Kapcsolat van a herpeszvírus és a szklerózis multiplex között

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A Karolinska Intézet kutatói a vérben lévő antitestek elemzésével kimutatták, hogy az SM-betegek nagyobb mértékben hordozzák a 6A herpeszvírust, mint az egészséges egyének. A Frontiers in Immunology folyóiratban publikált eredmények rámutattak a HHV-6A szerepére az SM kialakulásában.

A sclerosis multiplex, az SM, a központi idegrendszert érintő autoimmun betegség. A betegség oka nem tisztázott, de az egyik megalapozott magyarázat az, hogy a vírus arra készteti az immunrendszert, hogy megtámadja a szervezet saját szövetét. A humán herpeszvírust (HHV-6) korábban összefüggésbe hozták SM-el, de ezekben a vizsgálatokban még nem lehetett különbséget tenni a 6A és a 6B között. A betegektől származó vírusizoláció révén a kutatók képesek voltak kimutatni, hogy a HHV-6B enyhe megbetegedéseket, például roseola infantum-ot okozhat gyermekeknél (leginkább fél év és 2 év között), de nem világos, hogy a HHV-6A okoz-e valamilyen betegséget.

Becslések szerint az összes gyermek 80 százaléka 2 éves kora előtt megfertőződik a HHV-6 vírussal, és sokan közülük a vírus ellen termelődött antitestek által életük végéig védettséget szereznek ezzel a vírussal szemben. Mivel a fertőzés utáni két változatot (6A és 6B) eddig nem sikerült megkülönböztetni, nehéz volt megmondani, hogy a HHV-6A vagy B az SM kockázati tényezője. Ezért a kutatók a vérben lévő antitesteket elemezték.

Ennek során mintegy 8700 SM-es beteg vérmintáinak antitestszintjét hasonlították össze több mint 7200 egészséges emberével, akiknek neme, születési dátuma, a vérminta dátuma és egyéb tényezők hasonlóak voltak az SM-ben szenvedőkével. Arra a következtetésre jutottak, hogy az SM-ben szenvedő embereknél 55 százalékkal nagyobb a HHV-6A fehérje elleni antitestek hordozása, mint a kontrollcsoportnál.

A fiatalkori herpeszvírus-fertőzés veszélyesebb

A vizsgálatok során azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a korábbi vérmintái HHV-6A vírus fertőzést bizonyított, a későbbiek során az SM kialakulásának kockázata kétszeresére nőtt. Minél fiatalabbak voltak az emberek amikor a vírust először felfedezték a vérben, annál nagyobb volt az SM kialakulásának kockázata. A HHV-6B esetében viszont nem találtak ok-okozati kapcsolatot.

"Ez nagy áttörést jelent mind az SM, mind a herpeszvírus-kutatás szempontjából" - mondta Anna Fogdell-Hahn, a Karolinska Institutet Klinikai Idegtudományi Tanszékének docense és a tanulmány egyik vezető szerzője. "Alátámasztja azt az elméletet, miszerint a HHV-6A hozzájárulhat az SM kialakulásához.

Kapcsolódó cikkek

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: MS linked to variant of common herpes virus (ScienceDaily)

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.