• Nincs szükség allergiamegelőző terhes-diétára

    Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg, MTI

    A földimogyoró-allergia a leggyakoribb és legveszélyesebb élelmiszerallergia az Egyesült Államokban, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A jelenség az USA-ban hagyományosan elterjedt – igen magas arányú, gyakori – földimogyoró fogyasztással magyarázható.

    Egy új kutatás azt állapította meg, hogy nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

    Hirdetés

    A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott. Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

    A földimogyoró-allergia tünetei

    A földimogyoró-vaj (peanut butter) naponta szerepel az amerikai családok asztalán. A kialakuló allergia tünetei gyakran nagyon hevesek, azonnali rosszulléttel, arc-nyelvdagadással, nem ritkán eszméletvesztéssel, keringés összeomlással járó úgynevezett anafilaxiás sokkot okozhatnak.

    Mivel a földimogyoró-mentes étkezés szinte megoldhatatlan az USA-ban, ezért az amerikai gyerekek ezrei hordanak az iskolatáskájukban életmentő önbelövő injekciót, mondja dr. Csáki Csilla. Az immunológus-allergológus azt is érthetőnek tartja tehát, hogy ennek az allergiafajtának a lehetséges megelőzésére, számos kutatás indításával ekkora gondot fordítanak.

     Terhesség és mogyoróallergia


    Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben. (MTI)

    A terhesség alatt az anya vérkeringéséből – a méhlepényen keresztül – sokféle vegyület, molekula átjuthat a magzatba, így elvileg allergiát kiváltó fehérjecsoportok is.

    Bár a magzat immunrendszere még kialakulatlan, azt már néhány éve, kutatók eredményei alapján tudni lehet, hogy későbbi allergiára hajlamos újszülöttekben már a születéskor a normálisnál magasabb lehet a köldökzsinórban mért, allergiát okozó ellenanyagok (IgE) szintje.

    Arra vonatkozóan viszont eddig még nem voltak ismereteink, hogy konkrét élelmiszerrel szembeni allergizálódás is bekövetkezhet már az anyaméhben, mondja a jelentés kommentálására felkért Csáki doktornő.

    A kutatás eredményei szerint olyan csecsemők véréből sikerült kimutatni a földimogyoróval szembeni allergiás fehérjét, akik még soha nem kaptak földimogyorót. Elvileg a szoptatás alatti anyai fogyasztás is okozhatta ezt, a hírből nem derül ki, hogy a szoptatás lehetséges hatását hogyan zárták ki.

    Az ugyanis már jól ismert tény, hogy az anya szoptatás alatti tehéntej fogyasztása tejfehérje-allergiát válthat ki arra érzékeny babáknál, de a terhesség alatti ilyen lehetséges hatásról eddig nem tudtunk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A csecsemők vérében mért, mogyoróval szembeni allergiás ellenanyagok ugyanakkor még nem igazolják a tényleges élelmiszer-allergiát az idézett vizsgálatban, ehhez még a fogyasztáskor fellépő tünetek is szükségesek lennének. 2 éves kor előtt azonban nem javasolt földimogyorót adni a gyerekeknek és lehet, hogy addigra, mire kapnak mogyorót, már el is tűnnek ezek az ellenanyagok a vérükből. Ezen babák további követésénél nyilván azt fogják vizsgálni, hogy a későbbi években ténylegesen nagyobb eséllyel alakul-e ki náluk tünetekkel járó mogyoróallergia, vagy csak egy jelentőséggel nem bíró vérvizsgálati leletről van most szó. Egyelőre tehát senkinek nem javasolható, hogy tartson terhessége alatti speciális allergia-megelőző célú diétát, mert arra még nincsen semmiféle bizonyíték, hogy ténylegesen, a tünetek szintjén is allergizálhat-e bármilyen élelmiszer, amit ilyenkor elfogyaszt a kismama.

    (Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg, MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.11.03 16:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.