• Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Kukorica allergia esetén a kukoricában található fehérje (zeanin) a bűnös ezért a túlérzékenységi reakcióért. Ezt a fehérjét antigénként kezeli szervezetünk, és ha egyszer az immunrendszerünk antitestek termelésével reagált rá, akkor a legközelebbi kukorica, vagy annak származékának elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkezhetnek rajtunk.

        Hirdetés

        Allergiás tünetek közé tartoznak

        Lehetnek enyhe panaszok, mint például fejfájás, kiütések, ekcéma, a száj viszketése, orrfolyás, asztma, vagy bágyadtság érzése.

        Súlyosabb esetben migrén, vérnyomás ingadozása, a száj és a légutak duzzanata, nyelési és légzési nehezítettség, hányinger, hányás, hasmenés, hiperaktivitás (gyermekeknél), de akár szapora szívverés, eszméletvesztés és keringési sokk is jelentkezhet. A tünetek mindenkinél eltérő mértékűek, egyénileg különböznek, sőt egy személynél sem mindig ugyanazok észlelhetőek.

        A kukorica allergia kimutatása

        A diagnózis felállítása nehézkes lehet, hiszen ezek a tünetek megegyeznek más allergiás reakció esetén jelentkező panaszokkal. Különösen hasonló problémák jelentkezhetnek tej- vagy búzaallergia esetén. Nagy pontossággal csak vérvétellel, bőrpróbával, vagy szakember által követett eliminációs diétával lehet megállapítani a konkrét betegséget.

        Hogyan iktassuk ki a kukoricát az életünkből?

        Az étrendünkből nem olyan könnyű feladat kiiktatni a kukoricát, mint ahogy hangzik. Nem elegendő, hogy nem eszünk főtt kukoricát, kukorica salátát, pattogatott vagy puffasztott kukoricát, kukoricapelyhet, és kerüljük a kukoricalisztet tartalmazó pékárukat. A kukoricából számos élelmiszer-adalékanyagot állítanak elő, olyanokat is, amelyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy kukoricából készült. A leggyakoribbak a kukoricakeményítő és a kukoricából készült édesítőszerek.

        Mivel a kukorica nem tartozik a gyakori allergének közé (mint például a búza, szója, tej, tojás) az élelmiszerek címkéjén a gyártók nem kötelesek azt jelölni, ezért nekünk kell tisztában lennünk, mi az, amit kerüljünk.

        Milyen élelmiszer-adalékanyagok készülhetnek kukoricából?

        Módosított keményítő, karamell, dextróz, dextrin, fruktóz, maltóz, maltodextrin, mannitol, malátaszirup, alkohol, aszkorbinsav (C-vitamin), citromsav, élesztő, sütőpor, aszpartám, barnacukor, porcukor, melasz, cellulóz, kukoricaolaj, eritrit, etanol, gyümölcskoncentrátumok, glutén, glutamát, glicerol, hidrolizált növényi fehérje, inozitol, invert cukor, jódozott só, laktát, lecitin, szorbitol, szukralóz, tokoferol (E-vitamin), vanília (ízesítő, kivonat), xantán gumi, xilit.

        Mindemellett még bizonyos vegyületeket is állíthatnak elő kukoricából: kalcium-citrát, kalcium-laktát, magnézium-sztearát, magnézium-citrát, kálium-fumarát, nátrium-citrát.

        Termékek, amelyek tartalmazhatnak kukoricából előállított adalékanyagot: péksütemények, kenyerek, tésztafélék (ha tésztaipari sütőkeverékből készült), félkész és késztermékek, csokoládék, müzlik, édességek, instant kávé és kakaópor, sós rágcsálnivalók, sütemények, gyümölcskonzervek, dzsemek, lekvárok, gyümölcslevek, ketchup, majonéz, mártások, felvágottak, szénsavas üdítőitalok, tejitalok, gyümölcsjoghurt, krémtúró, túró rudi, fagyasztott zöldségek (érintkezhetnek kukoricával a gyártás közben).

        Mire figyeljünk még?

        Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is tartalmaz kukoricaszármazékot (elsősorban keményítőt) térfogatnövelő és stabilizáló szerként, ezért minden esetben tájékoztatni kell az orvosunkat betegségünkről, hogy a megfelelő terméket írja fel számunkra. Nem árt, ha elolvassuk a fogkrémek, samponok, kozmetikumok, mosogatószerek címkéjét is, ugyanis előfordulhat bőrirritáció ezekkel a termékekkel.

        Ebből a listából is látszik, hogy sokféle adalékanyagot állíthatnak elő kukoricából, ezért nagyon nehéz feladat megtalálni azokat az élelmiszereket, amelyeket gond nélkül fogyaszthat a beteg. Csak hosszas olvasgatások után válik egyértelművé, mit lehet és mit nem.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik

        Hogy ne legyen könnyebb a kukorica allergiások élete, sok esetben társul mellé még búzaallergia is, amely a búzában és a kukoricában található allergizáló fehérjék nagyfokú hasonlóságának köszönhető. Ebben az esetben még inkább leszűkül az elfogyasztható ételek és italok listája. Búza és kukorica helyett választhatnak rizst (rizsliszt, -tészta), burgonyát, édesburgonyát, hajdinát, kölest, quinoát, amarántot, szóját, tápiókát, csicseriborsót, zabot.

        Sajnos erre a betegségre, mint ahogy egyik ételallergiára sincs gyógymód, tünetmentes élet azonban elérhető odafigyeléssel, címkeolvasással és házilag készített ételekkel. A szakorvos által felállított diagnózisról tájékoztassa környezetét, ha esetleg súlyos allergiás reakció jelentkezne hirtelen, tudják, hogy mi a teendő.

         Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2019.03.13 04:06, Megjelenés: 2018.03.01 18:56
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tudásteszt

        Tudásteszt

        WEBBeteg

        Ön mennyit tud a pikkelysömör tüneteiről? Tesztelje tudását!

        Migrén

        Migrén

        Szponzorált tartalom

        A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

        Rák- és halallergia

        Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?

        Allergia – Kerülje a kiváltó tényezőket az ünnepek alatt is!

        Az asztmás betegek, élelmiszer- vagy környezeti allergiában szenvedők számára az ünnepek számos kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért jó, ha előre terveznek – állítják szakértők.
        A karácsonyi szezon az allergiában, asztmában szenvedők számára kihívást jelent, ám bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthetik a tüneteiket.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Egymillió migrénes
        Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
        Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
        A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások