RSV-fertőzés: fontos a koraszülöttek megóvása

Szerző: Független Hírügynökség

Tavaly 553 újszülött gyermek halt meg itthon, ez 5,6 ezreléke az összes születésnek - ismertette a számokat Balla György, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke egy keddi konferencián.

Minden idők legalacsonyabb csecsemőhalálozási értékét mérték az orvosok tavaly: 553 újszülött halt meg.

A statisztikák szerint főként a koraszülötteknél csökkent a halálozási arány. Szakemberek egy keddi konferencián arra hívták fel a figyelmet, hogy a koraszülött csecsemők szülei kérjék gyermeküknek az úgynevezett RSV oltást, ez a légúti betegség ugyanis melegágya lehet több súlyos betegségnek is, amelyek kórházi kezeléshez vezetnek.

Balla György elmondta, ez minden idők legalacsonyabb halálozási értéke és már megközelíti az Európai Unió fejlett országaiban mért adatot.

A statisztikák azt mutatják, hogy elsősorban a koraszülött csecsemők halálozási aránya csökkent, az országban működő 21 újszülött intenzív osztálynak köszönhetően. Balla György hangsúlyozta, hogy ma már egy 32. hét előtt 1500 gramm alatti súllyal világra jött gyermeknek 83 százalékos esélye van arra, hogy egészségesen hazamehet.

Az RSV fertőzés diagnózisa

Az RSV fertőzés specifikus diagnózisa legtöbbször nem szükséges az enyhe tünetek miatt. Súlyosabb esetekben viszont a gyors diagnózis életet menthet. A diagnózis alapja a vírus jelenlétének kimutatása és a bakteriális fertőzés kizárása. Szükség lehet mellkas röntgenfelvételre, illetve kiegészítő felvételek készülhetnek az arc- és homloküregekről. A vérvétel az általános állapotra és a gyulladásos paraméterek nyomon követésére alkalmas, és a differenciáldiagnosztika fontos eszköze. Az RSV fertőzés tünetei és kezelés>>

Fontos a koraszülöttek óvása az RSV fertőzés

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Balla György a hangsúlyozta azt is, hogy fontos a koraszülött gyermekek óvása például az úgynevezett RSV ellen. Ez egy légúti betegség, amely a legkisebbekre a legveszélyesebb és az őszi, téli hónapokban okozhat járványt.

Főként a terhesség 28. hete előtt kis súllyal világra jött csecsemőket veszélyezteti. Tavaly óta itthon már védőoltással lehet ez ellen védekezni - a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők kérjék ezt. A vakcinát csak kórházi körülmények között lehet beadni és a 28. hét előtt született csecsemőknél az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza.

Az elmúlt RSV szezonban, azaz tavaly tél és idén tavasz között 125 kisgyermeket oltottak be a vakcinával és közülük mindössze 24-nél regisztráltak valamilyen légúti betegséget. Csecsemőhalál pedig egyáltalán nem volt - részletezte Szabó Miklós, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezető főorvosa.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Jobb az óvatosság - károsak lehetnek...

A kisbabák megfelelő táplálása minden szülő számára komoly feladat. Mindenki a legoptimálisabb összetételű, legbiztonságosabb táplálékkal...

Mi legyen a tízórais és uzsonnás...

Természetesen minden, ami egészséges. Cikkünkben a gyermekkori helyes táplálkozás szerepéről olvashat, és hasznos tippeket talál a tízórai és...

Megedzi-e az immunrendszerünket, ha...

Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba...

Az RSV-fertőzés veszélyei

Kisgyermekek körében a légúti fertőzések egy részéért a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőtt életkorban és a gyerekek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.