Tollrajz Prof. Dr. Szekanecz Zoltánról - hivatásról, családról

Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Reumatológiai Tanszéke nem csupán a városból, a megyéből és a régióból érkező betegek gyógyítását látja el. Hazánk számos pontjáról érkeznek páciensek a kiváló hírű egészségügyi központba.

A reumatológiai betegek gyógyítását, így a fekvő- és járóbeteg-ellátást kiváló szakorvosok, fizioterápiás szakemberek, gyógytornászok, nővérek, ápolók közreműködésével végzik.

A Reumatológiai Tanszék vezetőjét, Prof. Dr. Szekanecz Zoltánt a Szeretet ünnepe előtt, a koronavírus-világjárvány idején kérdeztük mindarról, amit a páciensek is szívesen olvasnak a reumatológus professzorról, s amit kivételesen, de örömmel osztott meg velünk, olvasóinkkal.

Prof. Dr. Szekanecz Zoltán- Vannak olyan emberek, akik születésüktől kezdve mindig változtatják az álmaikat. Amióta az eszemet tudom, orvos szerettem volna lenni – feleli érdeklődésemre Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, amikor arról kérdezem, miért épp a gyógyító hivatást választotta. – Természetesen az orvosi hivatás szempontjából a fő példaképet édesapám jelentette, aki évtizedekig volt a debreceni Kerekestelep háziorvosa. Csakis jó példát mutatott nekem is, a pácienseinek is, mindenkinek segített, senkit nem hagyott magára soha. Édesanyám épp ilyen csodálatos volt minden tekintetben. Meghatározó, amit a gyermekkorunkban a szüleinktől kapunk, látunk, s azt a sok jóságot, odafigyelést, valódi értékrendet továbbvisszük a gyermekeink felé. Ettől soha, senki nem téríthetne el, igaz nem is akart, hiszen az nem is egyezne az értékrendemmel.

Ebben hiszek, s ezt érzem, ez a hitvallásunk apaként is.

- Akkor hát az apai minta, az apai „örökség” volt a meghatározó az orvosi hivatás választásakor?

- Igen. Mindig kíváncsian, érdeklődve figyeltem mindazt, amit hatalmas elhivatottsággal, szakmai tudással, empátiával végzett a betegeiért. Lehetetlenség lett volna nem a nyomdokaiba lépni. Édesanyám matematika tanár volt a debreceni Kossuth Gimnáziumban, tőle pedig többek között az oktatás, az előadások iránti érdeklődésemet és szeretetemet örököltem. A húgom is orvos lett. Először fül-orr-gégész, most pedig az Onkológiai Klinikán dolgozik.

- A családi háttér számodra is és a húgod esetében is elkötelezettséget jelentett. Bizonyára sokan megkérdezték már, hogy a gyermekeid miért nem követtek az orvosi pályán? Igaz, ez napjainkban már nem tekinthető különösnek, sem az ellenkezője törvényszerűnek. Te pedig nagyszerű édesapa vagy.

- Egy csodás változás szemtanúi vagyunk a feleségemmel. Remélem, nem sértem meg Mátét, a fiamat, ha azt mondom, idehaza „mamahotelben” élt, és nem sok mindent kellett hozzátennie az itthoni munkához. Budapesten, kis garzonlakásban él, s néhány hónap alatt elkezdett bevásárolni, alap dolgokat főzni, mosni. Olykor a világhálót is segítségül hívta vagy főzési tanácsot kért az édesanyjától. Nagyon jól menedzseli magát. Igazán aranyos, amikor meglátogatom, és azzal fogad: „Várj apa, csak még beteszek a gépbe egy adag szennyest.”

Nem tagadom, voltak próbálkozások, hogy valamelyik gyerekem esetleg orvos lesz, de mindketten humán beállítottságúak, így egy idő után már nem erőltettük a feleségemmel. Jelenleg még mindketten egyetemre járnak. Vera a pszichológus szakon, Máté közgazdász hallgatóként találta meg azt a területet, ami igazán érdekli őket.

