• Gluténmentes ünnepi sütemények

        Szerző: orvostkeresek.hu

        A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.

        Mikor érdemes gluténmentes étrendet tartani?

        Az utóbbi években egyfajta divattá vált gluténmentes ételeket fogyasztani, a táplálkozási irányelv új kultuszát elterjedt fogyókúrás, életmódváltó programok is népszerűsítik. Valóban mindenkinek indokolt a glutén teljes mellőzése az étrendből?>>

        A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettem ki a szükséges mennyiséget.

        A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.

        Hirdetés

        Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

        Tények és tévhitek a lisztérzékenységről

        A lisztérzékenység (coeliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az erre fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme! Tények és tévhitek a lisztérzékenységről>>

        Hozzávalók:

        4db tojás
        1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
        1 púpozott evőkanál kölesliszt
        4 evőkanál cukor
        2dl Cocomas kókuszkrém
        2 evőkanál kakaópor

        Elkészítés:

        A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd a hideg Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a 2 különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát egy szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

        Gluténmentes gesztenyés csillag

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hozzávalók:

        160 gramm gesztenyeliszt
        60 gramm kókuszliszt
        150 gramm cukor
        100 gramm étcsokoládé
        100 gramm vaj
        2 db tojás
        1-1,5 dl tej
        2 teáskanál sütőpor

        Elkészítés:

        Összekeverjük a tojásokat a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffin tészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét. A tésztát csillag formájú szilikonos formába adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.

        Jó étvágyat kívánunk!

        (orvostkeresek.hu; forrás: www.allergiakozpont.hu)

        Legutóbb frissült: 2014.12.11 21:41
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Depressziós a párom

        Depressziós a párom

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Mindenre allergiás vagyok - allergia tanácsadás poliallergiásoknak

        Ha Önnek akkor jelentkeznek az allergiás tünetei, amikor bizonyos ételeket fogyaszt, jóllehet nincs pollenszezon, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia áll a tünetek hátterében. Ez éppen elég indok arra, hogy az allergológussal együttműködve derüljön ki, hogy az allergénnek melyik molekulája okozza a fő gondot a szervezetében.

        A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

        A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

        Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

        Gluténérzékenység - Mit tegyen, ha már diétázott vizsgálat előtt?

        Egyre többen tartanak gluténmentes diétát, mert rendszeresen hasi panaszoktól, vagy különböző tünetektől – fejfájás, krónikus fáradtság, hajhullás, vérszegénység, végtagokban zsibbadás, akaratlan hízás vagy fogyás – szenvednek, de nem találják az okát. Sokak számára a glutén kizárása sem hoz megoldást, ám a hosszabb ideje tartó diéta megnehezítheti a kivizsgálást.

        Élet a répatortán túl - készítsen gluténmentes süteményt céklával!

        A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.

        A lisztérzékenység világnapja

        Május 16-17-én az Európai Coeliakia Egyesületek Szövetsége (AOECS) negyedik alkalommal rendezi meg a lisztérzékenyek világnapját. Megtartásáról 2005-ben döntöttek, hogy legyen ismertebb a betegség, valamint az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
        Olajozott fültisztítás
        A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
        A ginzeng és ginkgó hatása
        Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások