Vérzés terhesség alatt - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kilenc hetes terhes vagyok és hat hetes kortól gyógyszert szedek egy hematoma miatt. Volt egy kevés vérzésem is, ami átváltott kevés barna folyásba. Mi lehet ez, forduljak újra orvoshoz? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Sárgásbarna vérzés terhesség esetén

"Kilenc hetes terhes vagyok és hat hetes kortól gyógyszert szedek egy hematoma miatt. Volt egy kevés vérzésem, ami csak a wc papíron látszott, és másnap átváltott kevés barna folyásba. Voltam orvosnál ahol mindent rendben találtak. Nem derült ki mi okozta a vérzést, viszont a hematoma eltűnt. Attól lehetett?
Sárgatest cisztát találtak, de azt mondták az nem baj. Négy nap múlva egy erős sárga (halványbarna) foltott találtam a fehérneműn. Nagyon megijedtem,de azóta nincsen. Mi lehet ez, forduljak újra orvoshoz?"

Kedves Kérdező!

Érdemes lenne visszamennie egy vizsgálatra, mert nemcsak a méhe üregéből lehet a vérzés, hanem előfordulhat, hogy van egy hüvelyfertőzés, amikor a méhnyak felszíne vélik vérzékennyé, és ez színezi el a hüvelyi folyást.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Nehéz a terhesség elején, amikor vérzéses panaszok vannak, mert sokszor úgy érzi, hogy nem tudja mit kell tennie. Azt javaslom, hogy inkább feleslegesen menjen többször orvoshoz, mint egyszer ne menjen, amikor kellene. Ha bizonytalan, inkább mindig menjen el.

Amikor hematoma volt, akkor biztosan feküdni kellett. A szabály azóta enyhülhetett, de amit megtehet, hogy pihenjen sokat és lehetőleg ne dolgozzon.

Ügyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra is, remélhetőleg hamarosan megszűnnek a panaszok.

A másik, hogy a sárgatest a terhesség kb. 12. hetéig lát el hormontermelő funkciót, így teljesen normális, hogy még ott van.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Hematoma
A köröm alatt kialakuló vérömleny egy olyan állapot, amikor a kéz- vagy a lábköröm alatt vérzés keletkezik. Általában zúzódások következményeként jön létre, és erős, lüktető fájdalmat okozhat (ez utóbbit a vér köröm alatti tolulása okozza).
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.