Jogosítvány és diabétesz

szerző: Dr. Strényer Ferenc, diabetológus - Diabetes
megjelent:

A jogosítvány hosszabbításához a diabetológusnak mit kell figyelembe vennie? Milyen jogszabály alapján történik mindez? Egyáltalán, kell-e a javaslat a tablettás betegnek? Mit kell vinni a szakorvosi javaslat beszerzéséhez? A jogosítványhosszabbítással kapcsolatban az orvos kényszerítheti-e a beteget kezelésének megváltoztatására, esetleg inzulinkezelés bevezetésére?

Jogszabályi háttér

Előírások

5. 2. Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások (A vagy B kategória)

5.2. 1. Cukorbetegségben szenvedő kérelmező esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek mellett állapítható meg legfeljebb 5 év időtartamra.

5.2.1. 1. Egészségi alkalmasság csak akkor állapítható meg, ha a cukorbetegségben szenvedő tisztában van a hipoglikémia kockázataival és állapotát megfelelően kontrollálni tudja.

5.2.1. 2. Olyan kérelmező részére, aki tablettás- vagy inzulinkezelés (az 5. pont alkalmazásában, a továbbiakban együtt: gyógyszeres kezelés) alatt áll, az egészségi alkalmasság csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg, és egészségi alkalmasságát legalább öt évenként felül kell vizsgálni.

5.2. 2. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani azon kérelmező esetében, akinél ismétlődő súlyos hipoglikémia áll fenn.

5. 3. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások (C vagy D kategória)

5.3. 1. Hipoglikémia kialakulásának kockázatát hordozó gyógyszeres kezelés esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg legfeljebb 3 év időtartamra,

a) a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia,

b) a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel,

c) az inzulinkezelésre szoruló kérelmező rendszeresen – legalább naponta kétszer vagy a vezetést közvetlenül megelőzően – végzett vércukorszint-méréssel megfelelően kontrollálja állapotát,

d) a kérelmező teljes mértékben tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és

e) a cukorbetegséggel összefüggésben nem áll fenn egyéb kizáró szövődmény.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet intézkedik. Ez a rendelet megfelel a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelveknek, tehát Európában mindenütt ugyanolyan feltételekkel bírálják el a járművezetői alkalmasságot. A hatályos jogszabály a „CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjtemény”-ében olvasható az interneten az alábbi címen.

A gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság véleményezésére első fokon a háziorvos, illetve meghatározott feltételek fennállásakor a foglalkozás-egészségügyi szakorvos jogosult, aki egyes esetekben, a rendelet előírásai szerint szakorvosi véleményt köteles kérni.

Minden gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegnek szakorvosi javaslat kell! A rendelet szerint minden tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg gépjárművezetői alkalmassága, csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg.

A rendelet nem határozza meg, hogy milyen típusú szakorvosi vélemény kell, nem tesz említést sem diabetológusról, sem diabetológiai szakellátóhelyről. Tehát elméletileg a szakvéleményt bármelyik belgyógyászati járóbeteg-szakrendelés kiadhatná, de a mindennapi gyakorlat az, hogy ilyen kérések szinte teljes mértékben a diabetológiai szakellátóhelyeket terhelik.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimumkövetelményeit és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjait a cukorbetegségre vonatkozóan a rendelet 1. számú mellékletének 5. pontja tartalmazza, ezt a félreértések elkerülése végett szó szerint idézem.

A rendelet szerint a meghatározott időnél korábban, soron kívül, egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni a gépjárművezető, ha eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, illetve esetében súlyos hipoglikémia fordult elő.

Mit kell vinni a szakorvosi javaslat megszerzéséhez?

