Érvek a napvédelem fontossága mellett

Medipress
megjelent:

A május a bőrrák tudatosságának hónapja, és bár a nők tudják, hogy az év minden napján kellene napvédő szereket használniuk, a Prevention.com weboldal közvélemény-kutatása szerint mindössze 31 százalékuk teszi ezt.

Ráadásul a napvédőt nem használók közül nagyon sokan bűntudatot is éreznek emiatt. Akkor mégis miért nem használják többen, amikor mindnyájan tudjuk, hogy a naptejek megóvják bőrünket a ráktól, és segítenek megelőzni az öregedés jeleit, a foltokat és a ráncokat.

A Prevention bőrgyógyász szakorvosokat kérdezett meg arról, mik a leggyakoribb kifogások arra, miért mennek az emberek napvédelem nélkül a szabadba.

Sokan úgy vélik, hogy a napvédő krémekben lévő vegyszerek valószínűleg károsabbak, mint maga a napfény.

A naptejek az utóbbi időben rossz sajtót kaptak, többek között azt állították róluk, hogy rákkeltő anyagokat is tartalmaznak. Steven Wang, a Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ munkatársa szerint a megjelent biztonsági aggályok többsége megalapozatlan, a kutatások laboratóriumi vagy állatkísérletek adatain alapulnak, amelyek nem függnek össze az emberekkel.

Az egyik kísérletben például egereknek adtak be hatalmas adag UV fény elnyelő hatású oxibenzont, amely gyakran előfordul a napvédő krémekben, és ösztrogén hatást mutattak ki, ami a kutatók szerint felgyorsíthatja a daganatos sejtek növekedését. Dr. Wang azonban úgy véli, hogy 250 évig kellene valakinek naponta naptejet használnia ahhoz, hogy a kísérletben felhasznált oxibenzon mennyiségnek ki legyen téve.

Sokan attól tartanak, hogy nem jutnak elég napfényhez.

Nem kell feltétlenül a strandon lennünk, hogy magunkba szívjuk a nap sugarait. Az emberek többsége hetente összesen 14 órányi UV sugárzásnak van kitéve. A fényvédő faktoros smink első lépésként nem rossz, ez azonban nem elegendő a nyári kánikulában. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy már 12 hét alatt jelentős károsodást okoz az UVA sugárzás a bőr simaságát és feszességét biztosító rostokban.

Sokak számára terhes újra meg újra felkenni a napvédő krémet.

A leégés veszélyei

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közzé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát! A leégés veszélyei

Két óránként öt perc 2 evőkanálnyi naptej felkenése, amennyit arra az esetre javasolnak, ha fürdőruhában vagyunk a szabadban huzamosabb ideig. Válasszunk olyan terméket, amely a leginkább megfelel igényeinknek.

Sokan túl drágának találják a napvédő termékeket.

Ha valaki olyan terméket talál, amely egyértelműen feltünteti, hogy véd az UVA és UVB sugárzással szemben, a vásárláshoz nem kell bankot rabolni. Dr. Wang szerint a kutatások sosem mutattak semmiféle összefüggést az ár és a védelem között.

Sokan úgy vélik, nincs szükségük napvédelemre, mert a bőrük természetesen sötét.

Jeanine Downie montclair-i bőrgyógyász szerint a bőrrák színvak. A bőrrák gyakorisága valójában egyre nő a spanyol származásúak körében, akik közül sokan sötét bőrűek. Ennek egyik oka valószínűleg a vegyes rasszbeli örökségük lehet.

A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a melanomát?

Vivian Bucay, a Texasi Egyetem kutatója szerint a hispán származásúak genetikailag sokrétűbbek más csoportoknál, ezért még ha sötét bőrűek, akkor is ugyanúgy leéghetnek, mint a német vagy ír származásúak. Ráadásul a sötét bőrűek a betegség későbbi szakaszában fedezik fel a bőrrákot, mint a világosabb bőrűek.

Sokak szerint olyan jól mutat a napbarnított bőr.

Gondoljunk csak egy pillanatra arra a lottyadt, pergamenszerű, csokibarna-bőrű nőre, akit tavaly láttunk a strandon… Tényleg fiatalnak és vonzónak tűnt? Persze, ő szélsőséges eset, de a bőrgyógyászok szerint minél sötétebbre barnulunk, annál szárazabbá válik a bőrünk, a szárazabb bőr pedig azt jelenti, hogy minden ránc sokkal látványosabb rajta. Az aranybarna bőrszín ráadásul a napfoltokat sem teszi kevésbé feltűnővé – sőt, bizonyos esetekben akár sötétebbé is teheti.

Sokan azt hiszik, hogy a bőrrák az egyik leginkább gyógyítható rákbetegség.

Az UVB sugárzás a két leggyakoribb bőrrák típus, a bazális sejtes karcinóma és a pikkelysejtes karcinóma kialakulásához vezet, az UVA sugárzás pedig mélyebbre hat a bőrben, és a leghalálosabb bőrrák fajtát, melanómát válthat ki. Igaz, hogy ha idejében kimutatják, általában gyógyítható a melanoma, ennek ellenére Magyarországon 700 ember halálát okozza évente.

Még most sem hajlandó naptejet használni?

Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a bőrrák más daganatos betegségek, köztük az emlőrák, a non-Hodgkin limfóma, a tüdőrák és a veserák kockázatát is megnöveli. Ennek egyik oka az, hogy az UV fény meggyengíti a bőrsejteket, és károsítja az immunrendszer működését.

Lásd még: Melanoma. ritkán vesszük észre magunkon

Napallergia

Sokan panaszkodnak, hogy már az első tavaszi napsugarak feltűnése után nem tudnak a napra menni védőkrémek használata nélkül. Ha nem használnak krémet a bőr fokozott fényérzékenysége miatt, kiütések jelennek meg a bőrön, de sokan épp a napozókrémekre lesznek allergiások. Még a napra is lehetünk allergiásak?

(Medipress)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.