Túlzott ragaszkodás az anyához? - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent: 2012.05.07.

"Normális-e, ha 14 hónapos kislányom annyira ragaszkodó, hogy ha kilépek abból a helyiségből, ahol ő játszik, akkor egyből sírva mászik utánam. Elég sokat nyafog napközben, és egyre hisztisebb, mit ajánl erre a problémára?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiről.

Kedves Anyuka!

8 hónapos kortól 1,5 éves korig jelentkezik az a normál életkori jelenség, melyet szeparációs szorongásnak nevezünk.

Ez olyan formában jelentkezik, amit Ön is leírt, hogy nem tudja egyedül hagyni egy percre sem a kisgyermeket, azonnal sír, ha Ön kikerül a látótérből. Ez azért van, mert ebben a korban már erős az édesanyához való kötődés, és tudja, az anyuka jelenléte biztonságot nyújt számára.

Ugyanakkor már azt is felismeri, hogy ha anya kiment a szobából, attól még itt van a közelben, utána tud menni, hallja, ha sírva hívja.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

Ez jelentkezhet nappal, éjszakai alvás során. Ezen az időszakon "át kell esni", persze vannak szituációk, melyeket nem tudnak kiküszöbölni, olyankor sírás lesz.

A gyermek és saját maga megnyugtatására is reális határok között elégítse ki igényét az Önnel való kapcsolat terén.

Az mindenképpen jó, hogy van a családban olyan személy, akihez erős a gyermek kötődése és tud Önnek segíteni, ezt használja ki. Egyéves kor után már a gyermeke egyre önálóbb akarttal rendelkezik és próbálja is azt gyakorolni.

Következetesen a hisztik ellen

A téma cikkei

Előfordulhatnak kisebb, nagyobb, óriási-látványos hisztik. Nehéz kezelni ezeket a helyzeteket. Fontos a következetes nevelés, a fontos szabályok kijelölése.

Ezeket be kell tartani, ha ilyenkor van ellenkezés, akkor el kell magyarázni miért nem lehet (sokkal többet is megértenek a gyermekek mint gondolnánk) és az erre irányuló hisztit hagyjuk figyelmen kívül.

Mert gyermekünk tudja, ha engedünk, akkor így legközelebb is el lehet érni valamit. A másik fontos eszköz a figyelemelterelés: hirtele

kezdjünk vele valami teljesen más, érdekes dologba, vigyük másik helyiségbe. Büntetésnek nincs értelme, viszont a helyes viselkedés jutalmazása fontos (dícséret, puszi, játék stb.).

Összefoglalva: az Ön által leírt gondok élettani jelenségek, emiatt nem kell aggódnia, ki fogják nőni. Viszont sok türelem szükséges hozzá, ehhez pedig kitartást kívánok!

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

Ismerjük fel a szeparációs szorongás jeleit!

A korábban nyugodt, másokkal is kiválóan eljátszó baba hirtelen sírni kezd, ha az édesanyja kilép a látóteréből? Nem hajlandó kimozdulni az anyja...

Az anya-magzat kapcsolatanalízis

A legtöbb kismama ösztönösen elkezd kommunikálni, beszélgetni a kisbabájával, még a várandósság idején, megalapozva ezzel kettejük kapcsolatát.

Túlzott ragaszkodás - Az orvos válaszol

"Van egy hat éves kisfiam és mostanában naponta többször kérdezi meg, hogy szeretem-e. Ha rászólok, azonnal bocsánatot kér. Ha elmegy a mosdóba...

Kismama iskola - Tudatos felkészülés a szülővé válásra IVF programot követően

Dorogsághy Orsolya, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főnővére már számtalan meddőségi problémával küzdő reménybeli kismamát...

Anya csak egy van - konfliktus vele annál több

A szülők és már felnőtt korú gyermekeik közötti konfliktusok az idő előre haladtával egyre gyakoribbak és elmélyültebbek lehetnek. Egy vadonatúj...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.