Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Az iskola (újra)kezdés számos kérdést vet fel a legtöbb szülőben, hiszen a lusta nyári napok után olyan időszak következik, mikor vissza kell állni a szervezettebb, egészségesebb táplálkozásra, lefekvési rutinra, s az őszi influenzaszezon miatt a gyermekünk egészségére is jobban oda kell figyelni. Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

Iskolások - A téma cikkei

6/1 Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések
6/2 Kötelező védőoltások iskoláskorban
6/3 Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban
6/4 Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból
6/5 Az egészséges iskolatáska
6/6 Tippek iskolakezdéshez

Hogyan csökkenthető a gyermek iskolakezdéssel kapcsolatos aggodalma?

A boldog, zökkenőmentes átmenet érdekében ne várja meg az iskolakezdés előtti estét az olyan alvási és táplálkozási szokások betartatásával, melyet lazábban kezelt a nyári szünidő alatt. Az iskolakezdés előtti hetekben kezdje meg a fokozatos átszoktatást az időben való lefekvéshez és ébredéshez.

Amennyiben gyermeke most lesz elsős, menjenek el az iskolába, hadd nézze meg, melyik lesz az osztályterme, és így esetleg a leendő tanáraival is találkozhat. Amennyiben a gyermek rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul (pl. asztma, cukorbetegség, ételallergia) vagy egészségi állapota külön figyelmet érdemel, keresse fel az iskolaorvost vagy védőnőt, és tájékoztassa őt erről.

Hogyan terjednek a betegségek a gyerekek között?

A megfázás és az influenza jellemzően cseppfertőzéssel terjed, míg a különböző vírusok a szemen, szájon, orron át is fertőzhetnek.

Tanulási zavar kérdőív

Gyermeke az iskolában nehezen boldogul a számokkal, betűkkel? Mindig rá kell vennie valamivel, hogy leüljön, és tanuljon? Lehet, hogy tanulási gondokkal küzd! Tudjon meg többet tesztünk segítségével!
Töltse ki Tanulási zavar tesztünket!

Egyetlen tüsszentéssel több ezer fertőző részecske kerülhet a levegőbe, így ha a gyermek nem takarja el a száját, és másokra vagy közös használati tárgyakra (pl. ajtókilincs) tüsszent, könnyen megfertőzheti a többieket.

Hogyan segíthetek megakadályozni, hogy gyermekem beteg legyen?

Fontos megtanítani a gyereknek, hogy evés előtt, kinti játék és WC használat után mosson kezet.

A kézmosás az egyik legjobb módja a betegségek megelőzésének.

Kamaszkori gerincproblémák

A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást.
Kamaszkori gerincproblémák

Ha a szülők ezeket a szabályokat következetesen betartatják otthon, a gyermek minden bizonnyal az iskolában is alkalmazni fogja.

Tanítsa meg gyermekének, hogy köhögésnél, tüsszentésnél takarja el zsebkendővel a száját, illetve mindig legyen nála egy kis üveg kézfertőtlenítő gél, amit használjon rendszeresen.

Ugyanakkor javasolt az influenza elleni védőoltás is.

Küldjem iskolába a gyereket, ha nem érzi jól magát?

Amennyiben a gyerek testhőmérséklete 37.5 fölött van, aluszékony, köhög vagy hány, tartsa őt otthon, míg 24 órán át tünetmentes nem lesz. Ha nem igazán beteg, de úgy tűnik, valami lappang benne, szóljon a z osztályfőnöknek vagy védőnőnek, hogy fokozott figyelemmel kísérjék őt.

Mi legyen, ha a gyerek testvére betegség miatt otthon van?

Szóljon a gyermek tanárának, védőnőjének arról, hogy bár a gyermek testvére beteg, ő nem mutat tüneteket, de nem árt, ha jobban odafigyelnek rá. Erősítse gyermekében a higiénés szabályok betartásának fontosságát, és figyeljen arra, hogy minden gyermeke eleget aludjon.

Honnan tudom megállapítani, hogy gyermekemnek influenzája van, vagy csak megfázott?

A számolási zavar (diszkalkulália

A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.
A számolási zavar (diszkalkulália)

A megfázás gyakran kezdődik torokfájással, ami egy két napig tart, és tüsszögés követi, ritka esetekben láz is. Ez általában nem tart tovább egy hétnél, noha a tünetek hosszabb ideig is tapasztalhatóak.

Az influenza általában gyorsan támad, erősebb tünetekkel jár, melyek közé tartozik a végtagfájdalom, láz, fejfájás, torokfájás és orrdugulás. A tünetek általában egy hétig tartanak.

