• Hosszú utat is megtehet az allergén virágpor

    Szerző: Medipress

    Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

    A kutatócsoport megfigyelései alapján a virágzási időszak után egy hét késéssel jelennek meg a levegőben az allergizáló növények virágporai. Az International Journal of Biometeorology című lapban megjelent tanulmány szerint ennek a széljárás lehet az oka, és az, hogy a pollen több különböző forrásból érkezik.

    Hirdetés

    Példának okáért a magyaltölgy épp most nem virágzik Extremadurában, Andalúziában azonban igen. Ha déli szél fúj, Extremaduráig elhozza a virágport  – magyarázza Tormo, hogy rávilágítson e tény jelentőségére az allergia kezelésében.

    Az Ibériai Félszigeten és Európa többi részén délről északra halad a virágzás folyamata, ezzel együtt pedig a pollenek útja is. Másrészt, ha a szél északról fúj, gyakran azokon a területeken is újra meg lehet figyelni a jelenlétét, ahol már vége van a virágzási időszaknak.

    A tudósok a kutatáshoz 2007 óta figyelték Badajozban a virágpor mennyiségét. A csoport a várost körülvevő parkokat és mezőket is beutazta, hogy helyben győződhessenek meg arról, ahogy a növény kiengedi őket magából.

    A megfigyelések értékes információkkal szolgálnak

    A közvetlen megfigyelés rendkívül hasznos eszköze a virágzás megfigyelésének, és általa értékes információkat lehet szerezni a gyűjtött anyagról. – mondja Tormo.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A füvek és ciprusfák adatai ellenére a legtöbb esetében egybeesett a virágzási és a pollenkiengedési időszak a megfigyelt fafajoknál. A füveknél ezen felül azt is megállapították, hogy a pollen nagy része mindössze a következő fajtákból érkezik: Dactylis glomerata, Trisetum paniceum, Lolium rigidum, Phalaris minor és Vulpia geniculata.

    A csoport ezen kívül a cáceresi Plasenciában és a badajozi Santa Euláliában gyűjtött anyagot, és újabb megfigyelőállást terveznek felállítani Dél-Extremadurában.

    Olyan ez, mint az időjárási adatok: minél több állomás működik, és minél hosszabb időre nyúlnak vissza a megfigyelések, annál értékesebb az információ – összegezték kutatásukat a szakemberek.

    Kérdések a parlagfű allergiáról


    Az allergia a szervezet túlzott reakciója olyan -egyébként veszélytelen- anyaggal szemben, mely egészséges szervezetben semmilyen reakciót nem indít el. Allergiásak több mindenre lehetünk. Ételallergia esetében az allergén, a tüneteket kiváltó anyag az ételben/italban fordul elő, így az érintett szervek a száj, a gyomor, a bélrendszer. A leggyakoribb kérdések a parlagfű allergiával kapcsolatban >>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.03.31 13:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Hasznos tippek pollenallergiásoknak

    Néhány jó tanács azoknak, akik allergiásak, érzékenyek a pollenre és persze azoknak is, akiknek a környezetében él ilyen ember. Apró dolgokkal is nagyban megkönnyíthetjük életünket.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.