Még nem bizonyították, hogy vitaminokkal erősíthető az immunrendszerünk

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az, hogy kevésbé fertőződik meg valaki télen, ha rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik és ezek mellett vitaminokat is szed, az tapasztalati tény, de az a kijelentés, hogy a vitaminok vagy más táplálék-kiegészítők erősítik az immunrendszerünket, nem állja meg a helyét. Az immunrendszer egy nagyon komplex és bonyolult rendszer, ami sokmillió sejtből, molekulából áll.

A Prima-díjas Erdei Anna immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője, az MTA kutatója a WEBBeteg.hu portálnak nyilatkozva elmondta: vannak olyan gyógynövények, különböző vitaminokban, rostokban gazdag gyümölcsök, zöldségek, amelyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatását régóta ismerjük, és ezek fogyasztása segíthet különböző betegségek leküzdésében. Azt azonban kellő bizonyítékok híján senki nem jelentheti ki, hogy ezek, illetve a különböző készítmények bármelyike „erősíti az immunrendszert” - hangsúlyozza a kutató.

Nézzünk mögé!

Az immunrendszer sok-sok sejtből és molekulából álló, nagyon finoman szabályozott működésű rendszer. Meg tudja valaki mondani, hogy mit és hogyan „erősítenek” ezek a szerek az immunrendszeren belül? A T-limfociták számát és működését? A kórokozókat bekebelező sejtekét, a makrofágok vagy a granulociták funkcióját? Vagy a sejtek által termelt millió féle különböző anyag mennyiségét befolyásolják? Számos olyan kérdés van, amelyekre válaszolni kellene, mielőtt kijelenthetnénk, hogy egy bizonyos szer valóban befolyásolja az immunrendszer működését.

Csak klinikai körülmények között

Ismerünk olyan gyógyszereket, amelyekkel be lehet avatkozni az immunrendszer bizonyos folyamataiba, de ezeket nem lehet megvásárolni a drogériában, hanem szigorúan ellenőrzött, kórházi körülmények között alkalmazzák az orvosok. Ehhez persze előzetesen ki kell vizsgálni a beteget, meg kell állapítani, hogy konkréten mi okozza a bajt, és ennek ismeretében lehet megcélozni pl. egy bizonyos sejtet - mondja Erdei Anna. Ezeket a gyógyszereket hosszú kutatómunkával, évtizedeken át fejlesztették, rangos nemzetközi szaklapokban tették közzé az eredményeket, majd szintén éveken át tartó klinikai kipróbálás után használja az orvostudomány, kimondottan célzott terápiára. Egy-egy ilyen immunterápiás kezelés - amellyel például gátolható egy káros gyulladási folyamat, vagy bizonyos rákos sejtek elpusztíthatóak - nem olcsó, a költsége milliós nagyságrendű.

Az immunológus elmondta azt is: természetesen vizsgálják azt, hogy különböző anyagok - köztük például a vitaminok -, hogyan hatnak egyes immunsejtek működésére. Nyilván nem könnyű ezeket a kísérleteket elvégezni, főleg, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy az emberi szervezetre pontosan hogyan hat egy bizonyos anyag. Csak állatokkal, azokkal is csak szigorú szabályok betartásával lehet kísérleteket végezni, és még ha jutunk is valamilyen eredményre, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy az emberi szervezetben is ugyanúgy működik minden, mint a kísérleti állatban. A sok hasonlóság ellenére lényeges különbségek vannak például az egér és az ember immunrendszere között.

Maradnak a kémcsőben végzett kísérletek, amikor a teljes folyamatnak csupán egy-egy részletét tudjuk vizsgálni, de ezekkel nehéz modellezni azt, ami a szervezet egészében zajlik le. Gondoljunk például arra, hogy ha beveszünk egy bizonyos szert, tudni kell, hogy abból mi szívódik fel, hogyan alakul át, végül pedig, mi jut el az immunrendszer sejtjeihez és hogyan hat annak működésére. Könnyű belátni, hogy ezek igen költség- és időigényes kísérletek, amelyeket felkészült kutatók csapata tud csak elvégezni jól felszerelt laboratóriumokban.

Ha lenne is csodaszer…

Még ha születne is valamikor olyan csodaszer, amelyről sikerül bebizonyítani, hogy valóban fokozza az immunrendszer egészének működését, akkor azt egészen bizonyosan nem lehetne recept nélkül kapni, alkalmazása pedig csak nagyon speciális klinikai esetekben lenne javasolt. Az immunrendszer nagyon kényes egyensúlyon alapuló működésébe nem szabad ok nélkül belenyúlni, mert nagy valószínűséggel csak ártanánk vele - például fokoznánk az autoimmun betegségek vagy az allergiás kórképek kialakulásának a lehetőségét - hívja fel a figyelmet a kutató.

Megelőzés gyanánt?

Az, hogy egy egyébként egészséges, normális körülmények között élő ember évente egyszer-kétszer megfázik, elkap valamilyen fertőzést, egyáltalán nem tragédia, emiatt nem kell mindjárt azon gondolkodni, hogy milyen „erősítő” szereket vásároljunk és szedjünk be. Az immunrendszernek éppen „az a dolga”, hogy felismerje és közömbösítse, illetve leküzdje a szervezetünkbe kerülő kórokozókat. Ez a folyamat valóban járhat kellemetlen tünetekkel - lázzal, levertséggel, fájdalommal -, de éppen ezek a szervezetben lejátszódó folyamatok „erősítik az immunrendszerünket” - ha úgy tetszik, és hozzák létre az immunológiai memóriát, aminek segítségével egy következő fertőzést könnyebben kivédünk - teszi hozzá Erdei Anna.

Izgalmas immunológia

Az immunológia az orvosi biológia egyik legdinamikusabban fejlődő ága, nagyon sok újdonság erről a területről kerül ki manapság. Ez érthető, mert mára kiderült, hogy a legtöbb betegségnek van immunológiai vonatkozása is, gondoljunk csak például a hazánkban sajnos nagyon gyakori daganatos betegségekre, a legkülönbözőbb gyulladással járó kórképekre, az autoimmun betegségekre, vagy a lakosság egynegyedét érintő allergiai kórképekre. A magas színvonalú kutatások eredményeinek köszönhetően évről-évre egyre több olyan gyógyszer kerül forgalomba, amelyekkel ezek a betegségek hatékonyan kezelhetők.

Az elmúlt jó néhány évtizedben nagyon jelentős előrelépés történt a bizonyítékokon alapuló gyógyító eljárások területén, így a szervezet védekező rendszerével kapcsolatban is. Megfelelő védőoltásokkal ma már olyan halálos fertőző betegségeket tudunk elkerülni, mint például a himlő, kanyaró, tetanusz vagy legújabban a méhnyakrák. Képesek vagyunk a szervezetünkbe került kórokozókat, mérgeket ellenanyagokkal semlegesíteni, mint például a veszettség vagy a kígyóméreg esetében.

Szintén az utóbbi évek eredménye, hogy bizonyos tumorokat „varázslövedékkel”, vagyis célzott ellenanyag terápiával meg tudunk semmisíteni. Ezeket az immunrendszer működését alapvetően befolyásoló eljárásokat azonban csak igen alapos vizsgálatokat követően vezették be a terápiás arzenálba, és csak nagyon körültekintően lehet alkalmazni - teszi hozzá Erdei Anna immunológus.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.