A feleségem, Edit, belsőépítész – lakberendező. Csodálattal figyelem, hogy milyen kreatív, és miket alkot. Összességében a szakbarbárság ellen jól véd, ha otthon nem az orvoslás képezi a beszélgetések fő témáját, hanem van kivel kommunikálni szépségekről, üzletről, lélektanról és más érdekes és fontos kérdésekről. Ez színesebbé teszi az életet és felüdülést jelent a fárasztó napi szakmai rutin mellett. Ezzel együtt azt tanultam a szüleimtől, a nagyszüleimtől, hogy segítőkészséggel viszonyuljak az emberek problémáihoz. A család szentsége a legtermészetesebb, a mások iránti figyelem ugyancsak a lényünk része.

- A koronavírus-világjárvány sajnos teljességgel megváltoztatta az emberek civil életét, hétköznapjait, félelem terjedt el és számos veszteség ért. Az orvosok, az egészségügyi dolgozók a frontvonalban küzdenek, sokukat a koronavírusos betegek mellé helyeztek át, klinikai osztályokat zártak le, átrendeződött a megszokott munkamenet. Miként hat ez a családi életedre? Mit jelent számotokra a kikapcsolódás most, és mit jelentett a járvány előtt?

- A két gyermekünk nemcsak az utódunk, hanem a barátunk is. Nagyon szeretünk utazni, együtt lenni. Öröm volt mindenkor bejárni a világ tájait, vagy csak pihenni a Balatonnál. Most, a bezártság, a járvány idején, hogy Máté is itthon van az online egyetemi oktatás miatt, szinte mindennap kártyázunk, társasjátékozunk, közösen filmeket nézünk. A tanulmányokat és az aktuális munkát persze senki nem hanyagolja el. Mindenkinek megvan a saját munkája, a tanulmánya a világjárvány idején is. Átalakult a korábbi megszokott munka- és életrend, de ha bezárul otthon az ajtó, egymásra figyelünk, nem megsértve a másik szokásait, feladatait, „énidejét”.

Az évek múlásával természetesen azt is tudjuk a feleségemmel, hogy nem mi vagyunk a gyerekeink fő partnerei, de ha együtt lehetünk velük, annak nagyon örülünk, ajándék számunkra.

Máté és Vera is egyre önállóbb lesz, ezt elfogadjuk, ez az élet rendje. Az a cél, hogy ne érezzék kötelességüknek, hogy időnként velünk legyenek, hanem önszántukból szeressék azt. Ezt az állapotot szeretnénk minél tovább kitolni, reméljük, ők is ezt érzik.

- Miként tervezitek, alakítjátok az idei karácsonyi ünneplést? Eddig több generáció állta körül mindig a karácsonyfát, s ült az ünnepi asztalhoz. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de sajnos ismét a koronavírus-helyzet okozta szabályokra gondolok.

- A karácsonyra valóban másként készülünk mi is, mint eddig bármikor az életben. Ezzel együtt úgy leszünk együtt, ha rövidebb időre is, hogy betartjuk a mindenkire, minden családra vonatkozó szabályokat, de a meghitt együttlétről szerencsére nem kell lemondanunk. Ezt jól megtervezve tesszük, de nem túlbonyolítva, elvéve a Szeretet ünnepének a szépségét.

A szüleink idősebbek, ennek ellenére, teljes körültekintéssel, vigyázva rájuk, meghitt szeretetben együtt leszünk. A fa körüli közös éneklés nem maradhat el. A vacsorát a feleségem, a húgom és a nagymamák főzik. Nem marad el a halászlé, a húsleves, a harcsapaprikás, a fasírt és a többféle saláta finomság. Vigyázunk egymásra, hiszen jövőre is lesz karácsony.

Remélem azonban, hogy az új évben már ismét lesz lehetőségem megszervezni a 35-40 fős nagy családi találkozót. Csodálatos élmény mindenkinek. Ezek a célok sok erőt adnak, hogy átvészeljük a koronavírus-világjárvány kihívásokkal teli időszakát.

- Beszéljünk a hivatásodról, a gazdag, sokoldalú szakmai utadról is, s mindarról, amit a kollégáid, az orvostanhallgatók vélhetően részben már ismernek, de most avassuk be az olvasókat is.

