Az öregedés az arccsontokat sem kíméli

Szerző: Medipress

Az arc öregedésével kapcsolatban általában mindenkinek a ráncok és a megereszkedő bőr jut eszébe. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy nem csak az arcbőrt kezdi ki az idő vasfoga, más szerveink is károsodnak az idők során.

Csontritkulás (oszteoporózis)

Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Csontritkulás (oszteoporózis)>>

A tanulmány szerzője – Dr. Robert Shaw a Rochesteri Egyetemi Kórház plasztikai sebészetének vezető rezidense - szerint, az évek múlásával a csontok is veszítenek térfogatukból, és még idősebbnek néz ki tőle az ember. Ha a szarkaláb és a toka még nem lenne elég, fokozatosan kiszélesedik a szemgödör, a szemöldökcsont visszahúzódik, az arccsont élei elmosódnak. Tekintve, hogy az arccsontok tartják az arc szöveteit és a bőrt, ha ezek veszítenek tömegükből, akkor attól az arc meglöttyedhet.

A hölgyek számára nagyon rossz híreket tartogat a tanulmány, mely a Plastic and Reconstructive Surgery januári számában jelent meg.

Míg a férfiaknál 65 év körül történik a legkifejezettebb csontvesztés, a nők esetében már 41-64 éves kor között elkezdődik a változás. Az arcberendezésük teljesen más lesz, mint 20-40 éves koruk körül.

A csontveszteség magyarázza, hogy az egyszerű arcfelvarrás vagy bőrfeszesítés miért nem adja vissza a 20 éves kori kinézetet. Az eredeti elképzelés szerint a bőr változik meg, elveszti rugalmasságát és zsírtartalmát. Az arcfiatalítás elsődleges megközelítési útját ezért a feszesítési eljárások jelentik. A legtöbben azonban sosem nyerik vissza korábbi külsejüket. A betegek fiatalkori fényképeket visznek magukról, de egyedül a bőrfeszesítéssel nem lehet elérni azt az eredményt. Ha a bőr alatti szerkezeteket is átalakítják, azzal változik a bőr kinézete is.

Más jellemző a férfiakra és más a nőkre

A kutatók CT-vizsgálatot végeztek 120 férfi és nő arccsontján. A felvételekből három dimenziós képeket alkottak, melynek segítségével részletesen megmérték az arccsont szerkezetét. Az eredményekből kiderült, hogy az öregedés során a szemgödröt alkotó csontok visszahúzódnak, így a gödör mérete megnövekszik. Már néhány milliméternyi visszahúzódástól megereszkedik a bőr a szem körül. Ugyanez történik az arc közepén elhelyezkedő csontokkal.

Az erős, szép arccsont biztosít fiatalos külsőt, de ahogy öregszünk, az éles vonások egyre inkább elmosódnak Shaw szerint. Az arcfelvarrást igénylők esetében a plasztikai sebészek töltőanyagokat használnak, például a test más részeiből eltávolított zsírszövetet, vagy pedig implantátumokat helyezhetnek be az elvesztett csont helyett. Nincs rá lehetőség, hogy bárkinek is visszaadják a 20 éves arcát, de az arcimplantátumokkal egyes betegeknél jelentős eredmények érhetők el.

Ki, milyen génekkel rendelkezik?

Az emberi élet során a csontszövet folyamatosan képződik és pusztul. Az öregedéssel előfordulhat, hogy a csontképződés folyamata lelassul, így megeshet, hogy több szövet pusztul el, mint amennyi újonnan képződik. A csontsűrűség is csökkenhet, ami csontritkuláshoz vezethet.

Dr. Phillip Haeck, az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének elnöke szerint a tanulmány mérföldkőnek számít, mert nagyon aprólékosan írja le az arccsontok változásait. Véleménye szerint az öregedésben több tényező játszik közre. Mindegyiküknek szerepe van abban, hogy valaki hogy néz ki 40,50 vagy 60 évesen. Befolyásolja a genetikai és külsődleges tényezők is, mint például a károsodás és a nikotin. Mindezek mellett még fontos a csontok és lágy szövetek térfogatvesztesége is.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A csontritkulás és a változókor

A csontritkulás olyan betegség, mely gyengíti a csontokat, növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát. A betegség szó szerinti jelentése...

Élet csontritkulással - Tanácsok a...

Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben...

A csontritkulás okai és...

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ...

Az osteoporosisos fájdalom...

A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a...

Nyílt nap a debreceni reumatológián

Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai...

Több százezer magyarnak törhet...

Az elmúlt években felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedők száma, jóllehet, mind többen (csaknem 900 ezren) érintettek a „néma...

Az üdítőitalok károsíthatják a...

Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.