• A parlagfű már készül az allergiaszezonra – hogyan védekezzünk ellene?

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    A leggyakoribb allergén, a parlagfű virágzásának csúcsideje augusztus vége és szeptember eleje, az általa okozott allergiás tünetek megelőzését azonban már most érdemes megkezdeni.

    A parlagfű rendkívül igénytelen és agresszíven terjedő növény, részint ebből is fakad, hogy az irtása évről-évre jelentős gondot okoz – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

    Hirdetés

    Védekezés a növény irtásával

    A növények csírázása áprilisban már tömegesen zajlik, május végén hazánk egyes térségeiben már 5-10 cm-es parlagfüvekkel is találkozhatunk. A parlagfűből a nyári virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek a szél szárnyán megtenni, akár 100 km távolságra is eljutnak. A növényt tehát még a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a leghatásosabb módszer a gyomlálás. Ügyeljünk rá, hogy a munkálatokat kesztyűben végezzük, a parlagfű irtását pedig semmiképp ne bízzuk gyerekekre, mert esetükben az erős pollenkoncentráció kiválthatja a lappangó allergiát.

    Felkészülés az allergiaszezonra

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Az allergiás betegség korra való tekintet nélkül, bármely életszakaszban kialakulhat. Akinél az előző szezonban tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés tünetei jelentkeztek, javasolt az allergia vizsgálat elvégzése. A parlagfű allergia kellemetlen tünetei ugyanis megelőzhetőek, de legalábbis enyhíthetőek, ha már a pollenszezon előtt felkészülünk kezelésükre. Az allergia kezeléséhez javasolt szakorvos tanácsát kérni. A recept nélkül kapható készítményeket is már kivizsgált, beállított terápia esetén kell alkalmazni, nem célszerű diagnózis nélkül kísérletezni. Panaszok esetén a vizsgálat elvégeztetése azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki.

    A már hosszabb ideje allergiás beteg számára is javasolt a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt felkeresni. Esetükben 2-3 évente ajánlott az allergia vizsgálat ismétlése, amennyiben idő közben újabb panaszokat észlelt magán. A gyógyszeres terápia módosítására is szükség lehet. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

    Immunterápia: júniusban még kezdhető

    Amennyiben az allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket a parlagfű okozza, a szezon előtt megkezdett antihisztaminos kezeléssel enyhíthetők a tünetek. Azok számára, akik tartós megoldást keresnek az allergiás panaszok kezelésére, júniusban még megkezdhető az immunterápiás kezelés. Az allergiaellenes gyógyszerekkel szemben az immunterápia nem csak a tünetek csökkentésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet, allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. A terápia során a beteg azt az anyagot kapja hígítva, tabletta vagy cseppek formájában, amire érzékeny, ami a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően így a szervezet folyamatosan hozzászokik ahhoz az anyaghoz, mely korábban a tüneteket kiváltotta, s végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt. A kezelés a beteg otthonában elvégezhető, s mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe.

    (Orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült: 2011.06.17 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

    Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

    Mi okozza a dióallergia kialakulását?

    A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

    Az angioödéma tünetei és okai

    Angioödéma során a bőrön keletkező kiütések mellett a végtagok, az arc (a szemek környékével, az ajkakkal vagy nyelvvel) duzzadása alakul ki, légzési és nyelési nehézséggel. Az első látásra is ijesztő tünetek rövid időn belül életveszélyes állapothoz is vezethetnek. Angioödéma jelentkezhet allergia, gyógyszerek vagy fertőzések következtében.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások