• A dohányfüst csökkenti az asztma gyógyszerek hatását

    Szerző: allergiakozpont.hu

    A passzív dohányzás több káros hatása ismert, a Chest folyóiratban közölt vizsgálat a gyermekkori asztma kezelésében betöltött negatív szerepére hívja fel a figyelmet.

    Füstös otthonok, beteg gyerekek

    Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti. Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!>>

    A dohányzás károsítja az egészséget, de mindenki a saját egészségéért felel – vélekednek gyakran, akiknek a füstölgés a mindennapok része. A passzív dohányzás azonban a környezetet is érinti, különösen igaz ez a lakáson belül elszívott cigaretták esetében.

    A zárt térben keletkező füst épp akkora veszélyt jelent a nem dohányzó egészségre, mintha a másik fél is rágyújtana. Régóta tudjuk, hogy a dohányfüsttel teli levegő belélegzése a kisgyermekekre különösen veszélyes: rontja a tüdő működését, hajlamosít az olyan krónikus betegségekre, mint az idült hörghurut és az asztma – sorolja dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa.

    A friss kutatás arra is rávilágít, hogy nemcsak a betegség kialakulásában van szerepe, de a passzív dohányzás a kezelés eredményességét is csökkenti.

    Hirdetés

    Erősebb tünetek, mellékhatások

    A 19 vizsgált gyermek esetében 9 szülei dohányoztak, míg 10 családban füstmentes levegőt szívtak a gyermekek a lakásban, autóban egyaránt. A kutatók megállapították, hogy a dohányzó családban felnövő gyermekek szervezetében kevesebb HDAC2 enzim volt kimutatható, s emiatt kevésbé reagáltak az inhalációs szteroid kezelésre. Náluk a tünetek erősebben és gyakrabban jelentkeztek, magasabb dózisú, így több mellékhatást okozó szteroid kezelésre volt szükségük.

    Kerülje a dohányzást zárt térben!

    A HDAC2 nevű enzim nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szteroidok gyulladáscsökkentő hatásukat kifejtsék, így érthető, hogy az enzim csökkent mennyisége következtében miért reagáltak rosszabbul a gyerekek a kezelésre.

    A passzív dohányzást elszenvedő gyerekeknél felére csökkent az enzim aktivitása, a lakásban, autóban dohányzó szülök tehát hatalmas felelőtlenséget követnek el gyermekükkel szemben – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit.

    Az inhalált asztma elleni gyógyszerek segítenek a betegség tüneteit csökkenteni, a súlyosabb rohamokat megelőzni, ezért lényeges, hogy hatásukat a lehető legjobban ki tudják fejteni.

    (Forrás: allergiakozpont.hu)

    Módosítva: 2014.11.05 02:51, Megjelenés: 2014.11.05 02:51
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Mit tegyünk, ha kimaradt az asztma gyógyszer?

    Mit tegyünk, ha a gyógyszerszedésben kimarad néhány alkalom, pótoljuk-e és ha igen, hogyan az elfeledett gyógyszert?

    A dohányzás káros hatásai

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.

    Asztmavilágnap - Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon

    Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség; itthon évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak - hívják fel a figyelmet szakemberek az asztma világnapján.

    Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

    Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.