben. Amerikai rákkutatók szerint a gyógyszer áttörést jelenthet a rák kezelésében.

    Az új gyógyszer ugyanazt a molekuláris mechanizmust alkalmazza, amelyet egyes esetekben maga a rák is, vagyis kikapcsolja a természetes sejthalált. A feltalálók szerint a gyógyszer alkalmas lehet atomerőművekben bekövetkezett balesetek esetére, sőt akár atombomba sugárzása ellen is hatásos lehet.

    Az embereken való klinikai tesztek idén nyáron megkezdődhetnek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.11 09:45, Megjelenés: 2008.04.11 09:45
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Minden, amit tudni kell a sugárterápiáról

    Nemcsak passzív elszenvedője, hanem tevékeny részese is lehet a beteg a daganatellenes sugárterápiának. Azzal, ha megfogadja az orvosok kéréseit, s betart néhány étrendi és életmódbeli tanácsot, önmaga is tehet azért, hogy némileg könnyebben átvészelhesse a sugárterápiát.

    A koponya sugárkezelése

    Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Diétás tanácsok rákbetegeknek

    Minden rákellenes kezelési módszer (műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés igen erőteljesen hat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.