- Legnagyobb mesterem dr. Szegedi Gyula akadémikus professzor volt, akitől életre szóló szakmai és emberi tanítást sajátítottam el. Reumatológiából, klinikai immunológiából és belgyógyászatból szakvizsgáztam, ami meg is határozta a hivatásom gyakorlását, a mindenkori fejlődésre, újabb és újabb tudásra, a legkorszerűbb képzésekre való igényemet. Elsősorban a gyulladásos és autoimmun reumatológiai kórképek tartoznak az elsődleges érdeklődési, szakmai hivatásom körébe. Ilyen betegségben szenvedő pácienseket láttam el és gyógyítottam évtizedekig. Néhány éve elsősorban konzultálom a komplikáltabb eseteket, vizitelek és a koronavírus-járvány alatt, immár tavasz óta, döntően én végzem a telemedicinát, azaz a számítógép előtt konzultálok a betegeket érintő kérdésekről. Ez ebben a kritikus időszakban nem hanyagolható el, sőt hatalmas segítség a betegek számára, akik nem érezhetik azt, hogy magukra maradtak.

- A tudományos tevékenységed, a kutatási eredményeid meghatározóak a speciális reumatológiai betegségekben, nem csupán a hazai szakmai körökben.

- A tudományos munkában a reumabetegek társbetegségeit kutatjuk. A gyulladásos betegségekben megnőhet a szívinfarktus, a rák vagy a csontritkulás rizikója. Ennek hátterét, a megelőzés és kezelés módszereit vizsgáljuk. Az oktatás területén hallgatókat, szakorvosokat oktatunk a graduális, illetve a posztgraduális képzés területén. Néhány évig a kar dékánhelyettese is voltam, ami sajátos kihívást jelentett.

A távoktatás most különösen fontos, az egyetemi előadások mellett. Az ötszáz főt regisztráló országos reumatológiai kongresszust is online módon szerveztük meg nagy sikerrel. Szerintem a járvány után is meg kell tartani ezeket a lehetőségeket, mivel megtapasztaltuk, hogy remekül működnek, így nem kellene majd minden konferenciát, megbeszélést személyes jelenléttel megtartani. Ennek további eredményessége a COVID-19-világjárvány után válhat bizonyossá, mindenesetre a jelenlegi folyamat ezen a területen is sikeres.

- Népbetegségnek számítanak hazánkban egyes reumatológiai betegségek, elváltozások, melyek nemcsak megkeserítik a páciensek életét, de a munkában való helytállásukat is gyakorta ellehetetlenítik. Az állandó vagy a visszatérő fájdalommal, reumatikus elváltozásokkal együtt élni nagyban rontja az életminőséget is. Sok esetben kénytelen ezzel együtt élni a betegek jelentős része.

- A porckopás (artrózis), a derékfájás, a köszvény megelőzésében különösen fontos a megfelelő életmód, a rendszeres, az életkornak megfelelő testmozgás, torna, a diéta, az egészséges táplálkozás. Az artrózis legfőbb rizikótényezője az elhízás. Ezekben a betegségekben a nem gyógyszeres kezelés, az életmódbeli következetesség, a fizioterápia sokszor fontosabbak a piruláknál. A krónikus betegségek többsége sajnos tartósan fennmarad, de jól kezelhető, és esetenként tünetmentessé is tehető. Van persze, amikor fontos és elkerülhetetlen gyógyszereket szedni, és egy erős térd- vagy derékfájást helyi injekcióval sokszor gyorsan és hatékonyan lehet enyhíteni. Sajnos időnként eljön az a pont, amikor már műtétre van szükség a fájdalom enyhítése, és a páciensek életminőségének javítása érdekében. A reumatológus és a beteg együtt beszélik meg, mikor olyan erős és elviselhetetlen a tartós fájdalom, a fennálló tünetek, hogy ízületi protézist kell beépíteni, vagy gerincsérvműtétet kell végezni. Nagyon fontos a műtét utáni rehabilitáció azért, hogy az operált beteg mihamarabb talpra álljon, és visszanyerje jó életminőségét, és munkába állhasson. Mindezek után is folytatni kell a megkezdett tornát és ügyelni a helyes életmódra, nehogy az operáció előtti állapot visszatérjen.

- A gyulladásos-autoimmun reumatológiai betegségekről keveset tudunk és hallunk. Elsősorban csak akkor, ha valakit közvetlenül érint a környezetünkben, netán magunkon is megszenvedjük a beetgség kínjait.

