• Cukorbetegség: Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Az 50 éven felüli férfiak esetében kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség, anélkül, hogy tudnának róla, mint a hasonló korú nők esetében – derült ki egy tanulmány eredményéből.

    A kutatók szerint a fenti megállapítás annak az eredménye, hogy a férfiak többsége nem hajlandó orvoshoz fordulni, ha rosszul érzik magukat.

    Hirdetés

    A brit tanulmány során 6700 - 52 és 79 év közötti - pácienst vizsgáltak, melyek közül 502 beteg esetében diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

    A 2-es típusú cukorbetegség az életstílussal és a túlsúlyossággal van összefüggésben

    A vizsgálatban résztvevő, cukorbetegségben szenvedő hímnemű páciensek közel 22 %-a nem tudta, hogy cukorbetegsége van. Ez az arány a nők esetében 12 % volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mary Pierce, a tanulmány vezetője ekképp nyilatkozott: „A férfiak esetében észlelt magasabb arány valószínűleg azzal magyarázható, hogy sokkal ritkábban mennek el háziorvosukhoz kivizsgáltatni magukat, mint a nők. A túlsúlyos és elhízott emberek számára javasolt a gyakoribb kivizsgálás.

    Minél tovább marad a betegség diagnosztizálatlan, annál nagyobb a valószínűsége az olyan súlyos szövődmények fellépésének, mint a megvakulás, a stroke, a veseproblémák, amputálás és szívbetegség.

    A kutatást a Diabetic Medicine nevű tudományos folyóiratban tették közzé. A kutatás eredményei szerint a magas BMI-értékkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a cukorbetegség diagnosztizálatlan marad.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Legutóbb frissült: 2009.11.17 16:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Miként tároljuk nyáron az inzulint, a gyógyszert?

    Nyáron is gondot kell fordítani a tudatos cukorbeteg kezelésre, egyeztetve a kezelőorvossal a terápia részleteiről: mikor és hányszor kell beadnia az inzulint, figyelve a megfelelő használat mellett a tárolásra is. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusának tanácsai.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.