Fogínybetegségek és a reumatikus ízületi gyulladás

szerző: O.K.T. - WEBBeteg
megjelent:

A reumatikus panaszokkal küszködő páciensek tüneteit, gyakran fogínyproblémák kísérik. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint a reumatiod ízületi gyulladás független markerei a fogínypanaszok lehetnek - hangzott el az Amerikai Reumatológiai Társaság San Francisco-i gyűlésén.

Világszerte körülbelül húsz millió ember szenved reumás arthritis-ben. Ez az autoimmun betegség akkor következik be, amikor a szervezet saját egészséges szöveteit idegen anyagként azonosítja, ezért pusztítani igyekszik azokat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatóorvosai, Dr. Clifton O. Bingham és kollégái 153, 45 és 83 év közötti reumás ízületi gyulladásban szenvedő páciensen végeztek szájüregi vizsgálatokat. Megállapították, hogy fokozott reumatikus szimptómák mellett gyakoribbak voltak az íny megbetegedései.

A betegek harminc százalékát érinti

A kutatási eredmények szerint, a fogínybetegségek előfordulása ízületi gyulladásos betegeknél, kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Bingham szerint "a páciensek harminc százaléka sebészeti beavatkozást is igénylő periodontális betegségben szenved".

A kutató szerint "a reumatoid arthritis és a periodontális megbetegedések összefüggése arra utal, hogy az ínypanaszok a reumás bántalmak betegség-módosító tényezői. A reumás panaszok által érintett lakosság fokozott szájüregi ellenőrzést igényel."

A reumatológusok hangsúlyozták, hogy a periodontális betegségek kezelése már más szervi megbetegedések - diabétesz, kardiovaszkuláris betegségek - fokozott kontrolljával is összefüggésbe került. A lehetőség adott, hogy a fogínybetegségek megfelelő kezelésével az arthritiszes páciensek panaszai is csökkenthetők.

Parodontózis teszt

A teszt segít felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Parodontózis teszt kitöltése

(WEBBeteg - O.K.T.; Forrás: Reuters Health)

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.