- A gyulladásos-autoimmun reumatológiai betegségek közé a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, a köszvény, a lupus, a scleroderma, a myositis, a Sjögren-szindróma, vasculitisek tartoznak. Számos ilyen beteget gondozunk rendszeresen. Bármelyik állapot lehet sürgősségi, ha olyan szervi eltérés vagy váratlan, hirtelen esemény jelentkezik, ami a beteg egészségi állapotát tovább ronthatja, veszélyeztetheti.

Nagyon fontosnak tartom a holisztikus szemléletet, az alapos kivizsgálást, melybe a nem mozgásszervi társbetegségek feltérképezése is beletartozik. Vagyis a beteget nemcsak a hozzánk forduló panaszai okán kell vizsgálni, hanem a már meglévő, egyéb betegségeket is össze kell vetni az adott reumatológiai kórképpel. Ehhez szükség van a korábbi leleteire. Ezért a hatékony gyógyszerektől (fájdalomcsillapítás mellett, ha szükséges, szteroid, betegségmódosító kezelés) a fizioterápián át az életmódbeli tanácsokig – dohányzásról való leszokás, diétázás, fogyás – minden ide tartozik a szakterületünkön.

- Hol működnek azok az egészségügyi intézmények, ahol a betegek a kezelésüket, gyógyulásukat remélhetik a cívisvárosban a jelenlegi COVID-19-világjárvány idején?

- Debrecenben, rajtunk kívül, a Kenézy Kórház rendelőintézeteiben, a Nagyerdei Gyógyfürdőben és még több kisebb helyen működnek rendelések. Az ország más városaiban a háziorvosok tudnak felvilágosítást adni, annál is inkább, mert reumatológiai vizsgálathoz a beutalót tőlük kell kérni.

A szakmai megállapodások alapján a kopásos betegségben – artrózis –, derékfájásban, csontritkulásban szenvedőket elsősorban ezeken a gyógyító helyeken látják el a szakemberek. Senki nem marad ellátatlanul, noha előfordul a koronavírus-járványtól függetlenül is, hogy hosszabb a betegek előjegyzési és várakozási ideje. Ennek oka az egyre növekvő panaszosok száma, akik a segítségünkre, gyógyító tevékenységünkre elismerendő türelemmel várnak.

A páciensek az ország minden tájáról érkeznek hozzánk. A rendszeres visszajelzések alapján a magas szakmai, szakorvosi színvonalnak, a betegbarát környezetnek, a kollégák segítőkész, elfogadó hozzáállásának köszönhetően ragaszkodnak hozzánk a páciensek, és kifejezetten együttműködőek. Ez egy hatékony és fontos egyensúlyt teremt a hétköznapokban a betegek és az orvosok, az egészségügyi dolgozók közt.

Betegklub kirándulásaÉvtizedek óta működik az Artritisz Betegklubunk, ahová sokan járnak. Külön büszkék vagyunk arra, hogy 2020-ban a Debreceni Egyetemről a mi klinikánk kapta a Családbarát Klinika kitüntetést.

- Sajnos a koronavírus-világjárvány miatt nagyon sok beteg nélkülözni kényszerül a korábban megszokott, klinikai vagy kórházi gyógyító ellátás korábbi rendjét, míg másoknak a fájdalmat, szenvedést enyhítő operációik maradnak el. S amit a legnehezebb elfogadni, hogy maguk az orvosok sem tudják, mely hónapra tehetik a változás idejét. Nagyon sokan várják, hogy vége legyen a koronavírus-világjárványnak, visszaállhasson a korábbi rend, megnyíljanak a járó- és fekvőbeteg-rendelések, és ne kelljen korlátozásokat állítani a megváltásnak tűnő operációk elé.

Csoportkép- Nem magunk, hanem a Klinikai Központ (KK) döntött úgy, hogy a reuma osztályt kiürítik az esetleg érkező COVID-19-betegek számára, így fekvőbeteg-osztályunk több hete nem működik. A felvételt igénylő betegeket más osztályokon elhelyezve kezeljük. Szakambulanciáink és a célzott terápiás ellátás zavartalanul működik, természetesen előjegyzés, előzetes egyeztetés alapján, háziorvosi beutalóval, a kötelező higiénés szabályokat maximálisan betartva, ami az egészségügyi intézményekre, a dolgozókra és a páciensekre egyaránt érvényes.

