Divatos ruhák kerekesszékes nőknek

Szerző: MTI

Mozgáskorlátozott nők számára készít kényelmes és könnyen hordható divatos ruhákat egy brit tervező, aki azután szembesült az ilyen típusú ruhadarabok hiányával, hogy pár évvel ezelőtt maga is kerekesszékbe került.

A nehezen elérhető cipzárakkal és gombokkal, vagy a megfelelő nadrág kiválasztásával sokaknak meggyűlik a baja a mindennapokban. A kerekesszékes nők számára azonban mindezek valódi kihívást jelenthetnek. Olyan dolgokról van szó, amelyekről az ember nem is gondolkodik addig, amíg nem a saját bőrén tapasztalja őket - mondta Ann Oliver, akinél 1990-ben diagnosztizáltak szklerózis multiplexet, ugyanabban az évben, amikor a testvére belehalt a betegségbe.

Oliver állapota az évek előrehaladtával olyannyira súlyosbodott, hogy ma már kerekesszéket használ. Tapasztalatai szerint a hozzá hasonló nőknek nagyon nehéz olyan divatos ruhákat találniuk, amelyeket segítség nélkül tudnak felvenni és kényelmesen viselni. Az asszony azzal a céllal iratkozott be a londoni Central St. Martins College kurzusára, hogy saját ruhamárkát hozzon létre mozgáskorlátozott és "a konvencióktól eltérő" nők számára - olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

Divatosan praktikus termékek

Guruló műhely-hálózat

A mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhelyek hálózatát 2008-ban kezdte el kiépíteni a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja. A segédeszközöknek kiemelt jelentőségük van a fogyatékos emberek komfortérzetének és társadalmi integrációjának szempontjából. Az ország valamennyi régiójában elérhető a Guruló műhely-hálózat

Xeni névre keresztelt első kollekcióját idén dobta online piacra. Az általa tervezett kabátokon és dzsekiken mágnesek helyettesítik a gombokat. A kabátok hátul kivágottak, hogy ne kelljen igazgatni őket és az ülés során a gallérjuk ne szorítsa a viselőjük nyakát. A nadrágok derekának hátsó részét szintén a kerekesszékben való kényelmes ülés érdekében toldották meg plusz anyaggal. A kollekcióban sorakozó estélyi ruhák pedig kifejezetten viselőjük vállára terelik a pillantásokat.

A gazdasági nehézségek ellenére Oliver a férjével közösen megtakarított pénzből indította el saját vállalkozását. A kollekciót London északi részén gyártják, kis darabszámban, ami azt jelenti, hogy a ruhák meglehetősen drágák: egy nadrág ára például 130 fontra, vagyis 48 800 forintnak megfelelő összegre rúg. Oliver szerint azonban már most sokan érdeklődnek a ruhái iránt - mintegy tízmillió mozgáskorlátozott ember él a szigetországban - és tekintve, hogy a nagyvállalatoknak nem éri meg a speciális darabok gyártása, ezért a kollekciója szinte biztos piacra talál.

Testreszabás hozott anyagból

A szigetországban csupán néhány bolt kínálatában szerepelnek kifejezetten mozgáskorlátozott nőknek és férfiaknak szánt ruhadarabok, ám azok többsége - praktikus mivoltuk ellenére - divatjamúlt fazonok. Az 1980-as években nyolc olyan jótékonysági szervezet működött Nagy-Britanniában, amelyek a mozgáskorlátozottak számára készítettek, vagy alakítottak át ruhákat. Ezeknek a száma mára felére csökkent.

A harminc éve működő Clothing Solutions nevű szervezet például bármilyen hozott ruhából képes a viselőjének megfelelő darabot készíteni. "A muszkuláris disztrófiával küzdő gyerekeknek például nehézséget jelenthet a blézerek viselése a kerekesszék miatt, ezért ezeket a ruhadarabokat hátul kettévágjuk és szíjjal fogjuk össze" - magyarázta a szervezet munkatársa. Az adományokból működő szervezet - amely az előállítási költségeknél kevesebbet számol fel az elkészült ruhákért - azonban ma már a túlélésért küzd.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Sclerosis multiplex: Epstein-Barr...

A hipotézis nem új, azonban most beigazolódni látszik a feltevés: Az Epstein-Barr-vírus-fertőzés lehet a sclerosis multiplex (SM) fő oka. Ez egyben...

Az immunszuppresszánsok...

Az immunrendszer megfelelő működése létfontosságú az egészséges élethez. Azonban vannak olyan állapotok, amikor előfordulhat, hogy az immunrendszer...

Kerekes székkel is kerek lehet a...

Különleges emberek. Az élet csúnya, kelletlen fintorára élni akarással, kitartással, és derűsen tekintenek. A magánéletükben, a munkájukban, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.