A diabetológiai szakellátóhelyen gondozott cukorbetegektől nem kérünk semmi „extrát”, csak azt, amit egyébként is szokásos kontrolljukra hoznának. Azon betegeknek viszont, akik még nem jártak a javaslatot adó szakrendelőben, beutaló szükséges, amelynek tartalmaznia kell

  • a cukorbetegség kezdetét,
  • a jelenlegi gyógyszeres kezelést,
  • az esetleg fennálló szövődményeket,
  • a cukorbetegségre és szövődményeire vonatkozó laborvizsgálati eredményeket (HbA1c + „nagylabor” + vizeletvizsgálat),
  • a szemfenékvizsgálat eredményét, valamint
  • a háziorvos nyilatkozatát arról, hogy volt-e a megelőző 12 hónap folyamán súlyos hipoglikémiája.

Korrekt szakorvosi javaslat csak az előbbiek birtokában adható ki olyan betegnek, akit korábban soha nem láttak az adott szakrendelőben.

Mik lehetnek a buktatók?

Egyértelmű kizáró ok

  • a súlyos hipoglikémia, vagy
  • ha a beteg nem tudja állapotát megfelelően kontrollálni, vagy
  • ha súlyos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmény áll fenn, ami veszélyezteti a járművezetés biztonságosságát (például szemészeti okok, idegkárosodás).

Néha a kritikusan rossz szénhidrát-anyagcsere is lehet kizáró ok.

Vezethet-e gépjárművet a cukorbeteg?

Általánosságban leszögezhető, hogy a rendezett anyagcsere- állapotú, vércukoresésre nem, illetve csak kevéssé hajlamos, előrehaladott szövődményektől mentes cukorbetegnek, támogatható a nem hivatásos gépjárművezetői engedély megszerzése. Vezethet-e gépjárművet a cukorbeteg?

A jogosítványhosszabbítással kapcsolatos szakorvosi vélemény egyrészt nyilatkozik a cukorbeteg gépjárművezetői alkalmasságáról, másrészt javaslatot adhat a háziorvosnak a beteg kezelésének módosítására is. Ez utóbbi betartása természetesen nem kötelező érvényű, de úgy hiszem, ez mindig a beteg javát kívánja szolgálni. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy jogosítványhosszabbítás kapcsán olyan elhanyagolt állapotú, igen magas vércukorértékkel rendelkező cukorbeteggel találkozunk, akinek azonnali inzulinkezelést javaslunk, és ennek beállításáig ideiglenesen alkalmatlannak nyilvánítjuk a gépjárművezetésre. Ilyen esetekben a rendkívül magas vércukor már nem csak a közlekedés biztonságát, de a beteg életét is veszélyeztetheti.

Kedves olvasónk kérdésére válaszolva: természetesen az orvos nem „kényszerítheti” a beteget inzulinkezelés bevezetésére, erről mindig kellő felvilágosítás után maga a beteg dönt.

Az időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatkor az e célra szervezett szakértői bizottság előtt is meg kell jelennie az olyan a közúti járművezetőnek, aki csak meghatározott típusú vagy a számára szükséges módon átalakított, illetőleg segédberendezéssel ellátott közúti járművel lehet alkalmas közúti járművezetésre (például művégtaggal élők, alsó végtagi amputáltak).

A szakorvosi vélemény ingyenes

A gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatot a háziorvos, illetve meghatározott feltételek esetén a foglalkozás-egészségügyi szakorvos végzi, tehát őket illeti meg a gépjárművezető (-jelölt) által fizetett, jogszabályban előírt díjazás.

Az OEP főigazgatójának 2011. 01. 21-ei, a Magyar Diabetes Társaság kérdéseire írt válaszlevele alapján a jogosítvány kiadásához szükséges szakorvosi javaslat kiadására a szakellátás igénybevételére és finanszírozására vonatkozó általános szabályok az irányadók. A szakrendelés szakorvosi véleményt ad, nem pedig orvosszakértői vizsgálatot végez. Ilyen módon a szakorvosi véleményt adó szakellátó díjra nem jogosult.

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes Magazin borítókép

Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

(diabetes.hu - Dr. Strényer Ferenc, diabetológus, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Belgyógyász-kardiológus szakorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.