Hirdetés
   • Érvek a napvédelem fontossága mellett

    Szerző: Medipress

    A május a bőrrák tudatosságának hónapja, és bár a nők tudják, hogy az év minden napján kellene napvédő szereket használniuk, a Prevention.com weboldal közvélemény-kutatása szerint mindössze 31 százalékuk teszi ezt.

    Ráadásul a napvédőt nem használók közül nagyon sokan bűntudatot is éreznek emiatt. Akkor mégis miért nem használják többen, amikor mindnyájan tudjuk, hogy a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a foltokat és a ráncokat.

    A Prevention bőrgyógyász szakorvosokat kérdezett meg arról, mik a leggyakoribb kifogások arra, miért mennek az emberek napvédelem nélkül a szabadba.

    Hirdetés

    Sokan úgy vélik, hogy a napvédő krémekben lévő vegyszerek valószínűleg károsabbak, mint maga a napfény.

    A naptejek az utóbbi időben rossz sajtót kaptak, többek között azt állították róluk, hogy rákkeltő anyagokat is tartalmaznak. Steven Wang, a Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársa szerint a megjelent biztonsági aggályok többsége megalapozatlan, a kutatások laboratóriumi vagy állatkísérletek adatain alapulnak, amelyek nem függnek össze az emberekkel.

    Napallergia


    Sokan panaszkodnak, hogy már az első tavaszi napsugarak feltűnése után nem tudnak a napra menni védőkrémek használata nélkül. Ha nem használnak krémet a bőr fokozott fényérzékenysége miatt, kiütések jelennek meg a bőrön, de sokan épp a napozókrémekre lesznek allergiások. Még a napra is lehetünk allergiásak?>>

    Az egyik kísérletben például egereknek adtak be hatalmas adag UV fény elnyelő hatású oxibenzont, amely gyakran előfordul a napvédő krémekben, és ösztrogén hatást mutattak ki, ami a kutatók szerint felgyorsíthatja a daganatos sejtek növekedését. Dr. Wang azonban úgy véli, hogy 250 évig kellene valakinek naponta naptejet használnia ahhoz, hogy a kísérletben felhasznált oxibenzon mennyiségnek ki legyen téve.

    Sokan attól tartanak, hogy nem jutnak elég napfényhez.

    Nem kell feltétlenül a strandon lennünk, hogy magunkba szívjuk a nap sugarait. Az emberek többsége hetente összesen 14 órányi UV sugárzásnak van kitéve. A fényvédő faktoros smink első lépésként nem rossz, ez azonban nem elegendő a nyári kánikulában. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy már 12 hét alatt jelentős károsodást okoz az UVA sugárzás a bőr simaságát és feszességét biztosító rostokban.

    Sokak számára terhes újra meg újra felkenni a napvédő krémet.

    A leégés veszélyei


    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közzé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát! A leégés veszélyei>>

    Két óránként öt perc 2 evőkanálnyi naptej felkenése, amennyit arra az esetre javasolnak, ha fürdőruhában vagyunk a szabadban huzamosabb ideig. Válasszunk olyan terméket, amely a leginkább megfelel igényeinknek.

    Sokan túl drágának találják a napvédő termékeket.

    Ha valaki olyan terméket talál, amely egyértelműen feltünteti, hogy véd az UVA és UVB sugárzással szemben, a vásárláshoz nem kell bankot rabolni. Dr. Wang szerint a kutatások sosem mutattak semmiféle összefüggést az ár és a védelem között.

    Sokan úgy vélik, nincs szükségük napvédelemre, mert a bőrük természetesen sötét.

    Jeanine Downie montclair-i bőrgyógyász szerint a bőrrák színvak. A bőrrák gyakorisága valójában egyre nő a spanyol származásúak körében, akik közül sokan sötét bőrűek. Ennek egyik oka valószínűleg a vegyes rasszbeli örökségük lehet.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
    melanomát?>>

    Vivian Bucay, a Texasi Egyetem kutatója szerint a hispán származásúak genetikailag sokrétűbbek más csoportoknál, ezért még ha sötét bőrűek, akkor is ugyanúgy leéghetnek, mint a német vagy ír származásúak. Ráadásul a sötét bőrűek a betegség későbbi szakaszában fedezik fel a bőrrákot, mint a világosabb bőrűek.

    Sokak szerint olyan jól mutat a napbarnított bőr.

    Gondoljunk csak egy pillanatra arra a lottyadt, pergamenszerű, csokibarna-bőrű nőre, akit tavaly láttunk a strandon… Tényleg fiatalnak és vonzónak tűnt? Persze, ő szélsőséges eset, de a bőrgyógyászok szerint minél sötétebbre barnulunk, annál szárazabbá válik a bőrünk, a szárazabb bőr pedig azt jelenti, hogy minden ránc sokkal látványosabb rajta. Az aranybarna bőrszín ráadásul a napfoltokat sem teszi kevésbé feltűnővé – sőt, bizonyos esetekben akár sötétebbé is teheti.

    Sokan azt hiszik, hogy a bőrrák az egyik leginkább gyógyítható rákbetegség.

    Az UVB sugárzás a két leggyakoribb bőrrák típus, a bazális sejtes karcinóma és a pikkelysejtes karcinóma kialakulásához vezet, az UVA sugárzás pedig mélyebbre hat a bőrben, és a leghalálosabb bőrrák fajtát, melanómát válthat ki. Igaz, hogy ha idejében kimutatják, általában gyógyítható a melanóma, ennek ellenére Magyarországon 700 ember halálát okozza évente.

    Még most sem hajlandó naptejet használni?

    Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az emlőrák, a non-Hodgkin limfóma, a tüdőrák és a veserák kockázatát is megnöveli. Ennek egyik oka az, hogy az UV fény meggyengíti a bőrsejteket, és károsítja az immunrendszer működését.

    Olyan ez, mintha eltávolítanánk a biztonsági őröket egy bankból, és beengednénk a bankrablókat.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.05.20 23:23, Megjelenés: 2011.05.20 23:23
   • Cikkajánló

    Táplálkozás

    Táplálkozás

    Dr. Zsuga Judit

    Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

    Elsősegély

    Elsősegély

    WEBBeteg

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére. Mit tehetünk?

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Fehér bőrrák - Vírusok is szerepet játszhatnak a kialakulásában?

    A nem pigmentsejtekből álló, klinikailag fehér bőrrák kialakulásában feltehetően vírusok is szerepet játszanak, egész pontosan a humán papillomavírus (HPV) béta típusa. Ezek olyan mechanizmust indítanak be, ami megbénítja a szervezet saját védelmi rendszerének elemeit, melyek normál esetben kiiktatnák az elfajult sejteket. Ez különösen a gyenge immunrendszerű embereknél növelheti meg jelentősen a fehér bőrrák kialakulásának kockázatát.

    Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat! - Mutatjuk, hogyan végezze

    A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási szerepe van a betegség gyógyítása szempontjából.

    A bőrrák veszélyeire figyelmeztet Hugh Jackman

    Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások