• Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Cikkünkben nemcsak erre a kérdésre kaphat választ, hanem az allergiások körében a járványhelyzet miatt egyéb, gyakran felmerülő kérdésekre is.

    Az allergiaellenes gyógyszerek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre?

    A legtöbb allergia elleni gyógyszernek nincs hatása az immunitásra, de ez valójában a gyógyszertől függ. Egyes gyógyszercsoportok és hatóanyagok, mint például az antihisztaminok és a montelukast általánosságban biztonságosnak tekinthetők, így ezek továbbra is alkalmazhatók. Legjobb tudomásunk szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az antihisztaminok csökkentenék az immunválaszt. Az inhalációs és nazális (orrban alkalmazott) szteroidok általánosságban szintén biztonságosnak tekinthetők, mivel ezek kizárólag az orrot vagy a légutakat célozzák lokálisan, és itt próbálják csökkenteni az esetleges gyulladást vagy az allergiás reakciót. Az orális (szájon át alkalmazott) szteroidok és egyéb immunszuppresszív tabletták azonban hátrányosan befolyásolhatják az immunitást, ezért szükséges, hogy orvos értékelje a gyógyszer szedésével járó előnyöket és kockázatokat, így ki kell kérnünk a háziorvosunk vagy szakorvosunk tanácsát ezekkel kapcsolatosan.

    Ezt olvasta már? Koronavírus - A kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

    Hirdetés

    Azt tudjuk, hogy az allergia a hibás immunműködéssel függ össze. Ez azt jelenti, hogy az allergia miatt sokkal sebezhetőbbé válunk?

    Az allergia nem egy autoimmun betegség. Az allergia az allergénre, például egy bizonyos ételre vagy pollenre adott túlzott immunválasz eredménye. Az immunrendszerünk a védekező mechanizmusunk és az a feladata, hogy a védelmünk érdekében reagáljon az olyan dolgokra, mint a vírusok és a baktériumok. Ne tévesszük össze az allergiát és egy allergénnel való kontaktus következtében kifejtett túlzott immunválaszt azzal, amikor a szervezet nem képes immunválaszt kifejteni egy vírusra vagy baktériumra.

    Gyermekemnek ételallergiája van és amiatt aggódok, hogy a jelenlegi körülmények között nem fogok tudni mentőt hívni hozzá, ha anafilaxiás sokkot kapna.

    Az anafilaxiás sokk továbbra is prioritás marad a sürgősségi ellátásban. Ha gyermekünknél allergiás reakciót tapasztalunk, adjunk be neki adrenalininjekciót (ha van otthon), szteroid kúpot, antihisztamincseppet, de a legfontosabb, hogy azonnal hívjuk a mentőket, és a telefonban közöljük, hogy feltehetően anafilaxiás sokkról van szó. Természetesen az allergént fokozottan kerüljük.

    A kezemen ekcéma van, és a javasolt gyakori kézmosás miatt csak romlik az állapota. Mit tehetek?

    A kézmosás a legjobb módja, hogy megakadályozzuk a koronavírus terjedését. Minden alkalommal, miután kezet mosunk, használjunk bőrápoló készítményt vagy kézkrémet is. Ne feledjük, hogy ha a kezünkön a bőr repedezett, akkor ne viseljünk latexkesztyűt (főként púderezett kesztyűt ne), mivel megvan a lehetősége, hogy érzékennyé válunk a latexre és a latexallergia tünetei is megjelenhetnek.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    F. Zs., fordító; Coronavirus and Allergy - FAQs (allergyuk.org)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.15 13:03, Megjelenés: 2020.04.15 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.