Hosszú utat is megtehet az allergén virágpor

Medipress
megjelent:

Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport megfigyelései alapján a virágzási időszak után egy hét késéssel jelennek meg a levegőben az allergizáló növények virágporai. Az International Journal of Biometeorology című lapban megjelent tanulmány szerint ennek a széljárás lehet az oka, és az, hogy a pollen több különböző forrásból érkezik.

Példának okáért a magyaltölgy épp most nem virágzik Extremadurában, Andalúziában azonban igen. Ha déli szél fúj, Extremaduráig elhozza a virágport – magyarázza Tormo, hogy rávilágítson e tény jelentőségére az allergia kezelésében.

Az Ibériai Félszigeten és Európa többi részén délről északra halad a virágzás folyamata, ezzel együtt pedig a pollenek útja is. Másrészt, ha a szél északról fúj, gyakran azokon a területeken is újra meg lehet figyelni a jelenlétét, ahol már vége van a virágzási időszaknak.

A tudósok a kutatáshoz 2007 óta figyelték Badajozban a virágpor mennyiségét. A csoport a várost körülvevő parkokat és mezőket is beutazta, hogy helyben győződhessenek meg arról, ahogy a növény kiengedi őket magából.

A megfigyelések értékes információkkal szolgálnak

A közvetlen megfigyelés rendkívül hasznos eszköze a virágzás megfigyelésének, és általa értékes információkat lehet szerezni a gyűjtött anyagról. – mondja Tormo.

A füvek és ciprusfák adatai ellenére a legtöbb esetében egybeesett a virágzási és a pollenkiengedési időszak a megfigyelt fafajoknál. A füveknél ezen felül azt is megállapították, hogy a pollen nagy része mindössze a következő fajtákból érkezik: Dactylis glomerata, Trisetum paniceum, Lolium rigidum, Phalaris minor és Vulpia geniculata.

A csoport ezen kívül a cáceresi Plasenciában és a badajozi Santa Euláliában gyűjtött anyagot, és újabb megfigyelőállást terveznek felállítani Dél-Extremadurában.

Olyan ez, mint az időjárási adatok: minél több állomás működik, és minél hosszabb időre nyúlnak vissza a megfigyelések, annál értékesebb az információ – összegezték kutatásukat a szakemberek.

Kérdések a parlagfű allergiáról

Az allergia a szervezet túlzott reakciója olyan -egyébként veszélytelen- anyaggal szemben, mely egészséges szervezetben semmilyen reakciót nem indít el. Allergiásak több mindenre lehetünk. Ételallergia esetében az allergén, a tüneteket kiváltó anyag az ételben/italban fordul elő, így az érintett szervek a száj, a gyomor, a bélrendszer. A leggyakoribb kérdések a parlagfű allergiával kapcsolatban >>

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.