Hogyan készíthetem fel gyermekemet az óvodakezdésre?

szerző: Licsár Szilvia pedagógus - Játékliget
megjelent:

Legtöbbször a szobatisztaság és a cumi elhagyás kerül előtérbe, ám ezek mellett is fontos a nyár folyamán néhány dologra felkészíteni gyermekünket, hogy könnyebben boldoguljon majd az óvodában.

Mit kell tudnia egy 3 évesnek a zökkenőmentes óvodakezdéshez?

Ne gondoljunk bonyolult feladatokra, nem kell betűket vagy számokat felismernie, sőt az sem számít, hogy hány mondókát tud fejből elmondani. A sikeres óvodakezdéshez más képességekre lesz szüksége, ezekről beszélt Licsár Szilvia pedagógus.

Elválás anyától

Nem szerencsés, ha a kisgyermek először az óvodában tölt külön időt az édesanyjától. Ha korábban nem is adódott rá alkalom, a nyár folyamán mindenképp törekedjünk rá, hogy időnként külön programot szervezzünk számára. Jó, ha van a közelben nagymama, akire rábízhatjuk, de baráti családban - különösen, ha rajta kívül más gyerekek is vannak - is biztosan jól fogja érezni magát. Ha először bízzuk másra a kicsit, mondjuk el neki, hogy mi fog történni vele, amíg mi távol leszünk - fagyizni mentek a Mamával, a kertben fociztok Gergőékkel - és adjuk meg a pontos, számára is ismert időpontot, - ebéd után, mese vagy lefekvés előtt - amikor érte megyünk, és ezt tartsuk is be.

Tudta? Megtehetik az óvodák, hogy nem vesznek fel gyermekeket a kötelező védőoltások hiánya miatt?

Kezdő szülők hibái

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Játék a kortársakkal

A baráti délutánok szervezése azért is hasznos, mert így a gyermek gyakorolhatja a többi gyerekkel való közös játékot. Fontos, hogy megtanulja a kortársaival megosztva, felváltva használni a játékokat, részt tudjon venni a szerepjátékokban. A különböző személyiségű gyerekekkel való közös játék fontos tapasztalat. Ennek megszerzéséhez szervezzünk játszócsoportokat, hívjunk át ismerős gyerekeket és hagyjuk őket együtt játszani, mia háttérből kövessük az eseményeket.

Önállóság és figyelem

Az óvodában új szabályokat is meg kell tanulnia, a sikeres beilleszkedést segíthetjük azzal, hogy a feladatok végrehajtását otthon is gyakoroljuk. A pakold el a ceruzákat egyszerűbb utasításokat követve összetett feladatokat is adjunk neki, például: tedd a ceruzákat a helyére, és zárd le a játékosdoboz tetejét. A figyelem mellett önállóságra is szüksége lesz az óvodában: az evőeszközök használata mellett jó, ha egyedül öltözik, boldogul a mosdóban, mos fogat és a játék végeztével elpakol.

Bővebben Fogápolás játékosan

Napi rutin

Az óvodába reggel időre kell érkezni, a korai ébredéshez pedig este időben ágyba kell kerülnie a gyermeknek. Ha eddig nem is tartottuk magunkat szigorú napirendhez, a nyár folyamán mindenképp érdemes reggeli és esti rutint kialakítani, hogy a szeptemberi reggelek gördülékenyebben teljenek. Az esti lefekvés előtt legyen idő vacsorára, beszélgetésre, meseolvasásra, vagy egy közös társasjátékra - ami majd a későbbiekben is tartható - reggel pedig jusson idő elkészülni, felöltözni, fogat mosni.

Speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetése

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.
Hogyan egyen a gyermek az óvodában, iskolában, ha speciális diétára van szüksége?

Beszédfejlesztés

A gyerekek beszéde sokat változik az óvodai évek alatt, nekünk szülőként elsősorban a szókincsét fontos fejleszteni, mire óvodába kerül. Fontos, hogy tudja azoknak a tárgyaknak a pontos nevét, amiket használ a mindennapokban. Ennek gyakorlására a meseolvasás és a képeskönyvek lapozgatása mellett használjuk a hétköznapi szituációkat. Beszélgessünk róla, hogy mi van a szobában vagy séta közben a parkban, ha közlekedünk, akkor a járművek, az útközben látottak is remek témát szolgáltatnak. Az ilyen beszélgetésekből remekül fejlődhet a szókincse és kifejezőkészsége.

Tovább Beszédhibák okai és kezelésük

Ne vigyük túlzásba!

Nem szerencsés, ha a gyermeket a nyár folyamán visszatérő „várod már az óvodát?” típusú kérdésekkel bombázzuk. Persze, fontos, hogy tudja, hogy ő óvodás lesz, de erről bőven elég, ha a nyár utolsó heteiben, a beszoktatáshoz közeledve ejtünk szót gyakrabban. Minden gyermek más, így előfordulhat, hogyaz ismeretlen miatt érzett izgalma könnyen görcsössé válhat, ha túl sokat beszélünk erről. Az sem jó, ha bizonyos dolgokat elvárásként fogalmazunk meg. Ne mondjuk, például, hogy az óvoda miatt kell megtanulnia egyedül felöltözni.

Kedvenc figurák, mesehősök előnyben!

Arról, hogy pontosan mire lesz szükségünk az óvodában, az óvónők fognak részletesebben beszélni az első szülői értekezlet alkalmával. Amit biztosan be kell szereznünk az ovizsák mellett az ottalváshoz az ágynemű, ágyneműhuzat és lepedő, fogmosáshoz szükséges kellékek, kéztörlő és ha már megvan, akkor a felvarrható vagy ragasztható ovis jel. Érdemes ezekből olyat beszerezni, amin a gyermek kedvenc mintája látható, ilyenkor általában alig várja, hogy megmutathassa a többieknek, kezdetben ez is segíthet megkönnyíteni a reggeli indulást.

Kapcsolódó Óvodai beszoktatás: Hasznos tanácsok

(Játékliget - Licsár Szilvia, pedagógus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.