• Autoimmun betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
    2019-05-21 18:35
    Sclerosis multiplex
    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2019-03-22 18:35
    A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte csak a munkavégzés során akadnak nehézségek, később a mindennapi teendők elvégzése is egyre nehezebbé válik.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019-03-13 04:06
    A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-03-07 20:36
    A rossz alvás sokszor súlyosbítja a rheumatoid arthritist, és negatívan befolyásolja az egészségi állapotot. Az érintettek gyakran szenvednek depressziótól, erősebb fájdalomtól, súlyos kimerültségtől, nagyfokú mozgáskorlátozottságtól.
    Panaszok
    Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
    2019-03-06 20:34
    Az alopecia areata jellegzetes tünete a hajas fejbőrön vagy a szőrzeten, különféle nagyságú, kör alakú foltokban jelentkező kopaszság. Az idejében megkezdett kezeléssel a hajvesztés folyamata lelassítható, és az új hajszálak növekedését is serkenteni lehet.
    Betegségek megértése
    Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
    2019-02-11 04:06
    Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Kádár János immunológus szerint azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2019-02-07 04:06
    A polymyositis és dermatomyositis egyaránt a vázizmok gyulladásával, gyengeségével járó autoimmun betegség, de míg polymyositisben (PM) csak az izomzat betegszik meg, addig dermatomyositisben (DM) a bőrön is elváltozások jelennek meg.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
    2018-12-11 04:11
    Mit tudok tenni, ha sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nálam? Meg lehet állítani ezt a folyamatot? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Szerényi Szabolcs
    2018-12-07 20:36
    A legveszélyesebb betegségek azok, amelyek nem fájnak - számos orvostól hallottam ezt a véleményt. Nos, a rheumatoid arthritis (RA) ugyan fájdalommal jár, ez azonban kezdetben nem mindig olyan erős, hogy a beteg orvoshoz forduljon.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
    2018-12-04 16:07
    A gyűrűsujj és a középső ujj ízületei a bal kezemen duzzadtak, és nyomásra fájdalmasan reagálnak. Szeretném tudni, mi okozza a tüneteket. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Betegségek megértése
    Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
    2018-10-05 05:21
    A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!