• Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Az apátia közönyösséget, kedvetlenséget, az érdeklődés és az olyan külső ingerekre adott reakciók hiányát jelenti, amilyen többek között a beszéd vagy az érintés.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Szűkebb érelemben véve az apátia az ébrenléti állapot zavara. A központi idegrendszert is érinti, és kisbabáknál nagyon veszélyes lehet, a tüneteket komolyan kell venni! Ha az apátia tüneteit észleli gyermekén, ne késlekedjen, mindig keressen fel egy orvost!

    A csecsemőknél, akik még nem tudnak beszélni vagy artikulálni, az apátia mögött (épp úgy, mint a nyugtalanság vagy az ivási, táplálkozási nehézségek mögött) súlyos fertőző betegség, mérgezés vagy anyagcserezavar állhat. A csecsemőkori betegségeknél nem felétlenül jelentkezik láz, még súlyos fertőzések esetén sem.

    Hirdetés

    Mik az apátia jelei?

    Ha tudni szeretné, hogy kisbabája valóban apátiában szenved-e vagy csupán csak fáradt, figyeljen a következőkre:

    A csecsemőtáplálásról


    A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz. A csecsemőtáplálásról bővebben>>
    • A kisbaba felébred, ha felemeli?
    • Ha kezét nyújtja felé, megfogja az ujjait?
    • Felveszi a szemkontaktust és nevet?
    • Iszik cumisüvegből vagy szopik a csecsemő?
    • Vannak hosszabb ébrenléti periódusok? (Azaz a baba nem alszik el azonnal, ha lefektetik.)

    Ha valamennyi kérdésre igennel válaszolt, valószínű, hogy semmilyen tudati zavartól nem kell tartani kisbabája esetében. Ha viszont minden kérdésre nemmel felelt, valóban apátiáról lehet szó. Ez esetben sürgősen forduljon orvoshoz a kicsivel, ha kétségei vannak, akkor is keressék fel a gyermekorvost!

    Hogyan kezelhető az apátia?

    A legtöbb anya megérzi, ha gyermeke beteg vagy valami baj van, hallgasson anyai megérzéseire! Ha azt tapasztalja, hogy élettel teli és aktív kisbabája valahogy másképp viselkedik, levert és kedvetlen, figyelje meg viselkedését és a jeleket, és ha kétségei vannak, forduljon orvoshoz!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jobb, ha ok nélkül viszi a kicsit az orvoshoz, mintha baj van, és nem kezelteti időben!

    Minél fiatalabb egy csecsemő, annál kevésbe jellegzetesek az általános fertőzések, a mérgezések illetve más betegségek tünetei, és lefutásuk. A tudatzavar már késői tünet.

    A téma cikkei

    7/1 A csecsemőkori stroke
    7/2 Hasfájás gyerekeknél
    7/3 Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet
    7/4 Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél
    7/5 A GERD és a savas reflux csecsemő- és gyermekkorban
    7/6 Hőkollapszus gyermekeknél: tünetek és elsősegély
    7/7 Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2013.04.12 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Védőnőkkel teljes a kismamák, a babák és a gyermekek védelme

    Egyetlen európai országban sem létezik a védőnői rendszernek az a formája, ami hazánkba több mint száz esztendeje az egészségügyi tevékenység jótékony kiszolgálója. Joggal tekinthetjük az áldozatos munkát, sajnos a mai napig csekély fizetségért, s a diplomával rendelkező védőnőinket valódi hungaricumnak.

    Tudatos jelenlét - A gyógyítás eszköze

    Manapság a mindfulness fogalmával szinte bárhol összefuthatunk. Az angol szakszó kifejezőkészségének nincsen sajnos megfelelője a magyar nyelvben. Hivatalos és következetes fordítása a magyar szakirodalomban: tudatos jelenlét.

    A csecsemőkori stroke

    A stroke csecsemőknél nagyon ritkán fordul elő, és nehéz felismerni. Mi lehet ennek az oka, és milyen esélyei vannak a kis pácienseknek a gyógyulásra?

    Diabétesszel élők figyelem! Július 20-tól változások lesznek a jelölésben!

    Ezidáig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek diabetikus felirattal, illetve narancssárga pöttyel való megjelölése, amelyet 2016. július 20-tól – egy EU-s rendelkezés egységesítési szándéka folytán - Magyarországon megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen az ezen időpont után gyártott termékek esetében csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.

    Légúti akadály csecsemő és gyermekkorban - Mi a teendő?

    Csecsemő- és kisgyermekkorban a légúti akadály kialakulása nem ritka jelenség. Az esetek egy részében étkezés közbeni félrenyelés, míg a másikban valamilyen tárgy (pl. játék) okozza a légút részleges vagy teljes elzáródását.

    A tojásallergia

    Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.