• Kórházból kikerültem, ki segít otthon?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Hétről-hétre megjelenő írásainkkal segíteni szeretnénk az egészségügy útvesztőiben eltévedt ápolásra szoruló emberek és szeretteik helyzetén, hogy a lehető legjobb megoldást megtalálják, melyre szükségük lehet az otthoni ellátás során.

    Cikkeink témáit olyan problémák és aktuális kérdések köré igyekszünk csoportosítani, melyekkel mindennapi munkánk kapcsán rendszeresen találkozunk.

    Hirdetés

    Legtöbbünknek az házi betegápolás szó hallatán szomorú idős nénik, bácsik képe ugrik be, akik ellátásra szorulnak, de idős otthonba nem szeretnének költözni, mert ragaszkodnak a jól megszokott környezetükhöz, így a család megszervezi az otthoni segítséget. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az otthoni ellátás igénylők nagy része valóban a szép korúak csoportjából kerülnek ki, de egyre többen fedezik fel maguknak az otthoni ellátás előnyeit fiatalabb korcsoportból is.

    A házi betegápolás előnyei


    A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában. A házi betegápolás előnyei>>

    Tanácsos idejében elkezdeni az információszerzést, akár már a kórházba kerülés, vagy otthoni állapotromlás esetén. A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, amint meghalljuk, hogy pár nap múlva kezünkbe kapjuk a zárójelentést és otthonunkban magunkra maradunk minden segítséget nélkülözve a betegségünkkel, kiszolgáltatottságunkkal együtt. Számtalan lehetőséget kínál a hazai jól kiépített, társadalombiztosítás által finanszírozott otthonápolási hálózat a privát szolgáltatókkal együtt. Hihetetlenül hangzik, de pár jól irányzott telefon után hamar tisztul a kép minden egészségügyben járatlan páciensnek és hozzátartozóinak.

    Az első tájékozódó kérdéseket érdemes a háziorvosnak vagy kórházi tartózkodás esetén a kezelőorvosnak feltenni. Az ellátást igénylő betegsége és állapota függvényében a háziorvos vagy szakorvos rendelheti el otthoni ápolást. A házi orvos vagy szakorvos feladata, hogy a területileg illetékes ápolási szolgálattal egyeztessen az ápolással kapcsolatban. Az orvos első alkalommal csak 14 vizitet rendelhet el, mely orvosi felülvizsgálat után további három alkalommal hosszabbítható egy naptári éven belül, ami összesen 56 vizitet jelent. Egészségbiztosítási pénztár ellenőrző főorvosának engedélyével további vizitek rendelhetők el, akár folyamatos ápolást biztosítva az ellátottnak. Ezek a szolgáltatások a beteg számára ingyenesek, és leginkább szakápolási feladatokat látnak el (katéter csere, testi higiéné biztosítása, infúziós terápia, injekció beadás, sebkötözés, szondatáplálás stb.). 

    Amennyiben nem találjuk elegendőnek a társadalombiztosító által kínált lehetőségeket, vagy a szolgáltatás természeténél, időtartamánál fogva nem igényelhetőek az Egészségbiztosítás által nyújtott ingyenes vizitek,ilyen esetben lehetnek segítségünkre a privát házi ápolási cégek. Mivel a legtöbb otthonápolási cég megtalálható a világhálón is, így célszerű a keresést ott kezdeni. Ha a honlapjukon nem találunk olyan szolgáltatást, melyre igényünk lenne, nyugodtan érdeklődjünk telefonon vagy személyesen, készséggel adnak felvilágosítást a további lehetőségekről és azok anyagi vonzatáról. Az önköltséges otthonápolási cégek ugyanúgy biztosítani tudnak szakápolót, gondozót, gyermekgondozót, gyógytornászt, gyógy masszőrt, logopédust, sztóma kezelésében jártas szakápolót.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ápolás megkezdését legtöbbször személyes állapotfelmérés előzi meg, melynek célja, hogy az ápolást szervező kolléga világosan lássa, hogy milyen ápolási igényre lenne szüksége a betegnek és ehhez a megfelelő kollégát tudja kiválasztani. Ezen a találkozón lehetőségünk nyílik arra, hogy bővebb tájékoztatást kapjunk a házi ápolási szolgálat nyújtotta lehetőségekről és a házi ápolásban jártas kolléga segítse döntésünket. A mindennapi gyakorlat szerint általában a legtöbb szolgáltató 2-3 napon belül el tudja kezdeni az ápolást a beteg otthonában.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2013.05.15 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Átadták az ország harmadik Anyák Házát

    Az ünnepélyes átadóval a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban létrejött az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázat 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves Mamaszobák. Olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat.

    Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

    A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Egyre több családban találkozunk olyan tartós, szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át ápolni. Az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott állapotot el kell szenvednie. Érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetben, mint a kórház fehér falai közt. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális szaktudást és sok időt igényel.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Hogyan ünnepeljék a karácsonyt, ha szerette kórházban van?

    Az ünnepeket a kórházban tölteni sokkal stresszesebb, mint egy tipikus kórházi bennfekvés. Sok beteget aggaszt, vajon mi történik nélküle otthon, vagy folyamatosan arra gondol, mi mindent kéne megcsinálnia, hogy felkészüljön az ünnepekre.

    Miben tud nekem segíteni egy házi ápoló szolgálat?

    Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen feladatok ellátására lenne szükség. Amennyiben OEP által finanszírozott szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, tudnunk kell, hogy csak szakápolási feladatok ellátását biztosítja a társadalombiztosítás részünkre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.