A gerincoszlop leggyakoribb eltérései

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Kisiskoláskortól gyakran látjuk, hogy különösen a hirtelen növekedéssel párhuzamosan a gyermek tartása hanyag, púpos, de a rossz tartást felszólításra korrigálni tudja. Fájdalom is társulhat hozzá. Ez a hanyagtartás.

A hanyagtartás okai

A testmagasság növekedésével együtt, nem mindig történik meg a gerinc melletti izomzat kellő mértékű megerősödése, emiatt a gyermek az ideális testhelyzetet kényelmetlennek érzi, ezért vállait előreesve tartja meg statikai egyensúlyát.

Mit tehetnek a szülők?

Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermek helyes tartására, mindig korrigálásra kell felszólítani őket, még ha piszkálódásnak veszik is. Ebben a stádiumban ugyanis még korrigálható a tartás, de amennyiben elhanyagolják, akkor tartós gerinceltérés lesz a következménye. Meg kell értetni a gyermekkel, hogy a gerinc melletti izomzat megerősítésével párhuzamosan, megszűnik a helyes tartás számukra aktuálisan kényelmetlen volta. Az ilyenkor még fájdalmatlan hanyag tartás kezelés hiányában végleges, fájdalmat provokáló mozgásszervi betegséghez vezet, melyet gyógyítani nem lehet, legfeljebb tünetileg kezelni.

Gerincferdülés

Gyermekkorban legfeljebb csak enyhe gerinctáji fájdalmat okoznak a gerincoszlop görbületeinek megváltozásai (gerincferdülés). Többnyire még az enyhe fájdalom is hiányzik, főként a kezdeti elváltozások során, és a szűrővizsgálat vagy a szülő fedezi fel a gyermek gerincgörbületének eltérését.

A gerincferdülés okai

Az egyenetlenül terhelt, illetve helytelenül tartott gerincoszlop a gyermek intenzív növekedése során, fokozottabb görbületet „vesz fel” valamelyik irányban.

A gerincferdülés tünetei, jelei

A görbületi eltérések kialakulása egy folyamat. Kezdetben az úgynevezett hanyag tartást látjuk, időnként már késői óvodáskorban, de legfőképpen iskoláskorban. A gyermek a vállát előre ejti, púpos tartást vesz fel.

Szűrővizsgálatok során is gyakran tapasztaljuk, hogy a gerinc oldal irányú elhajlásait a gyermek a kezdeti fázisban még korrigálni tudja az izmaival. Sajnos, ha nem kezdjük el ebben a stádiumban a helyes tartás visszatérítését gyógytornával, úszással, akkor a görbület a későbbiekben rögzülni fog.

Ilyen esetekben a gyógytorna, úszás segítségével a gerinc melletti izomzat megerősítése is célunk, ami gátolja a további görbületfokozódást. Ugyancsak ezt a cél szolgálja nagyfokú görbület esetén, az ortopéd szakorvos által rendelt fűző viselése. Kedvező javulást lehet elérni az ún. kiropraktőri kezelésekkel. (Az elváltozás helyén lévő csigolyák kézi terápiával történő „visszaigazítása”.)

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.