• 5 veszélyes dolog a lakásban totyogó babákra, amire nem is gondolna

    Szerző: mamigyogyit.blogspot.com

    Nem egészen orvosi témájú bejegyzés következik, inkább szemléletformáló és ismét a megelőzésre koncentráló.

    Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok


    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt – állítja egy új tanulmány. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek a felfújható, hordozható medencék ugyanolyan kockázatot jelentenek a kisgyermekekre, mint a nagy medencék, ezért állandó felnőtt felügyelet szükséges! Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok>>

    Minden kisgyerekes szülő tudja, hogy az éles sarkok, a konnektor, a lépcső, a medence, a gyógyszerek, a vegyszerek veszélyes dolgok egy totyogóra. De vannak olyan dolgok, tárgyak, amelyekre nem is gondolnál, pedig talán a te otthonodban is megtalálhatóak, és fokozott veszélyt jelenteken kisbabádra.

    5 mindennapi példát szedtünk össze saját és barátaink lakásából, amelyek mellett talán elsiklasz, de nem szabad, hiszen potenciális veszélyforrások.
     
    A képek saját készítésűek, szerencsére csak illusztrációk, a rajtuk lévő tárgyak bajt eddig nem okoztak és ezután sem fognak, hiszen felismertük, hogy veszélyesek, és biztonságos helyre pakoltuk őket: jó messzire a babáktól.
     
    Hirdetés

    1. Ajándékba kapott kézzel készült játékok

    Cica Úr és Tündérke- és hasonló barátaik- egyáltalán nem kisbabák és kisgyermekek kezébe valók. Bár nagyon-nagyon értékeljük a kézzel készült személyes ajándékokat, mégse játsszon ezekkel pici gyermeked! Egyrészt az anyaguk sem mindig gyermekbarát (tartalmazhatnak szöszölődős, könnyen elszakadó részeket, fonalakat, a tömőanyag is kijöhet, ha nincs megfelelően összevarrva), másrészt a kézzel felvarrott gombokat, díszeket már egy pár hónapos erősebb gyerek simán letépi, szájába veszi és lenyeli- ez a kisebb baj. Nagyobb baj, ha félrenyeli, mert akkor meg is fulladhat! Tedd tehát ezeket a személyes kedves ajándékokat jó magasra, ne a gyerekszobába, és csakis megbízható gyártó által gyártott játékot adj totyogó, mindent szájába vevő gyermeked kezébe.

    2. Apa (anya) dolgozószobájában az asztalon lévő levélnehezék, nehezebb tárgyak

    Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük


    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük>>

    Ezeket ha a gyermek eléri, leszedi és ledobja a földre- jó esetben. Rosszabb esetben a lábára esik, és eltöri az ujjacskáit. Legrosszabb esetben a fejére húzza -  és súlyos fejsérülést szenved, amibe bele is halhat! Szóval dolgozószoba ajtaját bezárni, vagy ha nem lehet, akkor minden tárgyat az asztal közepére húzni, hogy ne lehessen lerántani. Vagy inkább tedd el egy zárható szekrénybe, fiókba ezeket.

    3. Dekorációs gyertya

    Nagyon divatosak mostanában a gyertyák és mécsesek, rengeteg módon lehet velük otthonossá tenni a lakást, különösen egyéb dekorációs elemekkel ötvözve, mint díszhomok és díszkavicsok. A baj csak annyi ezekkel, hogy a gyermek ezeket előszeretettel veszi a szájába. Lenyeli vagy félrenyeli- és meg is történt a baj. Tehát a gyertyákkal is fel a polcra, ahol biztonságban vannak a kicsi ujjacskáktól!

    4. Zippzáras tárgyak, például díszpárnák

    Elkerülhető nyári tragédiák


    A jó idő beköszöntével a szülők nagy része retteg a gyerekekre leselkedő veszélyektől. A nyári tragédiák egy részét azonban nem is balesetek okozzák, hanem a kellő odafigyelés és megelőzés hiánya. Elkerülhető nyári tragédiák>>

    A kisbabák előszeretettel gyömöszölik a díszpárnákat, birkóznak velük. De csak addig, amíg meg nem találták a zippzárat a párnákon (vagy egyéb tárgyakon, pulóveren, hátizsákon, bőröndön). Mert onnantól kezdve csak a zippzár létezik számukra. Imádják rágni, szájukba venni.  Ha viszont régi a zippzár, nincs megfelelően rögzítve, le is törhet- és ismét kész a baj, ha a baba lenyeli vagy félrenyeli. És az sem jó, ha a zippzárról lepergő festéket eszi a baba. Szóval óvatosan a zippzáros dolgokkal, inkább ne is adj ilyeneket gyermeked kezébe!

    5. A polifoam matracod

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugye milyen jó (és milyen menő) együtt jógázni a kisbabáddal? Te az ászanákat gyakorlod a polifoam matracodon, ő pedig boldogan fekszik vagy ül és gügyög melletted. És gyűri a szájába a matrac szélét, sarkát, és harapja le sajnos belőle a kisebb- nagyobb darabokat, ha nem figyelsz oda… Addig nincs baj, amíg „csak” lenyeli- de persze jobb, ha ezt sem teszi, mert a kisbaba fő tápláléka nem a matrac. A lenyelt darabokat valószínűleg ki fogja kakálni. Viszont akkor nagy baj van, ha félrenyeli. Műanyag matracokkal tehát el a babától, tornázz szőnyegen, vagy ami nekünk nagyon bejött- teraszra való szék párnáján: nagy, puha, kényelmes. A babádat pedig tedd hordozóba, pihenőbe, vagy bármilyen biztonságos helyre, vagy még jobb, ha egy fél órára- órára odaadod az apukájának- így Te is feltöltődhetsz energiával, és jobban fogja érezni magát az egész család.
     
    Sok- sok türelmet kívánunk a lakásod "újragondolásához" és biztonságossá tételéhez!
     

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!


    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat a gennyes agyhártyagyulladás ellen?>>

    (mamigyogyit.blogspot.com)

    Legutóbb frissült: 2015.03.14 12:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermeknevelési naptár: kamaszok

    A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek tizennégy éves korától felnőtté válásáig.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

    Az apák különleges szerepe a gyermekek fejlődésében

    A kisbabák agyának tömege születéskor még mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben olyan sebességgel fejlődik, mint később egy életszakaszban sem.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

    Szex - Ne beszéljünk mellé

    A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk!

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.