Hirdetés
   • Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az iskola (újra)kezdés számos kérdést vet fel a legtöbb szülőben, hiszen a lusta nyári napok után olyan időszak következik, mikor vissza kell állni a szervezettebb, egészségesebb táplálkozásra, lefekvési rutinra, s az őszi influenzaszezon miatt a gyermekünk egészségére is jobban oda kell figyelni. Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

    Hogyan csökkenthető a gyermek iskolakezdéssel kapcsolatos aggodalma?

    A boldog, zökkenőmentes átmenet érdekében ne várja meg az iskolakezdés előtti estét az olyan alvási és táplálkozási szokások betartatásával, melyet lazábban kezelt a nyári szünidő alatt. Az iskolakezdés előtti hetekben kezdje meg a fokozatos átszoktatást az időben való lefekvéshez és ébredéshez.

    Amennyiben gyermeke most lesz elsős, menjenek el az iskolába, hadd nézze meg, melyik lesz az osztályterme, és így esetleg a leendő tanáraival is találkozhat. Amennyiben a gyermek rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul (pl. asztma, cukorbetegség, ételallergia) vagy egészségi állapota külön figyelmet érdemel, keresse fel az iskolaorvost vagy védőnőt, és tájékoztassa őt erről.

    Hirdetés

    Hogyan terjednek a betegségek a gyerekek között?

    A megfázás és az influenza jellemzően cseppfertőzéssel terjed, míg a különböző vírusok a szemen, szájon, orron át is fertőzhetnek.

    Tanulási zavar kérdőív


    Gyermeke az iskolában nehezen boldogul a számokkal, betűkkel? Mindig rá kell vennie valamivel, hogy leüljön, és tanuljon? Lehet, hogy tanulási gondokkal küzd! Tudjon meg többet tesztünk segítségével!
    Töltse ki Tanulási zavar tesztünket! >>

    Egyetlen tüsszentéssel több ezer fertőző részecske kerülhet a levegőbe, így ha a gyermek nem takarja el a száját, és másokra vagy közös használati tárgyakra (pl. ajtókilincs) tüsszent, könnyen megfertőzheti a többieket.

    Hogyan segíthetek megakadályozni, hogy gyermekem beteg legyen?

    Fontos megtanítani a gyereknek, hogy evés előtt, kinti játék és WC használat után mosson kezet.

    A kézmosás az egyik legjobb módja a betegségek megelőzésének.

    Kamaszkori gerincproblémák


    A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást.
    Kamaszkori gerincproblémák>>

    Ha a szülők ezeket a szabályokat következetesen betartatják otthon, a gyermek minden bizonnyal az iskolában is alkalmazni fogja.

    Tanítsa meg gyermekének, hogy köhögésnél, tüsszentésnél takarja el zsebkendővel a száját, illetve mindig legyen nála egy kis üveg kézfertőtlenítő gél, amit használjon rendszeresen.

    Ugyanakkor javasolt az influenza elleni védőoltás is.

    Küldjem iskolába a gyereket, ha nem érzi jól magát?

    Amennyiben a gyerek testhőmérséklete 37.5 fölött van, aluszékony, köhög vagy hány, tartsa őt otthon, míg 24 órán át tünetmentes nem lesz. Ha nem igazán beteg, de úgy tűnik, valami lappang benne, szóljon a z osztályfőnöknek vagy védőnőnek, hogy fokozott figyelemmel kísérjék őt.

    Mi legyen, ha a gyerek testvére betegség miatt otthon van?

    Szóljon a gyermek tanárának, védőnőjének arról, hogy bár a gyermek testvére beteg, ő nem mutat tüneteket, de nem árt, ha jobban odafigyelnek rá. Erősítse gyermekében a higiénés szabályok betartásának fontosságát, és figyeljen arra, hogy minden gyermeke eleget aludjon.

    Honnan tudom megállapítani, hogy gyermekemnek influenzája van, vagy csak megfázott?

    A számolási zavar (diszkalkulália


    A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.
    A számolási zavar (diszkalkulália)>>

    A megfázás gyakran kezdődik torokfájással, ami egy két napig tart, és tüsszögés követi, ritka esetekben láz is. Ez általában nem tart tovább egy hétnél, noha a tünetek hosszabb ideig is tapasztalhatóak.

    Az influenza általában gyorsan támad, erősebb tünetekkel jár, melyek közé tartozik a végtagfájdalom, láz, fejfájás, torokfájás és orrdugulás. A tünetek általában egy hétig tartanak.

    Az influenzás gyerek ellentétben a csak megfázottal nem szívesen kel fel és nem akar játszani sem. Jó tudni, hogy az influenza okozhat gyomor-és bélrendszeri tüneteket is, mint a hányinger, hányás (a sertésinfluenza többnyire hányással, hasmenéssel jár).

    Kamaszkori gerincproblémák


    A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást.
    Kamaszkori gerincproblémák>>

    Hogyan kezeljem megfázott vagy influenzás gyermekem?

    Győződjön meg róla, hogy a gyerek eleget pihen, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt (vizet vagy 100%-os gyümölcslevet), különösen, ha hasmenése van, vagy hány.

    Adjon neki paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót, mely a lázat is levisz. Azonban ne adjon neki recept nélkül kapható, megfázás elleni készítményeket az orvossal való egyeztetés nélkül, mivel ezen készítmények többsége nem ajánlott gyermekek számára.

    Ön tudta?


