• A nők tüdejét jobban veszélyezteti a cigarettázás

    Szerző: MTI

    A nők esendőbbek a dohányfüst káros hatásaival szemben, amiben anatómiai és hormonális hatások játszhatnak szerepet - állapították meg amerikai kutatók.

    A dohányzó nőknél korábban jelentkezik tüdőkárosodás, mint a férfiaknál, ráadásul kevesebb cigaretta vált ki ugyanolyan mértékű negatív hatást. Inga-Cecilie Soerheim hétfőn ismertette kutatási eredményeiket az Amerikai Mellkas Társaság San Diegó-i konferenciáján.

    Hirdetés

    Soerheim kutatócsoportja Norvégiában vizsgált 954 krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élő embert. A betegségnél - amely világszerte mintegy 210 millió embert érint - a légutak beszűkülnek, a tüdő teljesítménye jelentősen leromlik. Sokszor a COPD a páciens halálával végződik.

    Hormonok és szűkebb légutak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányban résztvevők mindegyike aktív vagy korábbi dohányos volt, 60 százalékuk férfi, 40 százalékuk nő. A teljes átlagot tekintve a két csoportban hasonló tüdőkárosodásokat találtak. A 60 évnél fiatalabbak és az enyhébb dohányosok között azonban a nőknél súlyosabb betegséget és rosszabb tüdőfunkciót állapítottak meg a kutatók, mint a férfiaknál.

    Soerheim úgy véli, a nemi különbségek az anatómiához kapcsolódhatnak: a nőknek szűkebbek a légútjai, ezen túlmenően pedig a hormonok is szerepet játszanak. A keveset dohányzó, naponta pár szál cigarettát elszívó nők felénél is súlyos COPD-t talált Soerheim csapata.  

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.01.24 11:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Dohányzás és asztma - Mi az összefüggés?

    Az asztma a légutak gyulladásos betegsége. Nem asztmás dohányosokban is gyakran alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, így érthető, hogy az asztmás betegek esetében a füstölgés káros hatásai hatványozottan érvényesülnek.

    Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási apnoe ellen

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak van kiemelkedő szerepe. Mit tegyünk egészségünk megőrzése és a betegségek leküzdésének érdekében?

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Mi a teendő hörghurut esetén?

    Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása.

    Ezt okozhatja a tartós köhögés

    Egy egyszerű megfázás nem okoz semmiféle maradandó károsodást. Ugyanez nem mondható el abban az esetben, ha valaki hosszabb ideje dohányzik és ez tartós köhögéssel társul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.