Keringésvizsgálat kapillármikroszkóppal gyermekeken

szerző: Dr. Asbóth Dorottya, gyermekbőrgyógyász - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A vizsgálat fájdalmatlan, mellékhatásoktól mentes, bármely életkorban alkalmazható és előre jelezhet egyes autoimmun betegségeket. Hogyan zajlik és mire való ez a vizsgálat?

Bár a kéz ujjainak hidegsége gyakori jelenség, a hideg gyermekkéz jelezhet keringési zavarokat. Az eddigi vizsgálatoknál egyszerűbb módszerrel, fájdalom és megterhelés nélkül kimutathatók a keringés rendellenességei. A kapillármikroszkóp segítségével láthatóvá válnak az ujj hajszálerei, amelyek alaki és szerkezeti eltérései bizonyos kórállapotokra utalhatnak, mondta el dr. Asbóth Dorottya, gyermekbőrgyógyász főorvos, aki a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben a vizsgálatot végzi.

Az ujjakon, a körömágyhoz közel eső részeken, a körömbőröcskének kapillármikroszkópos vizsgálata során felfedezett szerkezeti változások jelzik az apró erek állapotát. A kapilláris erekben látható elváltozások súlyossága utal a betegség súlyosságára is, így a kórfolyamat követésére, a terápia hatékonyságának mérésére is használható, valamint a betegség prognózisával kapcsolatban is információt nyújt.

A kapillármikroszkópos vizsgálat alkalmas arra is, hogy elkülönítse a kézujjak időszakos elkékülésének, hideg tapintásának jelenségét a szervezet egészét érintő, autoimmun eredetű, gyulladásos megbetegedéseitől. Ennek a típusú analízisnek különösen akkor van jelentősége, amikor a kezelőorvos szeretné bizonyos betegségek gyanúját kizárni vagy megerősíteni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az ápolt körömágy vizsgálata húszperces szobahőmérsékleten (24 Celsius-fok) tartózkodás után végezhető el. Fájdalmatlan, mellékhatásoktól mentes és korlátozás nélkül ismételhető. A 10-15 perces vizsgálat bármely életkorban alkalmazható.

A vizsgálatot végző szakorvos a vizsgálat alatt a kapilláris, apró erek sűrűségét, szélességét, szétszóródását nézi, valamint az elzáródások és abnormális erek számát figyeli meg.

A mikroszkóp felvételei digitálisan rögzíthetőek, így bármikor visszanézhetőek és összehasonlíthatóak a korábbi felvételekkel. Ez megkönnyíti a betegség dinamikájának követését is.

A kapillármikroszkópia tehát kiegészítő információt nyújtó lehetőség olyan betegségek gyanúja esetén, amelyeket eddig csak drága és/vagy megterhelő vizsgálatokkal lehetett diagnosztizálni, követni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Asbóth Dorottya, gyermekbőrgyógyász főorvos Dr. Asbóth Dorottya, gyermekbőrgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.