Allergia telefonhívásra

Szerző: WEBBeteg - stern.de

A fémallergiában (érzékenységben) szenvedőknek problémát okozhatnak a mobiltelefonok. Két egymástól független - amerikai és dán - tanulmányban olvasható, miszerint több maroktelefon típusban mutattak ki nikkelt.

Némely mobiltípus annyi nikkelt tartalmaz, hogy könnyen kontakt bőrgyulladást válthat ki az arra hajlamosaknál.

Allergia telefonhívásra
Bőrkiütések a mobiltelefonnal érintkező beteg arcán
Forrás

Az amerikai és dán kutatók vizsgálatáról a Berliner Tageszeitung számolt be. Ellentétben az ékszerekkel és a szemüvegekkel, a mobiltelefonoknál nincs Európa-szerte egységesen meghatározott egészségügyi nikkel-határérték, ám a gyártóknak fel kell tüntetniük készülékük fém (nikkel) tartalmát - írja a lap.

A "tageszeitung" információi szerint a Gentofte megyében található dán allergiakutató központban 41 népszerű mobiltelefont vizsgáltak, s minden ötödik tartalmazott nikkelt a billentyűzetben, a kijelző szegélyében vagy akár a márkajelzésben.

A providence-i (Rhode Island állam) Brown Egyetem kutatói 23 mobilt és headsetet vizsgáltak, melyből 10 tartalmazott nikkelt (az eredményt a Canadian Medical Association Journal-ban publikálták).

Lionel Bercovitch és John Luo 18 év körüli fiatalok arcán bőrkiütések jelentkeztek, ekkor figyeltek fel a problémára, s kezdtek mélyrehatóbban vizsgálódni a szakemberek. A kiütések nyomban eltűntek, mikor a betegek egy nikkelmentes készüléket használtak, ám újból megjelentek, ha a megszokott mobiljukon telefonáltak. Az eset és a teszteredmény nyilvános, az interneten hozzáférhető.

A fémérzékenységről általában

A fémallergia leggyakoribb formája a kontakt bőrgyulladás. Az európai népesség több mint tíz százaléka (döntően a hölgyek) nikkelallergiás. Egyéb allergiát okozó fémek lehetnek többek között a kobalt, a réz, a króm, a palládium, a platina, a higany, az arany.

A legtöbb tanulmány, publikáció a nikkel-allergiáról ír, ahol erős bizonyítékok szólnak a nikkelspecifikus T-sejtek valamely betegség kifejlődésében betöltött központi szerepéről. A többi fém esetén a mechanizmus hasonló lehet.

Az amerikai kutatók által vizsgált mobiltelefonok
Típus Nikkelt tartalmazó pontok, részek
Blackberry 8700c Hangszóró, hátlap
Blackberry Pearl Nem tartalmaz
Kyocera KX444 Nem tartalmaz
LG Verizon VX8300 Nem tartalmaz
Motorola L2 Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Razr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Slvr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Q Márkajelzés a hangszórónál
Motorola i580 Nem tartalmaz
Motorola i870 Nem tartalmaz
Nokia 6061 Nem tartalmaz
Nokia 6062 Nem tartalmaz
Nokia 6820 Nem tartalmaz
Nokia 6230 Nem tartalmaz
Nokia 6682 Nem tartalmaz
Palm Treo 650 Nem tartalmaz
Samsung e105 A kijelző fémkerete, menünavigációs gomb
Samsung d807 Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W600i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W810i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson T610 Az egész telefon, ha lekopik a festés
Sony Z520a Nem tartalmaz
Plantronics Explorer 320 (bluetooth headset) Nem tartalmaz

(stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

Arcmaszk viselése: enyhítheti az...

A szezonális allergia évről évre egyre többek életminőségét rontja az allergénekre gyorsan vagy időszakosan megjelenő, olykor krónikus formát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.