Cukorbetegség: Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú nők esetében – derült ki egy tanulmány eredményéből.

A kutatók szerint a fenti megállapítás annak az eredménye, hogy a férfiak többsége nem hajlandó orvoshoz fordulni, ha rosszul érzik magukat.

A brit tanulmány során 6700 - 52 és 79 év közötti - pácienst vizsgáltak, melyek közül 502 beteg esetében diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

A 2-es típusú cukorbetegség az életstílussal és a túlsúlyossággal van összefüggésben

A vizsgálatban résztvevő, cukorbetegségben szenvedő hímnemű páciensek közel 22 %-a nem tudta, hogy cukorbetegsége van. Ez az arány a nők esetében 12 % volt.

Mary Pierce, a tanulmány vezetője ekképp nyilatkozott: „A férfiak esetében észlelt magasabb arány valószínűleg azzal magyarázható, hogy sokkal ritkábban mennek el háziorvosukhoz kivizsgáltatni magukat, mint a nők. A túlsúlyos és elhízott emberek számára javasolt a gyakoribb kivizsgálás.

Minél tovább marad a betegség diagnosztizálatlan, annál nagyobb a valószínűsége az olyan súlyos szövődmények fellépésének, mint a megvakulás, a stroke, a veseproblémák, amputálás és szívbetegség.

A kutatást a Diabetic Medicine nevű tudományos folyóiratban tették közzé. A kutatás eredményei szerint a magas BMI-értékkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a cukorbetegség diagnosztizálatlan marad.

(WEBBeteg - B.M.)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.