• Vírus válthatja ki a fiatalkori diabéteszt

    Szerző: MTI

    Közönséges enterovírusok - melyek szokásosan náthát, hányást és hasmenést okoznak - válthatják ki az egyes típusú, fiatalkori cukorbetegséget - közölték brit kutatók.

    A Diabetologia című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatalkori diabéteszben elhunyt 73 páciens 60 százalékának hasnyálmirigyében találtak enterovírusokat. Ötven olyan mintát is megvizsgáltak, melyek nem diabéteszes gyerekektől származtak, és ezekben szinte soha nem fordultak elő az említett vírusok.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Alan Foulis glasgow-i kutató úgy véli, hogy azoknál a gyerekeknél, akik genetikai okból fogékonyak rá, vírus válthatja ki a betegséget. Az 1-es típusú diabéteszt az okozza, hogy a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei elpusztulnak. Ez az autoimmun-betegség eltér a sokkal gyakoribb, felnőttkorinak is nevezett, 2-es típusú diabétesztől, mely szoros kapcsolatban van az elhízással.

    A Cambridge-i Egyetem kutatói a Science tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé eredményüket, mely szerint egy, a szervezet vírusokra adott immunválaszában szerepet játszó gén ritka mutációja, csökkenti az 1-es típusú diabétesz kockázatát. John Todd, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a gén a vírusfertőzésekre figyelmeztet, és szerepet játszik a velük való küzdelemben is.

    Todd figyelmeztet, hogy a többi környezeti tényező hatása is fontos lehet a vírusokon kívül, ám Foulis csoportja a következőkben arra kíván összpontosítani, hogy a mintegy száz enterovírus közül melyek a legfontosabbak.

    Reményeik szerint a sejtek vírusfertőzésre adott válaszának jobb megértése elvezethet a fiatalkori cukorbetegséget megelőző védőoltás kifejlesztéséhez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.07 09:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma

    Az elmúlt 20-25 évben megháromszorozódott a gyermekeket érintő, 1-es típusú cukorbetegek száma - mondta Tóth-Heyn Péter, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán.

    Gyerekkori cukorbetegség: Még mindig nehézkes az elfogadása?

    Bár a gyermekkori cukorbetegség gyógyíthatatlan, krónikus állapot, az ebben szenvedők is megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek, de az ilyen gyerekek oktatási rendszerbe jutása még mindig nehézkes - derült ki a témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

    Miért van egyre több cukorbeteg gyermek?

    Brigitta lánya kilencévesen lett 1-es típusú cukorbeteg, öt éve egy csapásra megváltozott az életük, nagyon sok nehézséget átvészelve most azt mondja, együtt lehet vele élni, megfelelő diéta és odafigyelés mellett. Jelenleg hazánkban megközelítőleg 3500 1-es típusú cukorbeteg gyermek él.

    Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

    A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség.

    Miért pont ősszel lesz több gyermek cukorbeteg?

    A gyermekkori cukorbetegség első megjelenése az év során nem egyenletes, bizonyos szezonalitást mutat, sokkal több gyermeket diagnosztizálnak késő ősszel, mint az év más időszakaiban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.