Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Cikkünkben nemcsak erre a kérdésre kaphat választ, hanem az allergiások körében a járványhelyzet miatt egyéb, gyakran felmerülő kérdésekre is.

Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

A legtöbb allergia elleni gyógyszernek nincs hatása az immunitásra, de ez valójában a gyógyszertől függ. Egyes gyógyszercsoportok és hatóanyagok, mint például az antihisztaminok és a montelukast általánosságban biztonságosnak tekinthetők, így ezek továbbra is alkalmazhatók. Legjobb tudomásunk szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az antihisztaminok csökkentenék az immunválaszt.

Az inhalációs és nazális (orrban alkalmazott) szteroidok általánosságban szintén biztonságosnak tekinthetők, mivel ezek kizárólag az orrot vagy a légutakat célozzák lokálisan, és itt próbálják csökkenteni az esetleges gyulladást vagy az allergiás reakciót. Az orális (szájon át alkalmazott) szteroidok és egyéb immunszuppresszív tabletták azonban hátrányosan befolyásolhatják az immunitást, ezért szükséges, hogy orvos értékelje a gyógyszer szedésével járó előnyöket és kockázatokat, így ki kell kérnünk a háziorvosunk vagy szakorvosunk tanácsát ezekkel kapcsolatosan.

Ezt olvasta már? Koronavírus - A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

Azt tudjuk, hogy az allergia a hibás immunműködéssel függ össze. Ez azt jelenti, hogy az allergia miatt sokkal sebezhetőbbé válunk?

Az allergia nem egy autoimmun betegség. Az allergia az allergénre, például egy bizonyos ételre vagy pollenre adott túlzott immunválasz eredménye. Az immunrendszerünk a védekező mechanizmusunk és az a feladata, hogy a védelmünk érdekében reagáljon az olyan dolgokra, mint a vírusok és a baktériumok. Ne tévesszük össze az allergiát és egy allergénnel való kontaktus következtében kifejtett túlzott immunválaszt azzal, amikor a szervezet nem képes immunválaszt kifejteni egy vírusra vagy baktériumra.

Gyermekemnek ételallergiája van és amiatt aggódok, hogy a jelenlegi körülmények között nem fogok tudni mentőt hívni hozzá, ha anafilaxiás sokkot kapna.

Az anafilaxiás sokk továbbra is prioritás marad a sürgősségi ellátásban. Ha gyermekünknél allergiás reakciót tapasztalunk, adjunk be neki adrenalininjekciót (ha van otthon), szteroid kúpot, antihisztamincseppet, de a legfontosabb, hogy azonnal hívjuk a mentőket, és a telefonban közöljük, hogy feltehetően anafilaxiás sokkról van szó. Természetesen az allergént fokozottan kerüljük.

A kezemen ekcéma van, és a javasolt gyakori kézmosás miatt csak romlik az állapota. Mit tehetek?

A kézmosás a legjobb módja, hogy megakadályozzuk a koronavírus terjedését. Minden alkalommal, miután kezet mosunk, használjunk bőrápoló készítményt vagy kézkrémet is. Ne feledjük, hogy ha a kezünkön a bőr repedezett, akkor ne viseljünk latexkesztyűt (főként púderezett kesztyűt ne), mivel megvan a lehetősége, hogy érzékennyé válunk a latexre és a latexallergia tünetei is megjelenhetnek.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Coronavirus and Allergy - FAQs (allergyuk.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.