    A gyermekek olvasási zavara nem függ az intelligenciától, sőt, tulajdonképpen intelligenciaszinttől független olvasási gyengeséget jelent, a központi idegrendszer információ feldolgozás funkciójának zavaráról van szó. Közismert például, hogy Einstein és Andersen is ilyen problémával küzdött.
    Olvasson bővebben a dyslexiáról a WEBBetegen>>

    Amennyiben a tünetek és a láz három napon belül nem múlik, a gyereknek fülfájása, rosszabbodó köhögése vagy sinus-típusú fejfájása van, keressék fel a gyerekorvost. Érdemes az iskolai védőnővel is beszélni, arról, milyen betegségek vannak jelenleg az iskolában.

    Ha a gyermekem be van oltva influenza ellen, ám a többi gyerek nem, kevésbé lesz hatékony számára az oltás?

    Nem, a gyermek immunitása nem lesz veszélyben, attól, hogy a többi gyerek nincs beoltva. Az azonban biztos, minél több gyerek van beoltva, annál kevesebben betegszenek meg.

    Mit kell az iskolának tennie, hogy megvédje gyermekemet a fertőzésektől?

    Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel


    A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről. Jellemzően az első tünetek kisgyermekkorban kezdődnek, megnehezítve az óvodai beilleszkedést, de a súlyosabb problémák a beiskolázással jelentkeznek. Többnyire nevelési tanácsadók, házi gyermekorvosok irányítják szakrendelésre a problémás gyerekeket.
    Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel>>

    Kérdezze meg, az iskola mit tesz a megelőzés érdekében, van-e terve influenzajárvány idejére. Nyújtanak-e higiéniai felvilágosítást, és betartatják-e a szabályokat a gyerekekkel? Milyen gyakran tisztítják az ivó kutakat és a padlót járvány idején?

    Egyéb egészséges szokások

    Kézmosás – A helyes kézmosási szokás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a betegségeket. Tanítsa meg gyermekének, hogy legalább 20 másodpercig mossa kezét szappannal és meleg vízzel evés előtt és WC használat valamint játék után.

    Takarja el a száját – Tanítsa meg gyermekének, hogy takarja el száját köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendővel vagy a könyökével, így megakadályozva, hogy a fertőző cseppek a levegőbe kerüljenek, és mást is megbetegítsenek.

    Könnyítsen – Az iskolatáska cipelése kimerítő feladat lehet a gyerek számára. Figyeljen arra, hogy gyermeke ne hordjon magánál felesleges terhet, a legnehezebb darabokat pedig a táska közepébe tegye. A táska súlya sose legyen nehezebb, mint a testsúly 10-20%-a.

    A téma cikkei

    5/1 Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések
    5/2 Védőoltások iskoláskorban
    5/3 Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból
    5/4 Az egészséges iskolatáska
    5/5 Tippek iskolakezdéshez

    (WEBBeteg - CS.K.; Forrás: WebMD)

    Módosítva: 2014.09.02 13:21, Megjelenés: 2014.09.02 13:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Miért erőltetik az iskolakezdést hatéves korban?

    Az általános iskolai tanulmányok megkezdését hazánkban az idei, új tanévtől - 2020/2021 - csak többlépcsős engedéllyel lehetett volna kitolni hatéves korról hétéves életkorra. Ezt az elmúlt évben tehették volna meg a szülők, ha időben kapnak egyértelmű, központi tájékoztatást.

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

    Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

    Iskolakezdés - Segítsünk gyermekeinknek leküzdeni a nehézségeket

    Bár a családok egyik része még jól megérdemelt éves pihenését tölti - augusztus második felének hangulatára már igencsak rányomja bélyegét a közelgő tanévkezdés. Még az iskolakezdésben rutinos szülők és diákok is izgatottan készülődnek, de hatványozottan igaz ez azoknál, akiknél most lépi át először az iskolarendszer küszöbét a nemrég még nagycsoportos óvodás.

    Az iskolakezdés minden gyermek számára más élményt jelent

    Hamarosan kezdetét veszi az új tanév, amit sok diák kedvtelenül vesz tudomásul, míg mások, elsősorban a leendő általános iskolások, izgalommal, ugyanakkor érdeklődéssel várják az óvoda után. A középiskolát kezdők s nem különben az első egyetemi évükbe lépő fiatalok számára is új korszak kezdődik, ami a szülőknek éppúgy új fejezet az addigi, közös életet tekintve, s az ifjak önállóságának erősítésében.

    Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg?

    Ha eldöntöttük, hogy gyermekünk szeptembertől elkezdi az iskolát, már biztosan utána jártunk, melyik lenne a számára legmegfelelőbb intézmény, osztály, tanító néni és talán már a beiratkozáson is túl vagyunk. Nézzük, hogy a most következő időszakban milyen tevékenységeket érdemes gyakorolnunk, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést!

    Hogyan segíthetünk az iskolakezdésben?

    Az iskolakezdés nem csak lelkileg, de fizikailag is komoly terhelést jelenthet a gyerekeknek, és nem csak a legkisebbnek. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa azokat a szűréseket összegezte, amelyekkel idejében kiszűrhetők a problémák, javítható a teljesítmény.

    Könnyítse meg gyermeke számára az iskolakezdésre való átállást

    Néhány tanács, melyek elősegíti gyermeke számára a nyári felhőtlen kikapcsolódás utáni iskolakezdéssel járó nehézségek leküzdését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA