Mitől alakulhat ki köröm alatti vérömleny?

Szerző: WEBBeteg - Sz. R., Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

A köröm alatt kialakuló vérömleny egy olyan állapot, amikor a kéz- vagy a lábköröm alatt vérzés keletkezik. Általában zúzódások következményeként jön létre, és erős, lüktető fájdalmat okozhat (ez utóbbit a vér köröm alatti tolulása okozza).

A téma cikkei

5/1 Vérömleny
5/2 Mit kell tudni a zúzódásokról?
5/3 Vérömleny kezelése
5/4 Vérömleny terhesség alatt
5/5 Vérömleny a köröm alatt

Hacsak nem párosul csonttöréssel vagy a körömágy és a környező szövetek roncsolódásával, a köröm alatti vérömleny ritkán ad okot komolyabb aggodalomra.

A köröm alatti vérömleny kialakulásának okai

Leggyakrabban a köröm alatti vérömleny azonnali következménye a kéz vagy láb ujjait ért zúzódásnak.

A leggyakoribb esetek:

  • Rácsapódik az autó vagy a ház ajtaja az ujjunkra
  • Rácsapunk az ujjunkra egy nehéz tárggyal, például egy kalapáccsal
  • Ráejtünk egy nehéz tárgyat, például egy kézi súlyzót a lábujjunkra
  • Belerúgunk a lábujjunkkal egy kemény tárgyba

Néhány esetben köröm alatti tumor is okozhatja a köröm alatti terület elszíneződését – ez első ránézésre hasonlíthat a köröm alatt kialakuló vérömlenyre. Ha valakinek a köröm alatt sötétebb terület rajzolódik ki, és korábban semmilyen sérülés nem történt a körmével, mindenképpen érdemes azt megmutatni orvosnak. Ha mégis köröm alatti vérömlenyről van szó, az a körömmel együtt lenő idővel, míg a tumor elhelyezkedése nem változik a köröm alatt.

A köröm alatt kialakuló vérömleny tünetei

A köröm alatti vérömleny legközismertebb tünete az erős, lüktető fájdalom, amelyet a köröm és a körömágy közötti területre toluló vér nyomása okoz.

További tünet lehet:

  • Sötét színű elszíneződés (vörös, vörösesbarna vagy lilás fekete) az érintett köröm egy részén vagy egészén.
  • Az érintett köröm érzékenysége és duzzanata.

A köröm alatti vérömleny diagnózisa

Ha a köröm alatti vérömleny a körömre mért igen súlyos csapás vagy ütés okozta, érdemes azonnal felkeresni az orvosunkat, mivel a hematoma csonttöréssel vagy a körömágy, illetve a környező szövetek súlyos roncsolódásával is járhat. A szakorvos, miután ellenőrizte a sérült területet, röntgenfelvételt készíttethet a sérült területről, hogy megerősíthesse vagy kizárhassa a csonttörés vagy egyéb sérülések lehetőségét.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Sz. R.
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Fájdalomcsillapító kenőcsök

A fájdalom csillapítására, főként ízületi és izomfájdalmak esetén, gyakran elegendő helyileg ható készítményeket használni. Ilyenek a...

A szteroid injekciók alkalmazása

A köznyelvben szteroid injekcióként említett készítmények valamilyen kortikoszteroid típusú hatóanyagot (pl. hidrokortizon) tartalmaznak. Az...

A vérömleny kezelése

Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb...

Vérzés terhesség alatt - Az orvos...

Kilenc hetes terhes vagyok és hat hetes kortól gyógyszert szedek egy hematoma miatt. Volt egy kevés vérzésem is, ami átváltott kevés barna folyásba....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.