• Túlzott ragaszkodás az anyához? - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Normális-e, ha 14 hónapos kislányom annyira ragaszkodó, hogy ha kilépek abból a helyiségből, ahol ő játszik, akkor egyből sírva mászik utánam. Elég sokat nyafog napközben, és egyre hisztisebb, mit ajánl erre a problémára?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiről.

    Kedves Anyuka!

    8 hónapos kortól 1,5 éves korig jelentkezik az a normál életkori jelenség, melyet szeparációs szorongásnak nevezünk.

    Hirdetés

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Ez olyan formában jelentkezik, amit Ön is leírt, hogy nem tudja egyedül hagyni egy percre sem a kisgyermeket, azonnal sír, ha Ön kikerül a látótérből. Ez azért van, mert ebben a korban már erős az édesanyához való kötődés, és tudja, az anyuka jelenléte biztonságot nyújt számára.

    Ugyanakkor már azt is felismeri, hogy ha anya kiment a szobából, attól még itt van a közelben, utána tud menni, hallja, ha sírva hívja.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája


    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!
    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

    Ez jelentkezhet nappal, éjszakai alvás során. Ezen az időszakon "át kell esni", persze vannak szituációk, melyeket nem tudnak kiküszöbölni, olyankor sírás lesz.

    A gyermek és saját maga megnyugtatására is reális határok között elégítse ki igényét az Önnel való kapcsolat terén.

    Az mindenképpen jó, hogy van a családban olyan személy, akihez erős a gyermek kötődése és tud Önnek segíteni, ezt használja ki. Egyéves kor után már a gyermeke egyre önálóbb akarttal rendelkezik és próbálja is azt gyakorolni.

    Következetesen a hisztik ellen

    A téma cikkei


    Előfordulhatnak kisebb, nagyobb, óriási-látványos hisztik. Nehéz kezelni ezeket a helyzeteket. Fontos a következetes nevelés, a fontos szabályok kijelölése.

    Ezeket be kell tartani, ha ilyenkor van ellenkezés, akkor el kell magyarázni miért nem lehet (sokkal többet is megértenek a gyermekek mint gondolnánk) és az erre irányuló hisztit hagyjuk figyelmen kívül.

    Mert gyermekünk tudja, ha engedünk, akkor így legközelebb is el lehet érni valamit. A másik fontos eszköz a figyelemelterelés: hirtele

    kezdjünk vele valami teljesen más, érdekes dologba, vigyük másik helyiségbe. Büntetésnek nincs értelme, viszont a helyes viselkedés jutalmazása fontos (dícséret, puszi, játék stb.).

    Összefoglalva: az Ön által leírt gondok élettani jelenségek, emiatt nem kell aggódnia, ki fogják nőni. Viszont sok türelem szükséges hozzá, ehhez pedig kitartást kívánok!

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2012.05.07 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermeknevelési naptár: kamaszok

    A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek tizennégy éves korától felnőtté válásáig.

    Az apák különleges szerepe a gyermekek fejlődésében

    A kisbabák agyának tömege születéskor még mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben olyan sebességgel fejlődik, mint később egy életszakaszban sem.

    Szex - Ne beszéljünk mellé

    A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

    Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.