Allergia telefonhívásra

Szerző: WEBBeteg - stern.de

A fémallergiában (érzékenységben) szenvedőknek problémát okozhatnak a mobiltelefonok. Két egymástól független - amerikai és dán - tanulmányban olvasható, miszerint több maroktelefon típusban mutattak ki nikkelt.

Némely mobiltípus annyi nikkelt tartalmaz, hogy könnyen kontakt bőrgyulladást válthat ki az arra hajlamosaknál.

Allergia telefonhívásra
Bőrkiütések a mobiltelefonnal érintkező beteg arcán
Forrás

Az amerikai és dán kutatók vizsgálatáról a Berliner Tageszeitung számolt be. Ellentétben az ékszerekkel és a szemüvegekkel, a mobiltelefonoknál nincs Európa-szerte egységesen meghatározott egészségügyi nikkel-határérték, ám a gyártóknak fel kell tüntetniük készülékük fém (nikkel) tartalmát - írja a lap.

A "tageszeitung" információi szerint a Gentofte megyében található dán allergiakutató központban 41 népszerű mobiltelefont vizsgáltak, s minden ötödik tartalmazott nikkelt a billentyűzetben, a kijelző szegélyében vagy akár a márkajelzésben.

A providence-i (Rhode Island állam) Brown Egyetem kutatói 23 mobilt és headsetet vizsgáltak, melyből 10 tartalmazott nikkelt (az eredményt a Canadian Medical Association Journal-ban publikálták).

Lionel Bercovitch és John Luo 18 év körüli fiatalok arcán bőrkiütések jelentkeztek, ekkor figyeltek fel a problémára, s kezdtek mélyrehatóbban vizsgálódni a szakemberek. A kiütések nyomban eltűntek, mikor a betegek egy nikkelmentes készüléket használtak, ám újból megjelentek, ha a megszokott mobiljukon telefonáltak. Az eset és a teszteredmény nyilvános, az interneten hozzáférhető.

A fémérzékenységről általában

A fémallergia leggyakoribb formája a kontakt bőrgyulladás. Az európai népesség több mint tíz százaléka (döntően a hölgyek) nikkelallergiás. Egyéb allergiát okozó fémek lehetnek többek között a kobalt, a réz, a króm, a palládium, a platina, a higany, az arany.

A legtöbb tanulmány, publikáció a nikkel-allergiáról ír, ahol erős bizonyítékok szólnak a nikkelspecifikus T-sejtek valamely betegség kifejlődésében betöltött központi szerepéről. A többi fém esetén a mechanizmus hasonló lehet.

Az amerikai kutatók által vizsgált mobiltelefonok
Típus Nikkelt tartalmazó pontok, részek
Blackberry 8700c Hangszóró, hátlap
Blackberry Pearl Nem tartalmaz
Kyocera KX444 Nem tartalmaz
LG Verizon VX8300 Nem tartalmaz
Motorola L2 Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Razr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Slvr Márkajelzés a hangszórónál
Motorola Q Márkajelzés a hangszórónál
Motorola i580 Nem tartalmaz
Motorola i870 Nem tartalmaz
Nokia 6061 Nem tartalmaz
Nokia 6062 Nem tartalmaz
Nokia 6820 Nem tartalmaz
Nokia 6230 Nem tartalmaz
Nokia 6682 Nem tartalmaz
Palm Treo 650 Nem tartalmaz
Samsung e105 A kijelző fémkerete, menünavigációs gomb
Samsung d807 Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W600i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson W810i Menünavigációs gomb
Sony Ericsson T610 Az egész telefon, ha lekopik a festés
Sony Z520a Nem tartalmaz
Plantronics Explorer 320 (bluetooth headset) Nem tartalmaz

(stern.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fültisztítás Fültisztítás

10 hasznos tanács, melyeket nem nehéz betartani.

Cukorbetegség Cukorbetegség

Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik.

Erősebben érkezik idén az allergia...

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az...

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Ezért fontos többször is leolvasni...

Fém- és fogászati allergia vizsgálata során a pontos diagnózishoz a betegnek négy alkalommal meg kell jelennie a kezelőorvosnál, hogy a szakember a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.