Az influenzás gyerek ellentétben a csak megfázottal nem szívesen kel fel és nem akar játszani sem. Jó tudni, hogy az influenza okozhat gyomor-és bélrendszeri tüneteket is, mint a hányinger, hányás (a sertésinfluenza többnyire hányással, hasmenéssel jár).

Kamaszkori gerincproblémák

A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást.
Kamaszkori gerincproblémák

Hogyan kezeljem megfázott vagy influenzás gyermekem?

Győződjön meg róla, hogy a gyerek eleget pihen, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt (vizet vagy 100%-os gyümölcslevet), különösen, ha hasmenése van, vagy hány.

Adjon neki paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót, mely a lázat is levisz. Azonban ne adjon neki recept nélkül kapható, megfázás elleni készítményeket az orvossal való egyeztetés nélkül, mivel ezen készítmények többsége nem ajánlott gyermekek számára.

Ön tudta?

A gyermekek olvasási zavara nem függ az intelligenciától, sőt, tulajdonképpen intelligenciaszinttől független olvasási gyengeséget jelent, a központi idegrendszer információ feldolgozás funkciójának zavaráról van szó. Közismert például, hogy Einstein és Andersen is ilyen problémával küzdött.
Olvasson bővebben a dyslexiáról a WEBBetegen

Amennyiben a tünetek és a láz három napon belül nem múlik, a gyereknek fülfájása, rosszabbodó köhögése vagy sinus-típusú fejfájása van, keressék fel a gyerekorvost. Érdemes az iskolai védőnővel is beszélni, arról, milyen betegségek vannak jelenleg az iskolában.

Ha a gyermekem be van oltva influenza ellen, ám a többi gyerek nem, kevésbé lesz hatékony számára az oltás?

Nem, a gyermek immunitása nem lesz veszélyben, attól, hogy a többi gyerek nincs beoltva. Az azonban biztos, minél több gyerek van beoltva, annál kevesebben betegszenek meg.

Mit kell az iskolának tennie, hogy megvédje gyermekemet a fertőzésektől?

Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről. Jellemzően az első tünetek kisgyermekkorban kezdődnek, megnehezítve az óvodai beilleszkedést, de a súlyosabb problémák a beiskolázással jelentkeznek. Többnyire nevelési tanácsadók, házi gyermekorvosok irányítják szakrendelésre a problémás gyerekeket.
Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

Kérdezze meg, az iskola mit tesz a megelőzés érdekében, van-e terve influenzajárvány idejére. Nyújtanak-e higiéniai felvilágosítást, és betartatják-e a szabályokat a gyerekekkel? Milyen gyakran tisztítják az ivó kutakat és a padlót járvány idején?

Egyéb egészséges szokások

Kézmosás – A helyes kézmosási szokás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a betegségeket. Tanítsa meg gyermekének, hogy legalább 20 másodpercig mossa kezét szappannal és meleg vízzel evés előtt és WC használat valamint játék után.

Takarja el a száját – Tanítsa meg gyermekének, hogy takarja el száját köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendővel vagy a könyökével, így megakadályozva, hogy a fertőző cseppek a levegőbe kerüljenek, és mást is megbetegítsenek.

Könnyítsen – Az iskolatáska cipelése kimerítő feladat lehet a gyerek számára. Figyeljen arra, hogy gyermeke ne hordjon magánál felesleges terhet, a legnehezebb darabokat pedig a táska közepébe tegye. A táska súlya sose legyen nehezebb, mint a testsúly 10-20%-a.

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

Iskolai étkeztetés és gyermekkori elhízás

Hazánkban minden negyedik gyerekkorú lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, keveset mozog, sportol, és nem fogyaszt kellő mennyiségű zöldséget...

Középiskolába megy a gyerek - Amikor kezdetét veszi a nagybetűs kamaszkor

Amikor gyermekünk középiskolás lesz - ez többnyire 14-15 évesen következik be -, akkor általában már túl van a család a serdülés első hullámán. Az önállósodás...

Az iskolaorvosok több segítséget remélnek a gyermekek érdekében

A szülők közül sokan nem is tudják, hogy ki a gyermekük iskolai orvosa, hogy mikor rendel és milyen tevékenységet lát el.Dr. Poncsák Anikó, iskolaorvossal...

Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is...

Iskolát vált a gyermekem - Hogyan vészeljük át?

Nemcsak az iskolakezdés jelenthet nehézséget egy gyermek életében, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból és mikor kerül rá sor.

Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.