Hematóma a terhesség alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A méhlepény rétegein belül vérrögök alakulhatnak ki, melyek azonban az esetek többségében maguktól elmúlnak.

Mi is az a subchorin hematóma?

A téma cikkei

5/1 Vérömleny
5/2 Mit kell tudni a zúzódásokról?
5/3 Vérömleny kezelése
5/4 Vérömleny terhesség alatt
5/5 Vérömleny a köröm alatt

A subchorion vérömlenyként ismert vérzés a korion (a méhlepény melletti külső magzati membrán) vagy a placenta rétegei között felhalmozódó vér. Ez a vérzés vagy vérrög a placenta leválását okozhatja, ha túl nagyra nő, ha rossz helyen alakul ki, illetve ha mégsem szívódik fel.

Milyen gyakori?

A terhes nők 20%-a tapasztal valamiféle vérzést az első trimeszterben, noha nehéz megmondani, mi okozza a problémát. A subchorion hematómát azért is nehezebb észrevenni, mivel nem mindig jár észlelhető pecsételéssel vagy vérzéssel, különösen, ha a vérömleny kisméretű.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Vérzés a terhesség alatt

A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni, vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést, vagy barnás pecsételést. Vérzés a terhesség alatt>>

Úgy tűnik, nincs olyan elsődleges, sajátos kockázati tényező, amely növelné a subchorion hematóma kialakulásának kockázatát, noha bizonyos tényezők elősegíthetik vagy hátráltathatják a felszívódást.

Milyen tünetekkel jár?

A leginkább az első trimeszterben jelentkező pecsételő vérzés vagy vérzés lehet subchorion hematóma jele, de gyakran csak a rutin ultrahang vizsgálaton derül rá fény, anélkül, hogy a kismama számára bármiféle jel vagy tünet utalna annak meglétére.

Mennyire kell aggódnia?

Teljesen természetes az aggodalma, ha vérzést tapasztal a terhesség során. Noha a legtöbb subchorion vérömleny magától felszívódik, előfordulhat, hogy a placenta és a méhfal közé kerül, vetélést okozva.

A megnyugtató hír az, hogy az első trimeszterben vérzést tapasztaló nők több mint felének teljesen normális lefolyású, egészséges a terhessége. Ám mivel a subchorion hematóma növeli a placenta leválás és a koraszülés kockázatát, nem szabad figyelmen kívül hagyni semmiféle vérzésre utaló jelet!

Mit kell tennie?

Amennyiben vérzést tapasztal, hívja orvosát! Ultrahangvizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a vérzést, van-e hematóma, milyen nagy az, és hol helyezkedik el. A vizsgálat eredményétől függően az orvos ágynyugalmat rendelhet el, vagy eltilthatja a testedzéstől és a nehéz tárgyak cipelésétől, illetve a hematóma felszívódásáig a szexuális élettől is.

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: fordítówhattoexpect; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.