Allergia telefonhívásra

Szerző: WEBBeteg - Stern
Megjelent: 2008.05.01

A fémallergiában (érzékenységben) szenvedőknek problémát okozhatnak a mobiltelefonok. Két egymástól független - amerikai és dán - tanulmányban olvasható, miszerint több maroktelefon típusban mutattak ki nikkelt.

Némely mobiltípus annyi nikkelt tartalmaz, hogy könnyen kontakt bőrgyulladást válthat ki az arra hajlamosaknál.

Bőrkiütések a mobiltelefonnal érintkező beteg arcán

Az amerikai és dán kutatók vizsgálatáról a Berliner Tageszeitung számolt be. Ellentétben az ékszerekkel és a szemüvegekkel, a mobiltelefonoknál nincs Európa-szerte egységesen meghatározott egészségügyi nikkel-határérték, ám a gyártóknak fel kell tüntetniük készülékük fém (nikkel) tartalmát - írja a lap.

A "tageszeitung" információi szerint a Gentofte megyében található dán allergiakutató központban 41 népszerű mobiltelefont vizsgáltak, s minden ötödik tartalmazott nikkelt a billentyűzetben, a kijelző szegélyében vagy akár a márkajelzésben.

A providence-i (Rhode Island állam) Brown Egyetem kutatói 23 mobilt és headsetet vizsgáltak, melyből 10 tartalmazott nikkelt (az eredményt a Canadian Medical Association Journal-ban publikálták).

Lionel Bercovitch és John Luo 18 év körüli fiatalok arcán bőrkiütések jelentkeztek, ekkor figyeltek fel a problémára, s kezdtek mélyrehatóbban vizsgálódni a szakemberek. A kiütések nyomban eltűntek, mikor a betegek egy nikkelmentes készüléket használtak, ám újból megjelentek, ha a megszokott mobiljukon telefonáltak. Az eset és a teszteredmény nyilvános, az interneten hozzáférhető.

A fémérzékenységről általában

A fémallergia leggyakoribb formája a kontakt bőrgyulladás. Az európai népesség több mint tíz százaléka (döntően a hölgyek) nikkelallergiás. Egyéb allergiát okozó fémek lehetnek többek között a kobalt, a réz, a króm, a palládium, a platina, a higany, az arany.

A legtöbb tanulmány, publikáció a nikkel-allergiáról ír, ahol erős bizonyítékok szólnak a nikkelspecifikus T-sejtek valamely betegség kifejlődésében betöltött központi szerepéről. A többi fém esetén a mechanizmus hasonló lehet.

Az amerikai kutatók által vizsgált mobiltelefonok
Típus Nikkelt tartalmazó pontok, részek
Blackberry 8700c Hangszóró, hátlap
Blackberry Pearl Nem tartalmaz
Kyocera KX444 Nem tartalmaz
LG Verizon VX8300 Nem tartalmaz
Motorola L2 Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Razr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Slvr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Q Márkajelzés a hangszórónál
Motorola i580 Nem tartalmaz
Motorola i870 Nem tartalmaz
Nokia 6061 Nem tartalmaz
Nokia 6062 Nem tartalmaz
Nokia 6820 Nem tartalmaz
Nokia 6230 Nem tartalmaz
Nokia 6682 Nem tartalmaz
Palm Treo 650 Nem tartalmaz
Samsung e105 A kijelző fémkerete, menünavigációs gomb
Samsung d807 Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W600i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W810i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson T610 Az egész telefon, ha lekopik a festés
Sony Z520a Nem tartalmaz
Plantronics Explorer 320 (bluetooth headset) Nem tartalmaz

(Forrás: stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A mosóporunk kiütéseket és...

A mosóporokat és tisztítószereket forgalmazó cégek két jelzővel igyekeznek megnyerni a fogyasztókat a termékek megvásárlására: a nagy...

Implantátumra vár? Műtét előtt...

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az...

Nikkelallergiások ne egyenek...

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is...

Nikkelallergia: fejfájás és...

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkelallergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A...

Fürdőruha, bizsuk, paradicsom - a...

Viszketés, bőrpír, fejfájás és fáradékonyság. A nikkel allergia jól látható tünetekkel jár, amelyek megnehezítik a beteg mindennapjait. Mit...

A nikkel allergia kezelhető!

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.