Elérhető-e egyedül diétával a cukorbetegség remissziója?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent: 2022.11.10.

Amikor az orvosok megvitatják a kezelési lehetőségeket az újonnan diagnosztizált cukorbetegekkel, gyakran nem veszik figyelembe az intenzív, teljes táplálékokat és a túlnyomórészt növényi alapú étrendet, mint lehetséges stratégiát a remisszió elérésére.

A világon 366 millióan szenvednek cukorbetegségben, a 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik. Magyarországon a felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma húsz év alatt megháromszorozódott. Ma hazánkban közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla, vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének elsődleges klinikai célja a remisszió kellene, hogy legyen, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy az egyén nem megfelelő étrendje világszerte jelentős oki tényező a 2-es típusú diabéteszben való megbetegedésben és a halálozásban is. Ebben az irányvonalban az életmódorvoslás és szemlélete is nagy segítség lehet.

A diéta az elsődleges terápia, nem kiegészítő kezelés

A téves feltételezések, miszerint a betegek nem hajlandók intenzív beavatkozásokra (mint amilyen egy teljes életmódváltás) gyakran olyan kezelési terveket eredményezhetnek, amelyek a 2-es típusú cukorbetegséget inkább egy visszafordíthatatlan krónikus betegségként közelítik meg. Holott érdemes úgy gondolni az életmódváltásra, életmódgyógyászatra, mint a betegség progressziójával szembeni, a szövődmények kialakulását megelőző első védelmi vonalra, míg pl. a gyógyszeres kezelésre, és más kezelési lehetőségekre pedig úgy, hogy azokat akkor alkalmazzák csak, ha a kialakult betegség már nem reagál kellően az életmódbeli változásokra.

Szerencsére napjainkra az orvostársadalom is felismeri a változtatás szükségességét. Májusban az Amerikai Életmódorvoslási Kollégium (American College of Lifestyle Medicine ) szakértői nyilatkozatot tett közzé "Étrendi beavatkozások a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére felnőtteknél remissziós céllal", amelyet az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Szövetség jóváhagyott, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia támogatásával, és az Endokrin Társaság társfinanszírozásával.

A cukorbetegség kezelésében alkalmazott étrendi ajánlások általában a megelőzésre és a betegségek kezelésére összpontosítanak. A konszenzusos nyilatkozat mögött álló szakértői testület a – gyógyszerek és eljárások nélküli – diétára összpontosított, mint a cukorbetegség tartós remissziójának elsődleges eszközére, nem pedig a kiegészítő terápiaként betöltött gyakoribb szerepére.

Megállítható a cukorbetegség progressziója

Ez a multidiszciplináris szakértői testület (beleértve hét másik orvosi szervezet képviselőit is) egyetértett a teljes élelmiszerekből álló, növényi alapú étrend, és a csökkentett kalóriabevitel hatékonyságában a 2-es típusú cukorbetegség remissziójának elősegítésére, melyet a csökkentett élelmiszermennyiség, az adagok mérete, az energiasűrűség illetve ezen különböző megközelítések kombinációja révén lehet elérni. Kifejezetten egyetértettek abban is, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrenddel összefüggően jelentős a nemkívánatos események kockázata is. Véleményük szerint tehát igen, elérhető a 2-es típusú diabétesz nyugalmi - remissziós - szakasza pusztán megfelelően beállított diétás tervvel is, amennyiben az követi a fenti kritériumokat.

A testület konszenzusra jutott abban is, hogy a remissziót normál glikémiás mértékként kell meghatározni (normál HgbA1c < 6,5% és normál éhomi glükóz). Ezt a glükózszint csökkenést akkor hívhatjuk remissziónak, ha legalább 3 hónapig sebészeti beavatkozás, egyéb eszközök vagy aktív gyógyszeres terápia nélkül érték el.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kellően intenzív életmódbeli beavatkozások a 2-es típusú cukorbetegség remisszióját eredményezhetik, hasonló sikeraránnyal, mint bariátriai műtéttel (gyomor bypass, vagy egyéb testsúlycsökkentő műtétek) elérhető eredmények, de a műtét túlzott költségei és a lehetséges szövődmények nélkül. Ennek ellenére sajnos sok esetben a betegeket gyakran kockázatosabb, és invazívabb kezelésekre irányítják, mielőtt az intenzív életmódváltást komolyabban fontolóra vennék.

Bár a hivatkozott szakértői nyilatkozat segíthet a közös döntéshozatalban, de létfontosságú, hogy az életmódváltást, teljes diétás váltást javasoló klinikusok fejlesszék is az ehhez szükséges ismereteket és készségeket, hogy megfelelő tanácsokat tudjanak adni. Ahogy a gyógyszert helyesen kell adagolni a kívánt eredmény eléréséhez, az intenzív életmódbeli beavatkozásokat is kellő mértékben, és megfelelően beállítva „kell adagolni” a remisszió eléréséhez. Például ezeknek a beavatkozásoknak intenzívebbeknek kell lenniük, mint a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését célzó beavatkozásoknak. Sok életmódgyógyászati kezelési terv kudarca a nem megfelelő, elégtelen változtatások következménye.

Életmód ajánlások cukorbetegeknek

Amennyiben Ön is érintett, egyeztessen háziorvosával, diabetológusával, vagy keressen életmódorvoslásban jártas hazai szakembert, dietetikust.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna - WEBBeteg
Forrás: How Diet Alone Can Achieve Remission in Diabetes (Medscape)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?

A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a...

A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

A cukorbetegség két fő típusának összehasonlítása a dietetikus szemszögéből

A legtöbb ember rendelkezik több-kevesebb információval a diabéteszről. Azt azonban már kevesen tudják, hogy alapvetően két nagy csoportja van a...

Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Az inzulinnak lehetnek nem immunológiai és immunológiai mellékhatásai is. Cikkünkben összefoglaljuk, mik lehetnek ezek.

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.