Kórházból kikerültem, ki segít otthon?

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Hétről-hétre megjelenő írásainkkal segíteni szeretnénk az egészségügy útvesztőiben eltévedt ápolásra szoruló emberek és szeretteik helyzetén, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálják, melyre szükségük lehet az otthoni ellátás során.

Cikkeink témáit olyan problémák és aktuális kérdések köré igyekszünk csoportosítani, melyekkel mindennapi munkánk kapcsán rendszeresen találkozunk.

Legtöbbünknek az házi betegápolás szó hallatán szomorú idős nénik, bácsik képe ugrik be, akik ellátásra szorulnak, de idős otthonba nem szeretnének költözni, mert ragaszkodnak a jól megszokott környezetükhöz, így a család megszervezi az otthoni segítséget. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az otthoni ellátás igénylők nagy része valóban a szép korúak csoportjából kerülnek ki, de egyre többen fedezik fel maguknak az otthoni ellátás előnyeit fiatalabb korcsoportból is.

A házi betegápolás előnyei
A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában. A házi betegápolás előnyei

Tanácsos idejében elkezdeni az információszerzést, akár már a kórházba kerülés, vagy otthoni állapotromlás esetén. A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, amint meghalljuk, hogy pár nap múlva kezünkbe kapjuk a zárójelentést és otthonunkban magunkra maradunk minden segítséget nélkülözve a betegségünkkel, kiszolgáltatottságunkkal együtt. Számtalan lehetőséget kínál a hazai jól kiépített, társadalombiztosítás által finanszírozott otthonápolási hálózat a privát szolgáltatókkal együtt. Hihetetlenül hangzik, de pár jól irányzott telefon után hamar tisztul a kép minden egészségügyben járatlan páciensnek és hozzátartozóinak.

Az első tájékozódó kérdéseket érdemes a háziorvosnak vagy kórházi tartózkodás esetén a kezelőorvosnak feltenni. Az ellátást igénylő betegsége és állapota függvényében a háziorvos vagy szakorvos rendelheti el otthoni ápolást. A házi orvos vagy szakorvos feladata, hogy a területileg illetékes ápolási szolgálattal egyeztessen az ápolással kapcsolatban. Az orvos első alkalommal csak 14 vizitet rendelhet el, mely orvosi felülvizsgálat után további három alkalommal hosszabbítható egy naptári éven belül, ami összesen 56 vizitet jelent. Egészségbiztosítási pénztár ellenőrző főorvosának engedélyével további vizitek rendelhetők el, akár folyamatos ápolást biztosítva az ellátottnak. Ezek a szolgáltatások a beteg számára ingyenesek, és leginkább szakápolási feladatokat látnak el (katéter csere, testi higiéné biztosítása, infúziós terápia, injekció beadás, sebkötözés, szondatáplálás stb.).

Amennyiben nem találjuk elegendőnek a társadalombiztosító által kínált lehetőségeket, vagy a szolgáltatás természeténél, időtartamánál fogva nem igényelhetőek az Egészségbiztosítás által nyújtott ingyenes vizitek,ilyen esetben lehetnek segítségünkre a privát házi ápolási cégek. Mivel a legtöbb otthonápolási cég megtalálható a világhálón is, így célszerű a keresést ott kezdeni. Ha a honlapjukon nem találunk olyan szolgáltatást, melyre igényünk lenne, nyugodtan érdeklődjünk telefonon vagy személyesen, készséggel adnak felvilágosítást a további lehetőségekről és azok anyagi vonzatáról.

Az önköltséges otthonápolási cégek ugyanúgy biztosítani tudnak szakápolót, gondozót, gyermekgondozót, gyógytornászt, gyógy masszőrt, logopédust, sztóma kezelésében jártas szakápolót. Az ápolás megkezdését legtöbbször személyes állapotfelmérés előzi meg, melynek célja, hogy az ápolást szervező kolléga világosan lássa, hogy milyen ápolási igényre lenne szüksége a betegnek és ehhez a megfelelő kollégát tudja kiválasztani. Ezen a találkozón lehetőségünk nyílik arra, hogy bővebb tájékoztatást kapjunk a házi ápolási szolgálat nyújtotta lehetőségekről és a házi ápolásban jártas kolléga segítse döntésünket. A mindennapi gyakorlat szerint általában a legtöbb szolgáltató 2-3 napon belül el tudja kezdeni az ápolást a beteg otthonában.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.