Cukorbetegség és a vastagbél daganatok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás szerint a cukorbetegeknél fokozott a vastagbélrákot megelőző daganatok, úgynevezett adenómák kialakulásának kockázata.

Kutatók 278 cukorbeteg kolonoszkópia eredményét hasonlították össze 278, nem cukorbeteg eredményeivel. A vizsgálatban résztvevő személyek szinte mind férfiak voltak, s az átlagéletkoruk 65 év volt. A cukorbetegek 29%-ának volt legalább egy adenómája, míg a diabéteszben nem szenvedőknél ez az arány 21% volt. Emellett a cukorbetegeknél több és fejlettebb adenómát találtak, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A cukorbetegség és az adenómák közötti kapcsolat a résztvevők korának, súlyának, faji hovatartozásának – a cukorbetegség kockázatát leginkább befolyásoló tényezők - figyelembe vétele után is fennállt. A kutatás eredményeiről Francis C. Okeke számolt be az American College of Gastroenerology éves ülésén.

Noha korábbi tanulmányok is kapcsolatba hozták már a cukorbetegséget a vastagbélrákot megelőző daganatokkal, ezek eredményei ellentmondásosak voltak. Egyik sem bizonyította, hogy a cukorbetegség okozza, vagy közvetlenül hozzájárul az adenóma növekedéséhez, a vastagbélrák kialakulásához. Mivel a cukorbetegség és az adenóma is meglehetősen gyakori, sokan úgy vélik, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, az egyik okozza a másikat.

Az inzulin szerepe

Okeke szerint az inzulin és egyéb hormonok adhatnak magyarázatot a cukorbetegség és adenómák kapcsolatára.

A cukorbetegeknek gyakran magas a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulin szintje, a magas inzulinszint pedig elősegíti a sejtnövekedést, így a rákos sejtekét is. Ugyanakkor Okeke is hangsúlyozza a további kutatások szükségességét, illetve a cukorbetegek vastagbélrák szűrésének fontosságát.

A most érvényben lévő ajánlások szerint a szűrést –ha nincs kockázati tényező – 50 éves kortól ajánlott elkezdeni. Amennyiben azonban a szélesebb körű kutatások is megerősítik, hogy a diabétesz daganatot okoz, akkor a cukorbetegek vastagbélrákra való szűrését fiatalabb korban és sűrűbb időközönként lesz ajánlott végezni.

A cukorbetegség növeli a rák kockázatát

Egy új tanulmány szerint a cukorbeteg nőkben 8 százalékkal magasabb a rák általános kockázata, a cukorbeteg férfiakban pedig 9 százalékkal nagyobb a kockázata, amikor a prosztatarák arányát nem vették számításba. A rák okozta halálozás kockázata is magasabbnak mutatkozott a cukorbetegekben: a nőkben 11, a férfiakban pedig 17 százalékkal volt nagyobb a kockázat.

(WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.