Helytelen pózok, rossz példák

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A szép és látványos képek érdekében a női magazinok többsége hajlamos semmibe venni a szakembereket, és olyan pózokban ábrázol alvó csecsemőket, amelyek a hirtelen csecsemőhalál szempontjából különösen veszélyesek.

A békésen alvó csecsemők nagyon helyesek – ezt használja ki a reklámipar, amikor a hirdetésekben, valamint a cikkek illusztrációjaként különböző, bébiket ábrázoló képeket közölnek.

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének egyik aktuális tanulmánya szerint a jelenség bizonyos körülmények között különösen nagy veszélyeket rejteget az apróságok számára.

A bölcsőhalál

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. A bölcsőhalál

A megjelent képek több mint egyharmada olyan pózban mutatja a szundikáló babát, amely a hirtelen csecsemőhalál szempontjából különösen kockázatos.

A csecsemők ezeken a kritizált fotókon a hasukon, puha párnán fekszenek, s nem pedig az orvosok ajánlása szerinti helyzetben: a hátukon és olyan ágyneműben, amelyet nem tudnak az arcukra, illetve orruk elé húzni.

A rossz példa veszélyes lehet

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Rachel Moon, a Nemzeti Gyermekegészségügyi Központ washongtoni vezetője attól tart, hogy az egyes médiumokban közölt, helytelen alvási pózokat közvetítő képek rossz példát adnak az anyáknak, s azok a gyermek számára veszélyes módon alakítják ki a pici ágyát és annak berendezését, valamint nem a megfelelő fekvési helyzetet választják csecsemőjük alvásához

„Óriási különbség van az gyerekorvosok által ajánlottak és a népszerű női magazinokban ábrázoltak között” – hangsúlyozza a szakértő – „az anyukáknak tisztában kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy nem a legjobbat választják gyermekük számára, ha a lapokban mutatott, helytelen példát követik”.

Egészségre ártalmas mintákat közvetít a média

Rachel Moon és kollégái összesen 24 - főleg a 20 és 40 év közötti korosztály tagjait megcélzó – női magazin által közölt, alvó babákat bemutató fotókat értékelt ki, s megállapította, hogy minden harmadik gyerek helytelen, az egészségre ártalmas pózban alszik.

A képek kétharmadánál pedig a baba környezetében találtak kifogásolnivalót: a hirtelen csecsemőhalál veszélye jelentősen megnőtt egy-egy takaró, vagy túl puha párna miatt.

A szakértői kifogások nem csak a szemet vonzó hirdetésekre, hanem az egyes cikkek mellett illusztrációként felhasznált fotókra is érvényesek.

(WEBBeteg/K.J.)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.