Divatos ruhák kerekesszékes nőknek

MTI
megjelent:

Mozgáskorlátozott nők számára készít kényelmes és könnyen hordható divatos ruhákat egy brit tervező, aki azután szembesült az ilyen típusú ruhadarabok hiányával, hogy pár évvel ezelőtt maga is kerekesszékbe került.

A nehezen elérhető cipzárakkal és gombokkal, vagy a megfelelő nadrág kiválasztásával sokaknak meggyűlik a baja a mindennapokban. A kerekesszékes nők számára azonban mindezek valódi kihívást jelenthetnek. Olyan dolgokról van szó, amelyekről az ember nem is gondolkodik addig, amíg nem a saját bőrén tapasztalja őket - mondta Ann Oliver, akinél 1990-ben diagnosztizáltak szklerózis multiplexet, ugyanabban az évben, amikor a testvére belehalt a betegségbe.

Oliver állapota az évek előrehaladtával olyannyira súlyosbodott, hogy ma már kerekesszéket használ. Tapasztalatai szerint a hozzá hasonló nőknek nagyon nehéz olyan divatos ruhákat találniuk, amelyeket segítség nélkül tudnak felvenni és kényelmesen viselni. Az asszony azzal a céllal iratkozott be a londoni Central St. Martins College kurzusára, hogy saját ruhamárkát hozzon létre mozgáskorlátozott és "a konvencióktól eltérő" nők számára - olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

Divatosan praktikus termékek

Guruló műhely-hálózat

A mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhelyek hálózatát 2008-ban kezdte el kiépíteni a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja. A segédeszközöknek kiemelt jelentőségük van a fogyatékos emberek komfortérzetének és társadalmi integrációjának szempontjából.

Xeni névre keresztelt első kollekcióját idén dobta online piacra. Az általa tervezett kabátokon és dzsekiken mágnesek helyettesítik a gombokat. A kabátok hátul kivágottak, hogy ne kelljen igazgatni őket és az ülés során a gallérjuk ne szorítsa a viselőjük nyakát. A nadrágok derekának hátsó részét szintén a kerekesszékben való kényelmes ülés érdekében toldották meg plusz anyaggal. A kollekcióban sorakozó estélyi ruhák pedig kifejezetten viselőjük vállára terelik a pillantásokat.

A gazdasági nehézségek ellenére Oliver a férjével közösen megtakarított pénzből indította el saját vállalkozását. A kollekciót London északi részén gyártják, kis darabszámban, ami azt jelenti, hogy a ruhák meglehetősen drágák: egy nadrág ára például 130 fontra, vagyis 48 800 forintnak megfelelő összegre rúg. Oliver szerint azonban már most sokan érdeklődnek a ruhái iránt - mintegy tízmillió mozgáskorlátozott ember él a szigetországban - és tekintve, hogy a nagyvállalatoknak nem éri meg a speciális darabok gyártása, ezért a kollekciója szinte biztos piacra talál.

Testreszabás hozott anyagból

A szigetországban csupán néhány bolt kínálatában szerepelnek kifejezetten mozgáskorlátozott nőknek és férfiaknak szánt ruhadarabok, ám azok többsége - praktikus mivoltuk ellenére - divatjamúlt fazonok. Az 1980-as években nyolc olyan jótékonysági szervezet működött Nagy-Britanniában, amelyek a mozgáskorlátozottak számára készítettek, vagy alakítottak át ruhákat. Ezeknek a száma mára felére csökkent.

A harminc éve működő Clothing Solutions nevű szervezet például bármilyen hozott ruhából képes a viselőjének megfelelő darabot készíteni. "A muszkuláris disztrófiával küzdő gyerekeknek például nehézséget jelenthet a blézerek viselése a kerekesszék miatt, ezért ezeket a ruhadarabokat hátul kettévágjuk és szíjjal fogjuk össze" - magyarázta a szervezet munkatársa. Az adományokból működő szervezet - amely az előállítási költségeknél kevesebbet számol fel az elkészült ruhákért - azonban ma már a túlélésért küzd.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.