Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az apátia közönyösséget, kedvetlenséget, az érdeklődés és az olyan külső ingerekre adott reakciók hiányát jelenti, amilyen többek között a beszéd vagy az érintés.

Szűkebb érelemben véve az apátia az ébrenléti állapot zavara. A központi idegrendszert is érinti, és kisbabáknál nagyon veszélyes lehet, a tüneteket komolyan kell venni! Ha az apátia tüneteit észleli gyermekén, ne késlekedjen, mindig keressen fel egy orvost!

A csecsemőknél, akik még nem tudnak beszélni vagy artikulálni, az apátia mögött (épp úgy, mint a nyugtalanság vagy az ivási, táplálkozási nehézségek mögött) súlyos fertőző betegség, mérgezés vagy anyagcserezavar állhat. A csecsemőkori betegségeknél nem felétlenül jelentkezik láz, még súlyos fertőzések esetén sem.

Mik az apátia jelei?

Ha tudni szeretné, hogy kisbabája valóban apátiában szenved-e vagy csupán csak fáradt, figyeljen a következőkre:

A csecsemőtáplálásról

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz. A csecsemőtáplálásról bővebben
  • A kisbaba felébred, ha felemeli?
  • Ha kezét nyújtja felé, megfogja az ujjait?
  • Felveszi a szemkontaktust és nevet?
  • Iszik cumisüvegből vagy szopik a csecsemő?
  • Vannak hosszabb ébrenléti periódusok? (Azaz a baba nem alszik el azonnal, ha lefektetik.)

Ha valamennyi kérdésre igennel válaszolt, valószínű, hogy semmilyen tudati zavartól nem kell tartani kisbabája esetében. Ha viszont minden kérdésre nemmel felelt, valóban apátiáról lehet szó. Ez esetben sürgősen forduljon orvoshoz a kicsivel, ha kétségei vannak, akkor is keressék fel a gyermekorvost!

Hogyan kezelhető az apátia?

A legtöbb anya megérzi, ha gyermeke beteg vagy valami baj van, hallgasson anyai megérzéseire! Ha azt tapasztalja, hogy élettel teli és aktív kisbabája valahogy másképp viselkedik, levert és kedvetlen, figyelje meg viselkedését és a jeleket, és ha kétségei vannak, forduljon orvoshoz! Jobb, ha ok nélkül viszi a kicsit az orvoshoz, mintha baj van, és nem kezelteti időben!

Minél fiatalabb egy csecsemő, annál kevésbe jellegzetesek az általános fertőzések, a mérgezések illetve más betegségek tünetei, és lefutásuk. A tudatzavar már késői tünet.

A téma cikkei

7/1 A csecsemőkori stroke
7/2 Hasfájás gyerekeknél
7/3 Apátia csecsemőknél: Életveszélyes betegségek tünete lehet
7/4 Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél
7/5 Refluxbetegség csecsemő- és gyermekkorban
7/6 Hőkollapszus gyermekeknél: tünetek és elsősegély
7/7 Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

(WEBBeteg – B. M., Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.