5 veszélyes dolog a lakásban totyogó babákra, amire nem is gondolna

Mamigyógyít blog
megjelent:

Nem egészen orvosi témájú bejegyzés következik, inkább szemléletformáló és ismét a megelőzésre koncentráló.

Minden kisgyerekes szülő tudja, hogy az éles sarkok, a konnektor, a lépcső, a medence, a gyógyszerek, a vegyszerek veszélyes dolgok egy totyogóra. De vannak olyan dolgok, tárgyak, amelyekre nem is gondolnál, pedig talán a te otthonodban is megtalálhatóak, és fokozott veszélyt jelenteken kisbabádra. Bővebben: a második leggyakoribb halálok kisgyerekeknél

5 mindennapi példát szedtünk össze saját és barátaink lakásából, amelyek mellett talán elsiklasz, de nem szabad, hiszen potenciális veszélyforrások.

A képek saját készítésűek, szerencsére csak illusztrációk, a rajtuk lévő tárgyak bajt eddig nem okoztak és ezután sem fognak, hiszen felismertük, hogy veszélyesek, és biztonságos helyre pakoltuk őket: jó messzire a babáktól.

1. Ajándékba kapott kézzel készült játékok

játékCica Úr és Tündérke- és hasonló barátaik- egyáltalán nem kisbabák és kisgyermekek kezébe valók. Bár nagyon-nagyon értékeljük a kézzel készült személyes ajándékokat, mégse játsszon ezekkel pici gyermeked! Egyrészt az anyaguk sem mindig gyermekbarát (tartalmazhatnak szöszölődős, könnyen elszakadó részeket, fonalakat, a tömőanyag is kijöhet, ha nincs megfelelően összevarrva), másrészt a kézzel felvarrott gombokat, díszeket már egy pár hónapos erősebb gyerek simán letépi, szájába veszi és lenyeli- ez a kisebb baj. Nagyobb baj, ha félrenyeli, mert akkor meg is fulladhat! Tedd tehát ezeket a személyes kedves ajándékokat jó magasra, ne a gyerekszobába, és csakis megbízható gyártó által gyártott játékot adj totyogó, mindent szájába vevő gyermeked kezébe.

2. Apa (anya) dolgozószobájában az asztalon lévő levélnehezék, nehezebb tárgyak

Ezeket ha a gyermek eléri, leszedi és ledobja a földre- jó esetben. Rosszabb esetben a lábára esik, és eltöri az ujjacskáit. Legrosszabb esetben a fejére húzza - és súlyos fejsérülést szenved, amibe bele is halhat! Szóval dolgozószoba ajtaját bezárni, vagy ha nem lehet, akkor minden tárgyat az asztal közepére húzni, hogy ne lehessen lerántani. Vagy inkább tedd el egy zárható szekrénybe, fiókba ezeket.

Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket. Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

3. Dekorációs gyertya

Nagyon divatosak mostanában a gyertyák és mécsesek, rengeteg módon lehet velük otthonossá tenni a lakást, különösen egyéb dekorációs elemekkel ötvözve, mint díszhomok és díszkavicsok. A baj csak annyi ezekkel, hogy a gyermek ezeket előszeretettel veszi a szájába. Lenyeli vagy félrenyeli- és meg is történt a baj. Tehát a gyertyákkal is fel a polcra, ahol biztonságban vannak a kicsi ujjacskáktól!

4. Zippzáras tárgyak, például díszpárnák

A kisbabák előszeretettel gyömöszölik a díszpárnákat, birkóznak velük. De csak addig, amíg meg nem találták a zippzárat a párnákon (vagy egyéb tárgyakon, pulóveren, hátizsákon, bőröndön). Mert onnantól kezdve csak a zippzár létezik számukra. Imádják rágni, szájukba venni. Ha viszont régi a zippzár, nincs megfelelően rögzítve, le is törhet- és ismét kész a baj, ha a baba lenyeli vagy félrenyeli. És az sem jó, ha a zippzárról lepergő festéket eszi a baba. Szóval óvatosan a zippzáros dolgokkal, inkább ne is adj ilyeneket gyermeked kezébe!

Elkerülhető nyári tragédiák

A jó idő beköszöntével a szülők nagy része retteg a gyerekekre leselkedő veszélyektől. A nyári tragédiák egy részét azonban nem is balesetek okozzák, hanem a kellő odafigyelés és megelőzés hiánya. Elkerülhető nyári tragédiák

5. A polifoam matracod

Ugye milyen jó (és milyen menő) együtt jógázni a kisbabáddal? Te az ászanákat gyakorlod a polifoam matracodon, ő pedig boldogan fekszik vagy ül és gügyög melletted. És gyűri a szájába a matrac szélét, sarkát, és harapja le sajnos belőle a kisebb- nagyobb darabokat, ha nem figyelsz oda… Addig nincs baj, amíg „csak” lenyeli- de persze jobb, ha ezt sem teszi, mert a kisbaba fő tápláléka nem a matrac. A lenyelt darabokat valószínűleg ki fogja kakálni. Viszont akkor nagy baj van, ha félrenyeli. Műanyag matracokkal tehát el a babától, tornázz szőnyegen, vagy ami nekünk nagyon bejött- teraszra való szék párnáján: nagy, puha, kényelmes. A babádat pedig tedd hordozóba, pihenőbe, vagy bármilyen biztonságos helyre, vagy még jobb, ha egy fél órára- órára odaadod az apukájának- így Te is feltöltődhetsz energiával, és jobban fogja érezni magát az egész család.
Sok- sok türelmet kívánunk a lakásod "újragondolásához" és biztonságossá tételéhez!

A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat a gennyes agyhártyagyulladás ellen?

(Mamigyógyít blog)

Cikkajánló

Kobalt
Kobalt

Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Szédülés felálláskor
Szédülés felálláskor

Sokak számára ismerős lehet az érzés.

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.