Mindannyian reménykedünk a legmegfelelőbb vakcina, vakcinák mielőbbi érkezésében, az oltási folyamat megkezdésében, így a koronavírus-világjárvány „visszavonulásában” szerte a világon, így hazánkban is. Mindenkinek ez a közös, elsődleges célja, reménye, természetes érdeke. Addig viszont tegyük azt, amit a szakemberek kötelezővé tesznek az egészségünk óvása érdekében, legyünk türelmesek, szabálykövetőek, viseljük a maszkot, de helyesen, cseréljük azt naponta többször, gyakran mossunk szappannal, folyó meleg vízben kezet, használjunk fertőtlenítő gélt, tartsunk be minden higiénés szabályt, a megfelelő 1,5-2 méteres távolságot, hogy vigyázhassunk magunkra, egymásra, szeretteinkre. Ha COVID-19-fertőzöttek vagyunk, muszáj a karanténkötelezettséget betartani! Felelősek vagyunk egymásért, önmagunkért, amibe bele lehet fáradni, jól tudjuk, de feladni nem szabad, hiszen az életünk múlhat ezen.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Reumatológiai Tanszékéről és az itt folyó betegellátásról

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Reumatológiai Tanszéke 2001. óta működik, és 2008-tól végzik jelenlegi helyükön a gyógyító munkát, ami korábban az I-es számú Sebészeti Klinikaként volt ismert. A modern, korszerű Reumatológiai Tanszéken a Debreceni Egyetem klinikáin végzett modern képalkotó, laboratóriumi vizsgálati módszerek elérhetőek, aminek köszönhetően a tanszék reumatológus szakorvosai modern kezelési eljárással, a leghatékonyabb célzott terápiákkal is rendelkeznek. Nemzetközi irányelvek szerint gyógyítanak, ami alapot ad ahhoz, hogy az egyik legkiválóbb centrummá váljanak. Összesen húsz ágyon folyik a gyógyító munka, és heti 60 órában történik a szakrendelés. Elegendő számú szakorvos és szakdolgozó áll a betegek rendelkezésére. Az infúziós és az injekciós kezeléseket külön helyiségben végzik a szakemberek, mint ahogyan a fizioterápiás és gyógytorna ellátás is magas színvonalon érhető el a gyógyulni vágyók számára. Az előjegyzés normál körülmények között (vagyis a koronavírus-járvány előtt) nem szokott 2-3 hétnél hosszabb lenni, de a sürgősségi eseteket pár napon belül fogadják a Reumatológiai Tanszéken. Annak, hogy egy beteg befekvést igényel-e, megvannak a szakmai indokai. Azonban mindig van szabad ágy a kórtermekben a váratlan, sürgősségi, indokoltan azonnali befekvést igénylő betegeknek. Ezt azonban a koronavírus-világjárvány sajnos felülírta.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Dr. Szombathelyi Éva: Minden...

A Pro Sanitate-díjas dr. Szombathelyi Éva, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának klinikai szakpszichológusa 50 éve végzett az ELTE-n, 50 éve...

Czeizel Barbara édesapja nyomdokait...

Huszonöt éves fennállását ünnepli a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, amely fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és...

Dr. Novák Hunor: Kételkedni kell...

Nem hátrálhatunk meg, szükséges ellenpólust képeznem, és keményen ki kell mondanom a valóságot, fel kell hívnom a tévedésekre a figyelmet, korrekt...

Beszélgetés dr. Kiss Imrével...

Szerencsés az a gyermek, akinek gyógyítását dr. Kiss Imre főorvos, a budapesti Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának sebész...

Dr. Falus András: A genetika...

Játék. Az életben, így a munkában, a tudományban is nagyon fontos a játékosság - mondja a biológus végzettségű dr. Falus András, aki kutat...

Prof. Dr. Balla György: A figyelem...

1977-től, közel 40 éve dolgozom a debreceni gyermekklinikán. Számos emlék, eredmény jutott eszembe, amikor megtudtam, hogy Széchenyi-díjat kapok -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.