Megtehetik az óvodák, hogy nem vesznek fel gyermekeket a kötelező védőoltások hiánya miatt?

MTI
megjelent:

Az ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Székely Lászlónak egy panaszbeadványból jutott a tudomására, hogy az óvodák egy módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét a védőoltások hiánya miatt.

Ezen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltást ellenzők

A védőoltások fontosságáról nem lehet eleget beszélni, hiszen számos súlyos betegség kialakulását előzhetik meg, azonban mégis vannak olyan szülők, akik ellenzik azok beadatását. Összeszedtük azokat a súlyos, illetve súlyos következményekkel járó betegségeket, amelyek ellen ma már létezik védőoltás. Ön megelőzné ezeket, ha lehet? Ezen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltást ellenzők>>

Az Országos Epidemiológiai Központ ebben korábban "előírta", hogy gyermekközösségbe, alsó- és középfokú oktatási intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel.

Az ombudsman jelentésében leszögezte: a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg.

Ismerjük fel az oltások valódi szerepét

Felhívta a figyelmet arra, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív vagy passzív védettség kialakítása, azok szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.

Az egészségügyi államigazgatási szerv elrendeli a védőoltást, ha a gyermek törvényes képviselője nem adatja be és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget - olvasható a közleményben. Az alapvető jogok biztosát a szaktárca és az egészségügyi államigazgatási szerv arról tájékoztatta, hogy ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de ez a gyakorlatban nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők "ki tudják váltani" gyermekeiket a kötelező védőoltás rendjéből.

A hivatal közölte: Székely László nem lát problémát pusztán abban, hogy vita kezdődött a védőoltások hatékonyságáról, de azzal kapcsolatban már vannak kétségei, hogy adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők ugyanis az internetes oldalakon, a közösségi médiában "szkeptikus, kritikátlan, meg nem alapozott veszélyekre is figyelmeztető információk áradatával találkoznak".

Mivel győzhetőek meg az oltásellenes szülők?

Vannak olyan szülők, akik megkérdőjelezik a védőoltások hatékonyságát, ezért a kötelező oltásokat sem adatják be a gyermeküknek. Ennek következtében azonban olyanok kerülhetnek életveszélyes helyzetbe, akiknek amúgy karnyújtásnyira lenne az életmentő vakcina. Mivel győzhetőek meg az oltásellenes szülők?>>

Kérdés, hogy eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltások hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érhető magyarázatok - vetette fel.

Ezért - fűzte hozzá - a kötelező védőoltási rend fenntartásának legfontosabb kérdésévé vált, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni abban, hogy ne kényszerként, hanem mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a részvételt a kötelező védőoltások beadásában. Az ombudsman szerint ezért át kell gondolni a kötelező védőoltás rendszerét támogató állami eszközöket, azok hatékonyságát.

Kérhet igazolást az oltásokról az óvoda?

Székely László kiemelte, nincs olyan rendelkezés, amely a védőoltások beadásáról szóló orvosi igazolások bemutatását követelné meg az óvodai beiratkozáshoz. Ilyen dokumentumot tehát a belső szabályzatukban az óvodák se igényelhetnek a szülőktől.

Hozzátette: az óvodavezető akkor jár el jogszerűen, ha gondoskodik az óvodákban is jelenlévő iskola-egészségügyi szolgálat működéséről, az orvos pedig köteles ellenőrizni, hogy az óvodába kerülő gyermekek megkapták-e az életkor szerint esedékessé vált oltásokat, és az esetleges hiányosságokról értesítenie kell a járási hivatalt.

Az alapvető jogok biztosa a többi között kezdeményezte, hogy az elmaradt védőoltások beadásának kikényszerítésekor legyenek tekintettel az arányosság követelményére, javasolta a fokozódó oltásellenesség hazai körülményeinek alapos feltárását, a módszertani levelek és a jogszabályban foglaltak összhangjának megteremtését, valamint az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.